You are currently viewing Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τα Εγκαίνια του Χαρίσειου Γηροκομείου 

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τα Εγκαίνια του Χαρίσειου Γηροκομείου 

  • Reading time:1 mins read

Την 11η Δεκεμβρίου ε.έ., την επονομαζόμενη και Κυριακή των Αγίων Προπατόρων, μνήμη του Οσίου Δανιήλ του Στυλίτου και Λουκά του νέου (980 μ.Χ.), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, μετέβει εις την περιοχή του Σχολαρίου Λαγκαδά, όπου και ετέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, εις τον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.
Ο Σεβασμιώτατος στον κυριακάτικο λόγο του, προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ανέλυσε εκτενώς τα νοήματα της σημερινής ακουσθήσας Ευαγγελικής Περικοπής, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε, ότι μέσα στην ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας, η Θεία Ευχαριστία είναι εκείνη που υποστασιάζει το Δείπνο της Βασιλείας του Θεού, και ότι όλα τα κορυφαία γεγονότα στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους ενώνονται στην εκτέλεση αυτού του Μυστηρίου.
Ο Θεός από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του ανθρώπου, τον συνοδεύει οντολογικά και προσωπικά με το πλήρωμα της αγάπης Του. Από την πρώτη ώρα της δημιουργίας μας ο Θεός, έστω και αν εμείς αμαρτάνουμε συνεχώς, μας αγάπησε και μας αγαπά και σαν ανθρώπινο γένος αλλά και σαν ξεχωριστές προσωπικότητες, γι’ αυτό και μας καλεί δίδοντας μας τις ίδιες ευκαιρίες για Σωτηρία.
Ο Θεός θέλει να μας σώσει, αλλά εμείς βρίσκουμε τις διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες για να μην ανταποκριθούμε στο Δείπνο της Βασιλείας Του και στην Θεία Ευχαριστία. Αυτή η αποστροφή όμως και η μη ανταπόκριση στην κλίση του Κυρίου, είναι η κορυφαία έκφραση της αχαριστίας μας και της αγνωμοσύνης μας, γιατί ενώ ο Θεός μας δίδει ευκαιρίες, εμείς γυρνάμε την πλάτη μας αγνοώντας το γεγονός, ότι μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ζήσουμε την χαρά του Ουρανού και της αιωνίου ζωής.
Η αγκαλιά του Θεού, είναι ανοικτή για όλον τον κόσμο και όλους τους ανθρώπους. Ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις, μας καλεί όλους.
Πολλές φορές μερικοί άνθρωποι ταυτίζουν τον εαυτό τους με την δικαιοσύνη του Θεού και την κρίση, με μόνο σκοπό την κριτική των επιλογών των άλλων. Αυτοί όμως θα πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως, διότι με τις επιλογές και τις προτεραιότητες που θέτουν, τελικά το μόνο που θα καταφέρουν είναι ότι θα μείνουν απέξω, όπως χαρακτηριστικά μας λέγει και ο Κύριος μέσα από την σημερινή παραβολή του Δείπνου ότι «Πολλοί γαρ εισί κλητοί, ολίγοι δε εκλεκτοί».
Σε λίγες ημέρες θα εορτάσουμε την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Θα πρέπει μέσα στις καρδίες μας να υπάρχει το Φως της Βηθλεέμ και το Φως της αγάπης του Θεού, που έχει την ενοποιώ δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους σε μία κοινωνία χάριτος, καθιστώντας τους αληθινά ευτυχείς, συνηγμένοι σε ένα τραπέζι χαράς και ευφροσύνης, που μας προσφέρει ο Χριστός, χωρίς προφάσεις και δικαιολογίες.
Θα πρέπει να προσέχουμε, διότι δεν θα έχουμε πάντοτε αυτή την ευκαιρία να ανταποκριθούμε στην κλίση και να γίνουμε μέτοχοι και κοινωνοί της Σωτηρίας που χαρίζει ο Κύριος.
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου και του Συμβουλίου του Χαρισείου Γηροκομείου Θεσσαλονίκης, παρέστη στα Εγκαίνια της νεόκτιστης πτέρυγας του ιδρύματος, τα οποία ετελέσθησαν υπό του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, παρουσία των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, Θερμών κ.κ. Δημητρίου και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, εκπροσώπων του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Ακαδημαϊκής Κοινότητος καθώς και πλήθους κόσμου.
Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ως Πρόεδρος του Γηροκομείου αναφέρθηκε εκτενώς στην σπουδαιότητα της ολοκλήρωσης του έργου, ενώ τέλος ακολούθησε ξενάγηση στους νέοδμητους χώρους του Ιδρύματος, καθώς και εορταστική εκδήλωση.

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ.
dsc_2848