You are currently viewing «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος» λέγεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αμοργού

«Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος» λέγεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αμοργού

  • Reading time:2 mins read

🔺 Με άμφια και προσωπικά εκκλησιαστικά αντικείμενα του λάτρη της Αμοργού μακαριστού Χριστοδούλου –

🔺Με χειρόγραφα κ.ά. από τον 14ο αιώνα, παλαιές εικόνες, κάποιες ρώσικης τεχνοτροπίας, εικόνες Αμοργιανών αγιογράφων, αντικείμενα από τον 5ο αιώνα κ.ά.

 🔹 της Ειρήνης Γιαννακοπούλου

Δημοτικής Συμβούλου και μέλους της Τουρ. Επιτροπής του Δήμου Αμοργού

 

Η Χώρα της Αμοργού, κατά γενική ομολογία είναι μία από τις ομορφότερες Χώρες των Κυκλάδων, και χάρι στην αρχαιολόγο καθηγήτρια κ. Λίλα Μαραγκού, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα!

Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα που έχει να επιδείξει στους επισκέπτες της, είναι και το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αμοργού, «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος».

Ιδρύθηκε το 2011, με πρωτοβουλία του πρωτοπρεσβύτερου πατέρα Θωμά Συνοδινού, τ. πρωτοσύγκελλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αμοργού, πατρός Γεωργίου Θεολογίτη!

Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό διώροφο κτήριο στα Βορεινά της Χώρας, παραχώρηση του Γεωργικού Συνεταιρισμού Αμοργού, το οποίο έχει συντηρηθεί, και διαμορφωθεί με τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου να φιλοξενήσει και να επιδείξει τα πλούσια εκθέματα του, τα οποία είναι κειμήλια μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας.

Το σπουδαίο τούτο έργο, υλοποιήθηκε χάρη στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην τράπεζα Πειραιώς, στον Δήμο Αμοργού, στο Υπουργείο Πολιτισμού, και σε πολλούς άλλους φίλους του νησιού!

Θέλοντας οι Αμοργιανοί να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την αγάπη του στην Αμοργό, το μουσείο αφιερώθηκε στο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος υπήρξε λάτρης της Αμοργού, και την επισκεπτόταν ανελλιπώς κάθε Ιούλιο τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του!

Το μουσείο είναι άριστα διαμορφωμένο, και παρουσιάζει πολλές ενότητες, όπως
– προθήκες με άμφια και προσωπικά αντικείμενα του μητροπολίτη Γαβριήλ,
– του πατριάρχη Αλεξανδρείας και Αφρικής, Παρθένιου,
και βεβαίως
– ειδικό τμήμα με άμφια και προσωπικά εκκλησιαστικά αντικείμενα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, τα οποία παραχώρησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσω του πρωτοπρ. Θωμά Συνοδινού, ο οποίος προσέφερε ακόμη πολλά άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια από την προσωπική του συλλογή!

Υπάρχουν προθήκες με χειρόγραφα ευαγγελιστάρια, λειτουργικά βιβλία, και επιστολές, κάποια από τον 14ο αιώνα, καθώς επίσης παλαιές εικόνες, διαφόρων αγιογράφων, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ρώσικης τεχνοτροπίας!

Υπάρχει και συλλογή εικόνων από Αμοργιανούς αγιογράφους!

Στον πρώτο όροφο, εκτίθενται αντικείμενα από τους παλαιοχριστιανικούς και Βυζαντινούς χρόνους (5ος-6ος αι).

Το Μουσείο «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος», μαζί με τις 40 εκκλησίες της Χώρας, με τις αρχαίες Μονές του Φωτοδότη, του Βαρσαμίτη, του Θεολόγου στην Αιγιάλη, της Καταπολιανής, του Αγίου Νικολάου στο Καμάρι, με κορυφαίο το χιλιόχρονο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, και εκατοντάδες άλλες εκκλησίες στην πανέμορφη Αμοργό, αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο για το νησί, και μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες για προσκυνηματικό και θρησκευτικό τουρισμό!

Το καλοκαίρι το μουσείο παραμένει ανοικτό κάθε μέρα, ενώ σε άλλες περιόδους μπορεί να ανοίξει αν υπάρξει ενδιαφέρον, επικοινωνώντας με τον πατέρα Γεώργιο!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25,5,2020.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Η κ. Ειρ. Γιαννακοπούλου είναι και τουριστική επιχειρηματίας. Έχει το υπέροχο «Aegialis Hotel & Spa».

ΛΕΞΕΙΣ: Αρχιεπισκοπος Χριστοδουλος, Εκκλησιαστικο Μουσειο Αμοργου, αμφια, εκκλησιαστικα αντικειμενα, Αμοργος, χειρογραφα, 14ος αιωνας, εικονα, ρωσικη τεχνοτροπια, εικονες, Αμοργιανος, αγιογραφος, 5ος αιωνας, Γιαννακοπουλου, Χωρα Αμοργου, Κυκλαδες, αρχαιολογος, Μαραγκου, διατηρητεος οικισμος, 2011, Συνοδινος, Ιερα Αρχιεπισκοπη Αθηνων, Θεολογιτης, Βορεινα Χωρας Αμοργου, Γεωργικος Συνεταιρισμος Αμοργου, κειμηλιο, θρησκεια, Ιδρυμα Σταυρος Νιαρχος, Τραπεζα Πειραιως, Δημος Αμοργου, Υπουργειο Πολιτισμου, Αμοργιανοι, μητροπολιτης Γαβριηλ, πατριαρχης Αλεξανδρειας και Αφρικης Παρθενιος, χειρογραφο,  ευαγγελισταριο, λειτουργικα βιβλια, επιστολη, 6ος αιωνας, Μονη Φωτοδοτη, Βαρσαμιτης, Θεολογος, Αιγιαλη, Καταπολιανη, Αγιος Νικολαος στο Καμαρι, Χοζοβιωτισσα, προσκυνηματικος τουρισμος, θρησκευτικος τουρισμος, Ρωσια