You are currently viewing Από την ιστορική Αταλάντη ο Σιατίστης Αθανάσιος: «Ο λόγος μας να είναι μύρο που θα αρωματίζει την κοινωνία μας»

Από την ιστορική Αταλάντη ο Σιατίστης Αθανάσιος: «Ο λόγος μας να είναι μύρο που θα αρωματίζει την κοινωνία μας»

  • Reading time:1 mins read

Με λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο κορυφώθηκε σήμερα ο πάνδημος εορτασμός των Πολιούχων Αγίων Θεοδώρων στην Πρωτεύουσα της Λοκρίδος, στην ιστορική πόλη της Αταλάντης, στην Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Τόσο στον πανηγυρικό Όρθρο όσο και στο Συλλείτουργο ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο, συνιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου, Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ τους Ιερούς ύμνους των Ακολουθιών απέδωσε Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών και μαθητών του Παραρτήματος Αταλάντης του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος με αφορμή το Αποστολικό Ανάγνωσμα, αλλά και με πολλά αγιογραφικά παραδείγματα, αναφέρθηκε στην καλή χρήση της γλώσσας, έτσι όπως αυτή ορίζουν, τόσο ο Απόστολος Παύλος, όσο και μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησία μας:

«Τέκνον Τιμόθεε, ἐνδυναμοῦ ἐν τῇ χάριτι τῇ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, καὶ ἃ ἤκουσας παρ’ ἐμοῦ διὰ πολλῶν μαρτύρων, ταῦτα παράθου πιστοῖς ἀνθρώποις, οἵτινες ἱκανοὶ ἔσονται καὶ ἑτέρους διδάξαι». Συμβουλεύει ο Απόστολος Παύλος τον μαθητή του Τιμόθεο, να χρησιμοποιεί το όργανο της γλώσσας, ώστε να κηρύττεται Χριστός και μάλιστα Εσταυρωμένος και Αναστάς, προς σωτηρίαν πάντων των λαών. Του υποδεικνύει πως η

διδασκαλία, η ομιλία, έχει χρέος να εκφράζει τα εσώψυχα και να αποκαλύπτει προς τους άλλους τον θησαυρό της πίστεως που έχουμε στην καρδιά μας. Η λαλιά, η ομιλία είναι μία ιδιαίτερη ευλογία προς τον άνθρωπο, διότι του δίνει την ευκαιρία, να εκφραστεί δια της προσευχής προς τον Θεό και με λόγια προς τους ανθρώπους, φανερώνοντας τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων του. Άλλωστε ό,τι έχει καρδιά, έχουν και τα χείλη.

Από την εμπειρία των Αγίων μας βλέπουμε ότι κανένα άλλο μέλος του σώματος μας δεν εκτρέπει τόσο πολύ τον άνθρωπο στην αμαρτία. Η γλώσσα είτε θα σε πάει στον παράδεισο, είτε θα σε οδηγήσει στην απώλεια. Χρειάζεται χαλινός στη γλώσσα και στα χείλη. Το όργανο αυτό μας δόθηκε από τον Θεό για να τον δοξολογούμε και να κάνουμε με τους καλούς λόγους μας πνευματικές ελεημοσύνες».

Στη συνέχεια ο κ. Αθανάσιος επισήμανε με νόημα:

«Την περίοδο αυτή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που ασχολούμαστε ιδιαιτέρως με τα πνευματικά αγωνίσματα και αγωνιζόμαστε φιλότιμα στην καλλιέργεια των αρετών και στο ξερίζωμα των παθών, ας παρακαλούμε τον Θεό με τις πολλές πρεσβείες των Αγίων Θεοδώρων Τήρωνος και Στρατηλάτη, να μας χαρίζει εγκράτεια στην γλώσσα, δύναμη να την συγκρατούμε, σύνεση και φόβο Θεού, προκειμένου ο λόγος μας να είναι μύρο που θα αρωματίζει την κοινωνία μας, που τόσο το έχει ανάγκη και ζώντας με τον τρόπο αυτό να αξιωθούμε να ακούσουμε τον φοβερό λόγο του Κυρίου μας: «εἴ τις ἐν λόγῳ οὐ πταίει, οὗτος τέλειος ἀνήρ», « εὖ, δοῦλε ἀγαθὲ καὶ πιστέ..εἴσελθε εἰς τὴν χαρὰν τοῦ Κυρίου σου».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αφού ευχαρίστησε τους δύο αδελφούς του Αγίους Αρχιερείς για την ευλογητή παρουσία τους στην εορτή και για τους κόπους στους οποίους υπεβλήθησαν, για να βρεθούν στην Αταλάντη, στην έδρα του μεγάλου ιεράρχου του Γένους, του Ταλαντίου Νεοφύτου και κατόπιν πρώτου Προκαθημένου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της

Ελλάδος, αναφέρθηκε με αγάπη στον πιστό λαό της Αταλάντης και στα άξια τέκνα αυτού, τα οποία «με τον πολιτισμό τους και την συλλογική τους αυτοσυνειδησία κρατούν τα ιερά και τα όσια του τόπου τους».

Κατακλείοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών υπογράμμισε:

«Θέλω σήμερα να τιμήσω ένα άξιο τέκνο της Αταλάντης. Θέλω να τιμήσω έναν ευλογημένο εργάτη της τοπικής εκκλησίας, έναν ακούραστο διάκονο της Θείας Λατρείας, ο οποίος, με θυσίες και κόπους και ανιδιοτέλεια, επί 40 και πλέον χρόνια υπηρέτησε το ιερό αναλόγιο και διακόνησε τον λαό του Θεού. Σήμερα, σε τούτη την εύσημο ημέρα, εις εφαρμογήν του σχετικού Κανονισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, απονέμω την ημέτερη ΕΥΑΡΕΣΚΕΙΑ μετά του Σταυρού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στον Ελλογιμώτατο και Μουσικολογιώτατο Πρωτοψάλτη και Θεράποντα της μουσικής παιδείας των Λοκρών κ. Νικόλαο Σαμαρτζή».

Ακολούθησε η πάνδημη Ιερά Λιτανεία της Εφεστίου και Θαυματουργού Εικόνος των Αγίων Θεοδώρων στους δρόμους της πόλεως, με την συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών και τιμητικών αγημάτων.

Στο τέλος της Ιεράς Λιτανείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με ιδιαίτερη συγκίνηση τόνισε: «Η Αταλάντη σήμερα στέλνει ένα μήνυμα. Κάποιοι νόμιζαν ότι με την πανδημία και με κάποια μέτρα που ήταν αναγκαία και η Εκκλησία μας τα ακολούθησε εν Συνόδω, κάποιοι νόμιζαν ότι «ξοφλήσαμε» με την Εκκλησία, ότι τελειώσαμε με αυτή την ιστορία. Η Αταλάντη λοιπόν σας απαντά: Η Εκκλησία είναι ζωντανή, είναι παρούσα, γιατί Εκκλησία είναι ο πιστός λαός της, ο οποίος πιστεύει, αγαπά τον Χριστό και ξέρει ότι η αλήθεια, η αγάπη και η ενότητα είναι μέσα στην Εκκλησία. Τόσο συνθετικός και τόσο ενωτικός δεν είναι κανένας άλλος θεσμός εκτός της Εκκλησίας. Όλοι χωράμε στην Εκκλησία, γιατί όλοι είμαστε παιδιά του Χριστού. Η Αταλάντη

βοά και κραυγάζει: Η Ελλάδα μας, η πατρίδα μας και ο κόσμος με ζωντανή Εκκλησία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».

Η Ιερά Λιτανεία έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, τον οποίο παιάνισε η Δημοτική Φιλαρμονική και έψαλλαν με συγκίνηση όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πολιτιστικό πρόγραμμα από το χορευτικό ΝΠΔΔ για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό στον Δήμο Λοκρών υπό την επιμέλεια και καθοδήγηση της χορογράφου κ. Γεωργίας Γρηγοριάδου με «Τοπικούς χορούς της Ρούμελης», μετατρέποντας σε ακόμη πιο γιορτινή την ατμόσφαιρα στην Αταλάντη, όπου και επιβραβεύθηκαν από το παρατεταμένο χειροκρότημα όλων των παρισταμένων.

Τέλος, στον επίλογο της εορτής ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές στην επίσημη προσφώνησή του προς όλους τους προσκεκλημένους ανέφερε τα εξής:

«Μετά από μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας, προσπαθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να συνεχίσουμε τις πολιτιστικές, θρησκευτικές, κοινωνικές, αθλητικές ή άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Για την κοινωνία μας είναι βασικό να μπορέσουμε να ανακτήσουμε όσα ξαφνικά απωλέσαμε.

Ο εμβληματικός Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων χτίστηκε το 1855, στο κέντρο της πόλης. Οι πρόγονοι μας δεν επέλεξαν τυχαία τη θέση για να θεμελιώσουν και να υψώσουν το 1855 τον Πανίερο Καθεδρικό Ναό τους, των μεγαλομαρτύρων και θαυματουργών ομωνύμων Αγίων Θεοδώρων του Τήρωνος και Στρατηλάτου. Καθοδηγεί και εμπνέει τους διερχόμενους με την εύγλωττη σιωπή του.

Η Αταλάντη αποτελεί την έδρα του Δήμου Λοκρών και ανέκαθεν αποτελούσε πολιτιστική πηγή αγκαλιάζοντας τόσο τους κατοίκους της όσο και τους κατοίκους των γύρω Κοινοτήτων με σκοπό την ενότητα, την καλλιτεχνική εξέλιξη, την ομόνοια και την αλληλεγγύη.

Η συνεργασία Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία. Νιώθω πραγματικά ευτυχής που διαπιστώνω καθημερινά ότι η συμβολή μας στην προστασία των συνανθρώπων μας, που έχουν ανάγκη, γίνεται πραγματικότητα μέσα από τις παράλληλες δράσεις που έχουμε αναπτύξει Δήμος και Εκκλησία.

Όλοι μαζί, με σεβασμό στο διακριτό ρόλο του καθενός και στους φορείς συμπορευόμαστε και συναποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον της τοπικής κοινωνίας. Στόχος μας είναι η ενθάρρυνση και η συνέχιση της αγαστής αυτής συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης και του Δήμου.

Η αντιμετώπιση της φτώχειας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης χρειάζεται τη συνεργασία Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης και Εκκλησίας.

Σεβασμιώτατε κ. Συμεών, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα και στόχο, που μαζί θέσαμε από την πρώτη μέρα που επισκεφτήκατε τον Δήμο μας, ένα όραμα που αφήνει στην άκρη το βολικό ΕΓΩ και πορεύεται προς το απαραίτητο ΕΜΕΙΣ.

Σε μια περίοδο κρίσεων και ανατροπών απαιτείται να επαναφέρουμε σε προτεραιότητα αξίες και αρχές που εξυψώνουν τον άνθρωπο. Θέλουμε μια κοινωνία καλύτερη με ευκαιρίες και δυνατότητες που δεν θα υπάρχουν περιορισμοί και αποκλεισμοί. Στην πορεία μας αυτή δε λείπουν τα εμπόδια και οι δυσκολίες. Έχουμε τη διάθεση, την αισιοδοξία, τις ιδέες, την υπομονή, τη γνώση και την επιμονή να πάμε καλύτερα και ψηλότερα τον τόπο μας. Στην πορεία αυτή δεν περισσεύει κανείς.

Από την έδρα του Δήμου Λοκρών, την εορτάζουσα Αταλάντη, διεκδικούμε το φως και πρόοδο για όλους τους κατοίκους του τόπου μας, με τη βοήθεια όλων εσάς και σήμερα με την παρουσία σας και μέσα από το έργο σας μας βοηθάτε στην προσπάθεια μας!».

Τον κ. Δήμαρχο αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αναφερόμενος στην

σπουδαία συνεργασία μεταξύ του Δήμου Λοκρών και της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και στους πολλαπλούς καρπούς, που αυτή προσφέρει και χαρίζει στον τόπο συμβάλλοντας στην πρόοδό του, ενώ η «Παραδοσιακή και Βυζαντινή Μικτή Χορωδία» του ΝΠΔΔ για τον Πολιτισμό και Αθλητισμό στο Δήμο Λοκρών, υπό την διεύθυνση του Δρ. κ. Ανδρέου Ιωακείμ, Διευθυντού του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» πλαισίωσε καλλιτεχνικά το γεγονός.

Στην Θεία Λειτουργία και στην Ιερά Λιτανεία παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές με σύσσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, οι Δήμαρχοι Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Αμαλία Ποντίκα, η Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής Α.Τ. Λοκρών κ. Φώτιος Τσιριγκούλης, ο Διοικητής ΕΣΔΕ Αταλάντης κ. Θεόδωρος Γουργούλης, ο Λιμενάρχης Αταλάντης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης κ. Βελισάριος Μπεκιάρης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

_MG_3469