You are currently viewing Απαράδεκτη και διχαστική ενέργεια του ηγουμένου της Ι.Μ.Φιλοθέου Νικοδήμου,με ύποπτα κίνητρα και επικίνδυνη στόχευση…

Απαράδεκτη και διχαστική ενέργεια του ηγουμένου της Ι.Μ.Φιλοθέου Νικοδήμου,με ύποπτα κίνητρα και επικίνδυνη στόχευση…

  • Reading time:3 mins read
✔️Να κληθεί στο Φανάρι και να δώσει εξηγήσεις! 
🔺Του Σωτήρη Μ .Τζούμα 
Στην  πανήγυρη  της Ι. Μ. Φιλοθέου Αγ. Όρους,  του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  με το παλαιό ημερολόγιο, έλαβε χώρα ένα γεγονός, επιεικώς απαράδεκτο από κάθε άποψη, κυρίως, όμως, εκκλησιολογική  αλλά και κανονική.
Πρωταγωνιστής ο ηγούμενος της Μονής- αυτός   που είχε συλληφθεί σε αεροδρόμιο της Κρήτης να φέρει μαζί του,όπλο υπό μορφή πένας(η υπόθεση κουκουλώθηκε τότε  άρον- άρον και μπήκε αρχείο).
Ο εν λόγω ηγούμενος της εορτάζουσας Μονής του Άθω, αρχιμ. Νικόδημος, κάλεσε μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού τον συμμετέχοντα ως  απεσταλμένο και  εκπρόσωπο , της Ι. Μονής  Παντοκράτορος Ιεροδιάκονο
Νήφωνα Παντοκρατορινό και τον Ιερομόναχο Βησσαρίωνα Ξενοφωντινό και τους είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να μείνουν  στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την επόμενη ημέρα.
«Δεν σας θεωρώ  αιρετικούς» τους είπε «αλλά οι Μονές σας αναγνώρισαν   και  συλλειτούργησαν   με σχισματικούς! Ως εκ τούτου δεν μπορείτε να μείνετε και να λειτουργήσετε μαζί μας». 

Και αυτά ο ηγούμενος της Φιλοθέου τα είπε και τα έκανε υπό την ενθάρρυνση του ομοϊδεάτη του ηγουμένου της Ξηροποτάμου Ιωσήφ που ήταν παρών και οι πληροφορίες μας λένε ότι αυτός όπλισε με  θυμό τον  Νικόδημο για να ξεσπάσει στους δύο Μοναχούς και να πει όσα είπε στον Ιεροδιάκονο Νήφωνα Παντοκρατορινό και στον Ιερομόναχο Βησσαρίωνα Ξενοφωντινό.
Βλέπετε και ο Ξηροποτάμου  ανήκει στο μπλοκ των ακραίων του Αγίου Όρους  και  ομνύει στο όνομα των Ρώσων!
Ο λόγος για  τους δύο αυτούς ηγουμένους που θέλουν να διχάσουν το Άγιο Όρος, είναι ότι οι Ιερές Μονές Ξενοφώντος και Παντοκράτορος  από τις οποίες προέρχονται οι δύο πατέρες, έχουν αναγνωρίσει την Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Επιφάνιο!!!
Ο διάκονος Νήφων  τελούσε  υπό υπακοή του  Γέροντα του Γαβριήλ και είχε  την ευλογία να εκπροσωπήσει τη Μονή  του  και να τιμήσει  την πανήγυρη και την Αδελφότητα της Φιλοθέου. Το αυτό και ο π. Βησσαρίων Ξενοφωντινός. Κάτι που συνηθίζεται μεταξύ των Μονών! Αυτή είναι η χαρά  η ικανοποίηση και η μόνη διασκέδαση  των Μοναχών μέσα στον μικρόκοσμο της Μοναστικής πολιτείας που ζουν, ως αείποτε προσευχόμενοι δια τους μηδέποτε προσευχομένους.
Και αυτή την παράδοση και την ευλογία θέλησε ο ηγούμενος της Φιλοθέου με την βοήθεια του ηγουμένου της Ξηροποτάμου, να την δηλητηριάσει και να την μαγαρίσει! Και μόνο γιαυτό είναι απαράδεκτοι  και κατάπτυστοι, μέρες που είναι! !
 Με ποιο δικαίωμα, αλήθεια, προσέβαλε  δύο αθώους  νέους ανθρώπους  και μάλιστα   απαγόρευσε  να λειτουργήσουν  την ημέρα της πανηγύρεως ;
Είναι ο κανονικός και κυρίαρχος Επίσκοπος για να έχει τέτοια δύναμη και ισχύ αλλά και το κανονικό δικαίωμα να πράξει κάτι τέτοιο;; Πόθεν απορρέει η δύναμη και η ισχύς του Νικοδήμου, από τους Μοσχοβίτες; Και επιπλέον έχει το θεολογικό ανάστημα για να γνωρίζει το βάθος του προβλήματος και να αποφαίνεται περί σχισματικών; Ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι;
Που έχει,αλήθεια, την πνευματική του αναφορά; Στο Φανάρι ή στην Μόσχα; Και τα ερωτήματα που θέτουμε  δεν είναι ρητορικά.
Και  τα δύο αυτά νέα παιδιά, οι Αγιορείτες μοναχοί  που δέχθηκαν τα πυρά του μεγάλου Γέροντα Νικοδήμου- ο ένας άμεσα και ο άλλος έμμεσα-   είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές των Μονών τους  και τα εκκλησιαστικά τεκταινόμενα;
Είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί στην Εκκλησία;
Αν ήθελε να αποδείξει το ανάστημα του ως Γέροντας Νικόδημος θα έπρεπε να μιλήσει με αγάπη στα παιδιά και να τα συμβουλεύσει και όχι να τα αποπέμψει ή  να τους απαγορεύσει να λειτουργήσουν στη χαρά της Μονής του. Αν στη χαρά φέρεσαι με αυτό τον προσβλητικό και απαράδεκτο τρόπο, πως θα φέρεσαι στα δύσκολα;
Οι νέοι που επιλέγουν να εισέλθουν στον Μοναχισμό είναι συνειδητοποιημένοι  και ξέρουν γιατί εισήλθαν! Δεν είναι διορισμένοι,ούτε τους   επέβαλαν στις θέσεις τους δυνάμεις  άνωθεν (και μάλιστα με…ελικόπτερο)  ή έξωθεν!  Λίγος παραπάνω σεβασμός στο μοναχικό ράσο! Ο Μοναχισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, ακόμη και γιαυτούς που εισήλθαν σε αυτόν από το παράθυρο,  για να κρύψουν μαύρες σελίδες της ζωής τους!
Να υπενθυμίσω στους αγαπητούς αναγνώστες τα παρακάτω:
1. Το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Επιφάνιο το έδωσε ο κυρίαρχος Επίσκοπος της Αγιωνύμου Πολιτείας, ο και Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.Και το δικαιώμα αυτό το έχει από Οικουμενικές Συνοδούς και  ο ηγούμενος της Φιλοθέου  είναι ο τελευταίος που μπορεί να το αμφισβητήσει!
2. Προεξάρχων Αρχιερεύς  στην πανήγυρη της Φιλοθέου ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ιεράρχης των Νέων Χωρών, της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας! Και μάλιστα ο Άγιος Σερρών διετέλεσε πρόσφατα Συνοδικό μέλος όταν το θέμα του Αυτοκέφαλου της Ουκρανίας  ήταν σε έξαρση. Δηλαδή αποδέχθηκε ο ηγούμενος και η Μονή του – και πολύ καλά έκαναν- έναν Μητροπολίτη μιας Εκκλησίας που αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας και έδιωξαν τα νέα παιδιά! Τι λες βρε παλληκαρά! Μπράβο! Γιατί δεν πας να πεις τις αντιρρήσεις σου στον ίδιο τον Πατριάρχη; Τεκμηριωμένα και σταράτα… Αλλά δεν φτάνεις μέχρις εκεί!
3. Ο εν λόγω ηγούμενος της Μονής Φιλοθέου  αρχιμανδρίτης Νικόδημος,είχε απασχολήσει τις Αρχές προ τριών ετών περίπου, όταν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου  Κρήτης ευρέθη κατά τον έλεγχο να φέρει όπλο σε σχήμα στιλό (!). Τότε ισχυρίστηκε ότι του το χάρισε φίλος του Ρώσος ολιγάρχης.Η υπόθεση παραπέμφθηκε αλλά δεν προχώρησε. Μπήκε στο αρχείο! Γιατί; Κρίμασιν οις οίδε Κύριος!
Εμείς τότε το  παρουσιάσαμε ως θέμα που βρήκε συνεργάτης μας που ειδικεύεται στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Αλλά ασκήθηκαν πιέσεις από διάφορα κέντρα να μην το συνεχίσουμε. Όταν η υπόθεση μπήκε στο αρχείο κατάλαβα ότι υπήρχε παρασκήνιο που δεν μας αφορούσε και η σελίδα μας δεν ασχολήθηκε  ξανά! Και όπως είπα τότε  αρκεί να μη μας δοθεί άλλη αφορμή! Και να που μας την έδωσε τώρα. Όχι δεν οπλοφορούσε αυτή τη φορά! Τώρα εκτόξευσε βλήμα και μάλιστα προς αθώους και ανυπεράσπιστους μοναχούς! Ούτε εδώ είχε την σύνεση  να φερθεί ως γνήσιος πνευματικός πατέρας!
4. Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος, ηγούμενος της Φιλοθέου,προεξήρχε σε αγρυπνία στην Μονή Σπαρμού – Πατριαρχικό Σταυροπήγιο- και μάλιστα με τηλεοπτική μετάδοση. Σημειώνω ότι στην εν λόγω Μονή ηγούμενος είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Παπανικολάου. Είναι φίλοι! Αφήνω στην κρίση σας τους συσχετισμούς και τις εκλεκτικές πνευματικές συγγένειες! Θα έλθει η ώρα να ασχοληθούμε με αυτά! Να χαίρεται,πάντως, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης τον ηγούμενο του Πατριαρχικού Σταυροπηγίου του!!Όταν έχεις τέτοιους φίλους τι να τους κάνεις τους εχθρούς!
Ωστόσο το θέμα αυτό δεν είναι τόσο απλό και τόσο αθώο όσο φαίνεται! Πρόκειται για μεγάλη ασέβεια προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και προσβολή  προς τους δύο  ηγουμένους: τον  Ξενοφώντος Γέροντα Αλέξιο και τον Παντοκράτορος Γέροντα Γαβριήλ. Πρόκειται για δύο ηγουμένους με μεγάλη πνευματική προσφορά και έργο, οι οποίοι είναι  πιστοί και υπάκουοι  στον Οικουμενικό Πατριάρχη ανεξαρτήτως των διαφορετικών προσωπικών απόψεων που μπορεί να έχουν σε επιμέρους θέματα. Αλλά φέρονται ως πραγματικοί μοναχοί και δεν κάνουν τα κοκόρια!
Μία από τις αρετές που πρέπει να έχουν οι μοναχοί είναι η υπακοή.
Είναι δυνατόν ένας ηγούμενος Μονής που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, να φέρεται έτσι, να βάζει διαχωριστικές γραμμές και να σπέρνει διχόνοια στις μονές; Από που παίρνει εντολές για να δρα με αυτό τον ανοίκειο τρόπο; Τι ακριβώς θέλει; Μπορεί να μας το πει;
Τι ήθελε να παραστήσει με την συμπεριφορά του αυτή; Οτι είναι πιστός στη Ρωσία, στους Ρώσους ολιγάρχες που τον ενισχύουν και στον Πατριάρχη Μόσχας;
Μήπως θέλει να δημιουργήσει αυτός και οι ψεκασμένοι ομοϊδεάτες του- υπάρχουν δυστυχώς κι άλλοι ηγούμενοι με τις ίδιες απόψεις-  σχίσμα μέσα στο Όρος; Μήπως θέλει να κάνει κι άλλες μονές Εσφιγμένου; Ας προσέξουν διότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι πολύ αυστηρά. Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης!
Τι νομίζει ο Γέροντας Νικόδημο οτι κάνει; Αμφισοκολλήσεις στην Καβάλα, όπως τον παλιό καλό καιρό;
Ας πάει να αναπτύξει αλλού αυτές τις εφέσεις!
Έγινε μοναχός και ως μοναχός πρέπει να διαθέτει παρθενία, ακτημοσύνη και υπακοή!
Τι από τα παραπάνω ξέχασε;
Το Φανάρι πρέπει να επιληφθεί του θέματος. Και να πάρει μέτρα.
Θα πρέπει να  παραπεμφθεί από το Πατριαρχείο  στα αρμόδια Συνοδικά όργανα και να τιμωρηθεί παραδειγματικά! Όποιος εισάγει καινά δαιμόνια στο Άγιο Όρος και σπέρνει διχόνοιες πρέπει να λαμβάνει την αντιμισθία που του αναλογεί για τις πράξεις του!
Ο Οικουμενικός  Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει τόσο τον ηγούμενο Φιλοθέου, όσο και τον Ξηροποτάμου στο δικό του Ωμοφόριο  και τους ίδιους  και  τις αδελφότητες των Μονών! Και στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πρέπει να απολογηθούν  για την απαράδεκτη αυτή πράξη τους ! Και να τιμωρηθούν παραδειγματικά!!
Οι θεσμοί στην Εκκλησία μας θα πρέπει να λειτουργούν άμεσα και αποτελεσματικά. Και να έχουμε όλοι μας  ανοιχτά τα μάτια μας  και να αντιδράμε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα. Η ελληνική κοινωνία είναι μια κοινωνία που θρησκεύεται άδολα και αγνά και εμπιστεύεται την Εκκλησία. Αλλά μακριά από μας οι ιδιοτελείς και ύποπτοι που εμπορεύονται την πίστη μας και παριστάνουν τους ζηλωτές! 
Search this website Type then hit enter to search