You are currently viewing Ανοικτή επιστολή προς τον Πανοσιολ.Αρχιμ. Νικάνορα Παπανικολάου, Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής καί Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.

Ανοικτή επιστολή προς τον Πανοσιολ.Αρχιμ. Νικάνορα Παπανικολάου, Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής καί Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.

  • Reading time:1 mins read

Πανοσιολογιώτατε π. Νικάνορ,

Ως ορθόδοξος χριστιανός και ενεργός πολίτης αυτής της χώρας αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω δημόσια μαζί σας και να εκφράσω τον πόνο, την θλίψη και την αγωνία απο την οποία διακατέχομαι για όσα γίνονται στην Χριστιανική Αδελφότητα ΛΥΔΙΑ.

Έχω παρουσιάσει μέχρι σήμερα κάποιες πτυχές του προβλήματος και όλα δείχνουν ότι πίσω από την αναστάτωση και τον διχασμό που περνά η Αδελφότητα βρίσκεστε εσείς και οι φιλοδοξίες σας. Μπήκατε μέσα στην Αδελφότητα ως πνευματικός πατέρας για να ενώσετε τα τυχόν διεστώτα που ενδεχομένως να υπήρχαν στην Αδελφότητα και σεις λειτουργήσατε διχαστικά και πήρατε με το μέρος σας κάποιες ευάλωτες αδελφές – η μία εκ των δύο εντελώς αγράμματη- οι οποίες έχουν μετατραπεί με την εν γένει συμπεριφορά τους σε κλώνους του Στάλιν.

Τελευταίος σταθμός της κακής και απαράδεκτης συμπεριφοράς σας η πολεμική πού δέχεται το κύκνειο άσμα του Μακαριστού Γέροντος και δημιουργού αυτού του ανθρωπίνου θαύματος , του π. Θεοφίλου -«το Χωράφι» όπως ο ίδιος το είχε ονομάσει – από τις δύο υποτακτικές -πιστά τέκνα σας, που κάνουν ότι μπορούν για να σας βγάλουν… ασπροπρόσωπο, διαλύοντας αυτό το οικοδόμημα.

Ο αείμνηστος π. Θεόφιλος, οξυδερκής, ευφυής και φωτισμένος από τον Θεό κληρικός, ὁραματίστηκε αυτό τό έργο ως μία νέα Βασιλειάδα, που σέ δύσκολους καιρούς θα συνδράμει στους ενδεείς αδελφούς μας. Όπερ και εγένετο.

Ωστόσο, κάποιος δαίμων ζήλεψε τήν πρόοδο τοῦ ἔργου καί επειδή η Αναστασία Πεχλιβάνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος τοῦ Ραδιοτηλεοπτικοῦ Σταθμοῦ 4Ε καί ὑπεύθυνη κατά Νόμον του περιοδικού «Αγία Λυδία», δεν κατάφερε να έχει και εδώ τον απόλυτο έλεγχο- οικονομικό και διαχειριστικό- αποφασίσατε από κοινού να το διαλύσετε!

Ξεκινήσατε με οικονομικό αποκλεισμό, με εμπάργκο των προϊόντων του, με αποκλεισμό τροφοδοσίας και φθάσατε στο κατάπτυστο σημείο της πολιορκίας- δίκην της πολιορκίας Μεσολογγίου- αφού δέν διστάσατε να ενθαρρύνετε, παροτρύνετε ή έστω ανεχθείτε την από μέρους του τέκνου σας αίτηση οικειοθελούς διακοπής- άκουσον, άκουσον διακοπής – ηλεκτρικής ενέργειας στην μονάδα, στην οποία σημειωτέον δεν υφίσταται τήν παραμικρή οικονομική επιβάρυνση.

Το πρόβλημα όμως, Άγιε(!!!) Καθηγούμενε, ξεφεύγει από την αντιπαράθεση υμών και ημών ή με την Αδελφή Αναστασία Πεχλιβάνη( η οποία κινεί τα νήματα μετά από σας) ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο . Το πρόβλημα με την καταστροφή που συντελείτε έχει λάβει πλέον διαστάσεις ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ!Ναι με την συμπεριφορά σας αυτή προκαλείτε μια οικολογική καταστροφή- αφού και οι υπάρχουσες γεννήτριες δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας που έχει «το Χωράφι».

Ο άνθρωπος, σύμφωνα με τον σεβαστό καθηγητή της θεολογίας κ. Γ. Ματζαρίδη «οφείλει νά εὐαισθητοποιηθεῖ καί νά ἀντιληφθεῖ πώς δέν εἶναι ἀνεξάρτητος ἀπό τό φυσικό περιβάλλον, ἀλλά ἀποτελεῖ μέρος αὐτοῦ καί ὀφείλει νά συνυπάρχει καί νά ἀλληλεπιδρᾶ ἁρμονικά καί ἠθικά μέ τήν φύση».

Βεβαίως, και οι Αγιοι της Εκκλησίας μας πλημμυρισμένοι από αγάπη για τον Θεό και τον άνθρωπο έχουν αποθέματα αγάπης, ώστε να προσεύχονται υπέρ των ζώων και μάλιστα τά θεραπεύουν, αλλά και υπέρ όλης της δημιουργίας. Γνωρίζετε πολύ καλά τις ευχές του Αγίου Μοδέστου γιά τά ζῶα καί τοῦ Αγίου Τρύφωνος γιά τίς καλλιέργειες, που χρησιμοποιεί η Εκκλησία μας. «Καρδία ἐλεήμων είναι καύσις υπέρ πάσης της κτίσεως καί των ζώων…διά τούτο και υπέρ αυτών εύχεται» γράφει ὁ Ἅγ. Ἰσαάκ ὁ Σύρος. Ο δε Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, αναφέρει ότι « ο πνευματικός άνθρωπος δίνει την αγάπη του πρώτα στόν Θεό, ἔπειτα στους ανθρώπους Και τήν ὑπερχείλιση τῆς ἀγάπης του τήν δίνει στά ζῶα καί σέ ὅλη τήν κτίση».

Και τελειώνω μέ τήν αναφορά της Α.Θ.Π. του Οἰκουμενικού Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίου σε Πατριαρχικό Σταυροπήγιο του οποίου υπηρετείτε: «Ο άνθρωπος πρέπει νά έχει μια πολύ συγκεκριμένη και θερμή σχέση αγάπης μέ όλα τά πλάσματα του Θεού».

Μέ τήν σκληρή και ἀνάλγητη απόφαση τῆς διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας θέλετε πρωτίστως νά κάμψετε το ηθικό των Αδελφών που υπηρετούν εκεί -αφού τις εξοστρακίσατε από την πνευματική κυψέλη της ΛΥΔΙΑΣ όπου ήταν μέχρι που άρχισε ο διχασμός.

Με την άτεγκτη και απύθμενη κακία με την οποία, τόσο εσείς όσο καί η περί υμών ομήγυρη των Αδελφών συμπεριφέρεστε προσπαθείτε νά αφανίσατε τα ζωντανά της κτηνοτροφικής μονάδας καί όχι μόνο…Θέλετε «το Χωράφι» του Γέροντα Θεοφίλου να μην έχει πια λόγο ύπαρξης.

Τί σας φταίνε Πάτερ τά άκακα ζωάκια; Κατά τήν ἐνσάρκωση τοῦ Λόγου του Θεού, το Θείο Βρέφος της Βηθλεέμ καταδέχθηκε νά κατακριθεί σέ «φάτνη ἀλόγων» καί να Τον ζεστάνουν με τα χνώτα τους. Ὁ Θεός, λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, δημιούργησε τα ζώα ως δώρα για την ευφροσύνη του ανθρώπου…κι εσείς;…

Ο σοφός λαός μας λέει: «Δέν μπορεί νά δείρει τόν γάϊδαρο καί δέρνει τό σαμάρι»;

Ο Θεός προστάτεψε από τον κατακλυσμό με την κιβωτό του Νώε τόσο το ζωϊκό όσο και το φυτικό βασίλειο κι εσείς θέλετε να τα εξοντώσετε;

«Καί ἔλαβε Κύριος ὁ Θεός τόν ἄνθρωπον, ὅν ἔπλασε, καί ἔθετο αὐτόν ἐν τῷ παραδείσῳ τῆς τρυφῆς, ἐργάζεσθαι αὐτόν καί φυλάσσειν» (Γέν. 2, 15), Αὐτή εἶναι ἡ ἐντολή τοῦ Θεοῦ, Πάτερ!

Και τώρα εσείς θέλετε νά καταστραφεί ένα μέρος της δημιουργίας τοῦ Θεού;Ποιός είστε; Πώς την έχετε δει;

Δέν σας αγγίζει καθόλου ότι τά νεογέννητα κατσικάκια καί χοιρίδια θά ψοφήσουν από το κρύο;

Σας αφήνει αδιάφορο που όλα τα ζωντανά βοοειδή, χοιρίδια, αίγες καί άλλα αθώα οικόσιτα θα ψοφήσουν από την δίψα και την πείνα, αφού κινητήριος δύναμη γιά νά λειτουργήσουν όλα απρόσκοπτα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα;

Τελείωσα Άγιε Καθηγούμενε. Μπορεῖ ως άλλοι Κιουταχήδες νά πολιορκείτε αθώες ψυχές , όμως το υψηλό ηθικό και το γενναίο φρόνημα που διακρίνει τις διωκόμενες αδελφές , με την βοήθεια του Θεού, τις ευχές τοῦ μακαριστού Πατρός Θεοφίλου καί τις προσευχές όλων των προσφιλών του τέκνων και όλου του κόσμου , δέν θά πετύχετε νά κάμψετε! Τα «δέντρα πεθαίνουν ὄρθια» έλεγε ο π. Θεόφιλος. Μολών λαβέ!

Τέλος επισημαίνω τις μεγάλες ευθύνες που έχει τόσο ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος στην επαρχία του οποίου βρίσκεται η ΛΥΔΙΑ ,όσο και ο Σεβ. Ελασσώνος Χαρίτων στην Μητρόπολη του οποίου υπηρετείτε εσείς! Θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αναλάβουν δράση .

Με σεβασμό κοινοποιώ αυτή την ανοικτή επιστολή και σας καθιστώ υπεύθυνο για όσα θα συμβούν από δω και στο εξής.

Σωτήρης Τζούμας

Υ.Γ. Παρέλειψα να αναφέρω πως και το ἀνθρώπινο δυναμικό,που ζεί και εργάζεται στο Χωράφι κινδυνεύει από το δόλιο σχέδιό σας να τους αφήσετε χωρίς θέρμανση καί ύδρευση…

«…ἐπίρριψον ἐπί Κύριον τήν μέριμνάν σου, καί αὐτός σέ διαθρέψει» (Ψαλμ. 54).ΑΜΗΝ!