You are currently viewing Άνοιξε το θέμα των Γερόντων και ανήμπορων Μητροπολιτών της Εκκλησίας μας
Ο Γέρων Θεσσαλονίκης Ανθιμος στην τελευταία Ιεραρχία με τον Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην παραίτηση του Γέροντος και στο βάθος φαίνεται να έρχεται ο Θεοφ. Ωρεών Φιλόθεος. Αριστερά καθήμενος στο Συνοδικό έδρανο ο Σεβ. Σερρών Θεολόγος.

Άνοιξε το θέμα των Γερόντων και ανήμπορων Μητροπολιτών της Εκκλησίας μας

  • Reading time:1 mins read

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Η παραίτηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης γέροντος Ανθίμου δεν ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία για να ταράξει τη λιμνάζουσα εκκλησιαστική μας ζωή, αλλά προέκυψε ως ένα προαναγγελθέν γεγονός.
Από τον περασμένο χειμώνα όλοι έλεγαν ότι η παραίτηση του Αγίου Θεσσαλονίκης είναι κάτι που αναμένεται, αφού εσυζητείτο ευρέως στους εκκλησιαστικούς κύκλους και ότι αργά ή γρήγορα θα προκύψει!
Ο εκ των πνευματικών αναστημάτων του γέροντος Ανθίμου, Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να πάρει την κρίσιμη απόφαση και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να πείσει τον γέροντα και εμπερίστατο Ιεράρχη να παραιτηθεί. Και η προσπάθεια τελεσφόρησε επιτυχώς χάρη και στην συνδρομή του Σεβ. Μητροπολίτη Χίου Μάρκου, ο οποίος ως Πρόεδρος της Επιτροπής που όρισε η Σύνοδος ανέλαβε να διευθετήσει διακριτικά και χωρίς φλυαρίες την κατάσταση με τους γέροντες Ιεράρχες, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από τα γηρατειά και ταλαιπωρούν τις Μητροπόλεις τους και το ποίμνιο τους.

Να πούμε ότι ο Σεβ. Χίου Μάρκος ανήκει στον σκληρό πυρήνα Ιεραρχών επιρροής του γέροντα Ανθίμου από τα φοιτητικά του χρόνια. Άλλωστε το κοινό φιλολογικό back ground ήταν πάντα ο συνδετικός κρίκος που τους συνέδεε! Να πούμε ακόμη ότι ο Σεβ. Χίου Μάρκος ήταν από το 1998 πιστά προσηλωμένος στο άρμα του Ανθίμου και επιθυμούσε τότε διακαώς την εκλογή του σε Αρχιεπίσκοπο. Και τώρα που οι συγκυρίες τον όρισαν Πρόεδρο της Επιτροπής, η οποία ανέλαβε να διεκπεραιώσει επιτυχώς και οπωσδήποτε αθόρυβα την κατάσταση αυτή με τους γέροντες Μητροπολίτες το έκανε με αγάπη και διπλό σεβασμό! Και το πρώτο εγχείρημα έληξε επιτυχώς, κάτι που πιστώνεται τόσο στον Σεβ. Χίου Μάρκο όσο και στον Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, ο οποίος ενέπνευσε στον γέροντα Άνθιμο την ασφάλεια και τη σιγουριά που χρειάζεται ένας γέροντας για να πάρει δύσκολες αποφάσεις όπως αυτή της παραίτησης εκ της ενεργού υπηρεσίας! Όπως μαθαίνουμε, θα συνεχίζει να φέρεται στον γέροντα Μητροπολίτη, όπως ο υιός στον πατέρα, και τον έχει ήδη καλέσει στην Μητρόπολή του, απολαμβάνοντας την περιποίηση και την φροντίδα που αξίζει. Μαθαίνουμε ότι μόλις ενθρονιστεί ο επόμενος Θεσσαλονίκης, με την πρώτη ευκαιρία (για να μην φανεί ότι τον εξώνουν), θα τον πάρει στην Αλεξανδρούπολη,μέσα στο Επισκοπείο του.Στη Μονή έχει καινούργιο μεγάλο διαμέρισμα με ξεχωριστή είσοδο και κήπο. Και αν αργότερα πέσει περισσότερο έχει ετοιμάσει ο Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως ιδιαίτερο σπίτι-βίλα για εκείνον, στο Ίδρυμά του. Παρήγορες πληροφορίες όλες για τον Γέροντα Ιεράρχη.

Το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του Ανθίμου, για την επισημοποίηση της παραίτησης φανερώνει την σοβαρότητα με την οποία η διοίκηση της Εκκλησίας αντιμετωπίζει το θέμα αυτό το οποίο αποτέλεσε την τελευταία πενταετία μείζον θέμα για την Εκκλησία μας!

Να πούμε ακόμη ότι η παραίτηση του Σεβ. Ανθίμου από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων για την Εκκλησία μας.
Σίγουρα θα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες και παραιτήσεις άλλων Ιεραρχών. Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο ότι θα ακολουθήσει η παραίτηση του Σεβ. Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας π. Θεοκλήτου, του καλού και ευγενικού Ιεράρχη, που είναι πλέον εμπερίστατος και δοκιμάζεται.
Επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος είναι ένας Ιεράρχης που δοκιμάζεται τα τελευταία 10 χρόνια και η διοίκηση της Εκκλησίας κάνει ότι δεν βλέπει! Ο γέροντας Τίτος είναι εγκλωβισμένος σε ένα τοξικό περιβάλλον –έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στην σελίδα μας- που κατευθύνει τη ζωή του και τον κάνει ό,τι θέλει.Όποιος και αν τον διαδεχθεί θα πρέπει να αναθέσει σε ειδική επιτροπή τον πλήρη έλεγχο της Μητροπόλεως και μετά να αναλάβει!

Επίσης οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να παραιτείται και ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τελευταία έχει κατέλθει πολύ! Στην εορτή του Μητροπολιτικού Ναού Καλλονής Αγίου Παντελεήμονος χοροστάτησε και δεν λειτούργησε. Δεν τον βοηθούν πια οι δυνάμεις του. Μια ακόμη παραίτηση που λέγεται ότι μπορεί να ακολουθήσει τις προηγούμενες είναι του Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, σημαντικού Ιεράρχη της Εκκλησίας μας, υμνογράφου και λογίου ανδρός. Ο Σεβ. Εδέσσης δεν είναι υπέργηρος, αλλά τα προβλήματα της υγείας του δεν τον βοηθούν να έχει μια ποιοτική Αρχιερατική διακονία και συχνά ταλαιπωρείται από απρόοπτα γεγονότα. Θα δούμε αν επαληθευτεί η πληροφορία αυτή.

Τέλος, η περίπτωση του Πρύτανη της Ιεραρχίας, Σεβ. Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ δεν συγκαταλέγεται στις παραπάνω δεδομένου ότι μπορεί να τον πρόλαβαν τα χρόνια του, αλλά εξακολουθεί να είναι ακμαίος, δραστήριος και φιλακόλουθος Ιεράρχης, σε βαθμό που βάζει τα γυαλιά σε πολλούς νεώτερους Αρχιερείς!

Εν αναμονή των εξελίξεων αυτών, ευχόμαστε να αντιληφθούν οι σεβαστοί μας Ιεράρχες τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, τις πνευματικές ανάγκες του ποιμνίου τους, την πορεία –κατά περίπτωση- του κλήρου τους και να παραδώσουν την σκυτάλη σε νεώτερους Αρχιερείς. Ευχόμαστε και ελπίζουμε, ο Αρχιεπίσκοπος και η περί αυτόν Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, να προβούν σε εκλογή νέων, αξίων Ιεραρχών, που θα εργαστούν με συνέπεια και φιλότιμο στον αμπελώνα του Κυρίου, διότι ο λαός μας έχει ανάγκη από επανευαγγελισμό και κατήχηση ουσιαστική. Εκκλησιαστικοί και μη γίναμε δυστυχώς όλοι υλιστές! Χρειαζόμαστε οδοδείκτες να μας δείξουν τον δρόμο της σωτηρίας, τον δρόμο του Ουρανού. Γιατί στο τέλος, αυτό μόνο μένει. Ο Ουρανός, όλα τα άλλα τα αφήνουμε στις επόμενες γενιές!