Έντονο παρασκήνιο με μυστικές διαβουλεύσεις, πολυεπίπεδες επαφές και άτυπες ζητήσεις κυριάρχησαν το τελευταίο 48ωρο στον Άθω όπου ξεδιπλώθηκε μια προσπάθεια – που ουδείς εκ των μοναχών φαίνεται να κατανοεί επακριβώς ποια αφορμή την προκάλεσε– για την εκ νέου διευθέτηση του λεγόμενου εσφιγμενιτικού ζητήματος. Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιβεβαιωθεί πανηγυρικά η απόλυτη συμπαράσταση των Μονών του Αγίου Όρους προς την κανονική και νόμιμη αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου και ταυτόχρονα να διαφανεί η έντονη δυσαρέσκεια πολλών Ηγουμένων και μοναχών από την «υπέρ του δέοντος» -όπως την χαρακτηρίζουν κύκλοι του Αγίου Όρους- εμπλοκή του υπουργείου Εξωτερικών στην υπόθεση. Ταυτόχρονα έγινε σαφές, και με χθεσινή ανακοίνωση της, ότι η παλαιά Αδελφότητα δεν συζητεί τίποτα άλλο πλην της ενδεχόμενης διοικητικής και μόνο επιστροφής της. Γεγονός που συναντά την κάθετη αντίρρηση της συντριπτικής πλειονοψηφίας των Αγιορείτικων Μονών που ζητούν πριν την οποιαδήποτε συζήτηση, την πλήρη μετάνοια της παλαιάς αδελφότητας, τη μνημόνευση υπ’αυτής του Οικουμενικού Πατριάρχου ως Επισκόπου του Α.Όρους και την αποκατάσταση της κοινωνίας με τις άλλες Αγιορειτικές Μονές.
Το ιστορικό
Η Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που αποτελούνταν από τους Μητροπολίτες Μιλήτου Απόστολο, Σηλυβρίας Μάξιμο και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο, έφτασε στον Άθω το μεσημέρι της Πέμπτης, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις των εμπλεκομένων πλευρών. Τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε μεταφερθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη η πληροφορία ότι η σχισματική παλαιά αδελφότητα είχε εκφράσει την επιθυμία να επανέλθει στην κανονική τάξη δηλαδή να ξεκινήσει και πάλι τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη, την οποία είχε διακόψει από το 1972, και να βρεθεί σε κοινωνία με τις άλλες 19 μονές του Αγίου Όρους. Μάλιστα δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι την επιθυμία αυτή είχαν εκφράσει και με επιστολή τους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και το υπουργείο Εξωτερικών. Και ενώ από το Φανάρι ουδείς επιβεβαιώνει ότι παρελήφθη τέτοιο γράμμα, σε ο,τι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εστάλη μια επιστολή του επικεφαλής της παλαιάς αδελφότητας με την οποία φέρεται να ζητεί μόνον τη διοικητική επαναφορά της, δηλαδή στα της διακυβερνήσεως της Μοναστικής Πολιτείας. «Τίποτα πέραν αυτού, καμία μνημόνευση, καμία επικοινωνία, μένουμε πιστοί στην Ορθοδοξία» τονίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην παλαιά Αδελφότητα.
Υπενθυμίζεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήδη από τις αρχές του 2000, μετά και την θετική τοποθέτηση της Αγιορείτικης Κοινότητας, αναγνώρισε σαν σχισματικούς τα μέλη της παλαιάς αδελφότητας, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το κεντρικό συγκρότημα της ιστορικής Μονής, και όρισε νέα Αδελφότητα, αρχικά υπό τον μακαριστό πλέον Γέροντα Χρυσόστομο Κατσουλιέρη και σήμερα υπό το διάδοχό του, Αρχιμ.Βαρθολομαίο. Τα μέλη της νέας Αδελφότητας έχουν εγκατασταθεί σε Κονάκι στις Καρυές και αναμένουν, όπως και το σύνολο της Ιεράς Κοινότητας, πότε η Ελληνική Πολιτεία θα αποφασίσει να εφαρμόσει το Σύνταγμα και τους Νόμους καθώς και τη σωρεία δικαστικών αποφάσεων που τους δικαιώνουν στην υπόθεση αυτή. «Επί 15 χρόνια οι Κυβερνήσεις είναι μόνο της Αθήνας. Και ενώ το σύνολο του Αγίου Όρους αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχουν ζητήσει και ζητούν την εφαρμογή του Συντάγματος τελικά ως φαίνεται η Αθήνα θυσιάζει το δίκαιο μπροστά σε μικροκομματικά οφέλη και προσωπικές επιδιώξεις», θα σχολιάσει ένας εκ των Αγιορειτών Πατέρων που συμμετείχε στη χθεσινή άτυπη σύσκεψη στις Καρυές.
Οι όροι της Ιεράς Κοινότητας
Το μεσημέρι της Παρασκευής συγκλήθηκε κατόπιν προσκλήσεως της Ιεράς Επιστασίας, στο κοινοτικό κατάστημα των Καρυών, όπου βρίσκεται η έδρα της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας, άτυπη συνάντηση των Ηγουμένων και Αντιπροσώπων των Αθωνικών Ιερών Μονών με τα μέλη της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι περίπου οι μισοί Ηγούμενοι και κάποιοι αντιπρόσωποι δεν παρέστησαν. Ίσως γιατί, όπως αφήνουν να εννοηθεί αγιορειτικοί κύκλοι, δεν ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε προκάλεσε πολλά ερωτήματα για την σκοπιμότητά της. «Είναι μάλλον γέννημα ανώριμων και μωροφιλόδοξων όψιμων εραστών της εξουσίας, των γνωστών επιδιώξεων κάποιων μοναστικών παραγόντων και της στάσης ενίων εκκλησιαστικών προσώπων που επιδεικνύουν ανώφελη σπουδή και υπερδραστηριότητα», υποστηρίζει μιλώντας στο Amen.gr ένας εκ των Πατέρων που κατέχει θέση-κλειδί στον Άθω.
Στην άτυπη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ομόθυμη στήριξη της κανονικής αδελφότητας από τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας. Μάλιστα, οι Ηγούμενοι και οι Αντιπρόσωποι διατύπωσαν με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο στους τρεις Μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου ότι εάν δεν ακολουθηθούν οι προβλέψεις των Ιερών Κανόνων, δεν υπάρξει πλήρης μετάνοια των μελών της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου, που έχει κριθεί ως σχισματική, δεν μνημονευθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την παλαιά αδελφότητα και δεν υπάρξει και κοινωνία με τις άλλες Μονές, τότε δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες.
Μάλιστα, πολλά μέλη της Ιεράς Κοινότητας επισήμαναν -ακόμα και με έντονο ύφος- ότι η απόφαση αυτή μαρτυρεί την κοινή στάση και βούληση των Ηγουμένων και των Αντιπροσώπων, είναι ομόθυμη και αδιαπραγμάτευτη, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εισήγηση πραγματοποιηθεί προς την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η επίσκεψη στην Μονή Εσφιγμένου
Το απόγευμα της Πέμπτης τα μέλη της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισκέφθηκαν τη Μονή Εσφιγμένου όπου την κατέχει η παλαιά αδελφότητα. Ήταν η πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες που Εξαρχία του Οικουμενικού Θρόνου πέρασε την εντυπωσιακή πύλη του Μοναστηριακού συγκροτήματος της 18ης στην κατάταξη Αθωνικής Μονής.
Στην άτυπη συνάντηση ο γέροντας Μεθόδιος και τα μέλη της παλαιάς αδελφότητας διατύπωσαν στα μέλη της Εξαρχίας τις θέσεις τους για το Εσφιγμενιτικό ζήτημα και σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι υπογραμμίζοντας ότι δεν συζητείται το θέμα της μνημόνευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά ούτε και συλλείτουργο και κοινωνία με τα άλλα μοναστήρια. Ειδικότερα σε ότι αφορά τη μη μνημόνευση του Πατριάρχη ο επικεφαλής της παλαιάς αδελφότητας φέρεται να υπενθύμισε το ζήτημα του διαλόγου με τη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τις μέχρι και πρόσφατα συναντήσεις με τον Πάπα Ρώμης. Ο γέροντας Μεθόδιος τόνισε, κατά τις ίδιες πηγές, προς τους Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι δεν είναι δυνατό να υπαναχωρήσει η αδελφότητά του από τις θέσεις της αν και φέρεται να μην απέκλεισε τίποτα για το μέλλον εφόσον συνολικά υπάρξει μια αλλαγή. Για τον λόγο αυτό το μόνο θέμα που φάνηκαν διατεθειμένοι να συζητήσουν είναι αυτό της διοικητικής επαναφοράς τους στην Ι.Κοινότητα, χωρίς καμία άλλη δέσμευση.
Την Παρασκευή το μεσημέρι ακολούθησε δεύτερη συνάντηση της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον επικεφαλής της παλαιάς αδελφότητας. Η συνάντηση κατά πληροφορίες πραγματοποιήθηκε στη Μονή Βατοπαιδίου και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές παρέστησαν και εκπρόσωποι και άλλης αγιορετικής μονής σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση παρέστησαν και εκπρόσωποι της πολιτείας.
Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα η παλαιά αδελφότητα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο επιβεβαίωσε την ανυποχώρητη στάση της – και ως εκ τούτου το «ναυάγιο» των συνομιλιών. Σε επίσημη ανακοίνωση της Μονής, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα», η παλαιά αδελφότητα απαντώντας σε διάφορες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σημειώνει τα εξής: «Η μόνη αλήθεια είναι ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, η Γνήσια και Ιστορική Ιερά Μονή Εσφιγμένου, προσήλθε σε διάλογο με την Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, με μόνο και αποκλειστικό θέμα την “διοικητική επαναφορά” της στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και στα όργανα αυτής. Οι συνομιλίες έως τώρα απέβησαν άκαρπες, επιτίμια και αγκυλώσεις παραμένουν. Η Ιστορική και Γνήσια Ιερά Μονή Εσφιγμένου πάντα πιστή στον αγώνα της Ορθοδοξίας. Κάθε άλλο εκτός των ανωτέρω…ψευδές».
Η συνάντηση με την κανονική αδελφότητα
Νωρίτερα την Παρασκευή το πρωί τα μέλη της Πατριαρχικής Εξαρχίας επισκέφθηκαν το κονάκι της νέας αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές. Σύμφωνα με κύκλους της κανονικής αδελφότητας, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους Μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου, τα μέλη της νέας αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για την έλευση της Εξαρχίας στο Άγιο Όρος επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή όχι μόνο δικαιώνει τους πολυεπίπεδους και δύσκολους αγώνες της κανονικής αδελφότητας, αλλά δείχνει και το ανύστακτο ενδιαφέρον και τη διάθεση της Μητρός Εκκλησίας προς θεραπεία του μείζονος αυτού προβλήματος.
Οι μοναχοί της νέας αδελφότητας απευθυνόμενοι στα μέλη της Εξαρχίας υπενθύμισαν το έργο και τις δοκιμασίες που υπέμεινε στωικά ο μακαριστός γέροντας Χρυσόστομος Κατσουλιέρης, που τώρα αναπαύεται στην αυλή του κονακίου, και τον σταυρό που εξακολουθούν να φέρουν τα μέλη της κανονικής αδελφότητας συνεχίζοντας τους δικαστικούς αγώνες για τη δικαίωση και του μακαριστού γέροντα, αλλά και της νομιμότητας.
Υπενθύμισαν, δε, το πλήθος των καταδικαστικών δικαστικών αποφάσεων σε βάρος των μελών της παλαιάς αδελφότητας υπογραμμίζοντας ότι το δίκαιο είναι με το μέρος της κανονικής αδελφότητας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκαναν και σε δυο κρίσιμα δικαστήρια που επίκεινται το αμέσως προσεχές διάστημα, το ένα αφορά σε αγωγή κατά του δημοσίου για την εφαρμογή της έξωσης των σχισματικών καταληψιών του Αντιπροσωπείου των Καρυών, που βρίσκεται δίπλα στο κονάκι της κανονικής αδελφότητας και το άλλο αφορά σε ποινική υπόθεση κατά των καταληψιών της παλαιάς αδελφότητας για τα σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν το καλοκαίρι του 2013.
Ενόχληση για τις κινήσεις του ΥΠΕΞ
Την ίδια ώρα το κλίμα στους κόλπους των αγιορειτών μοναχών είναι ιδιαίτερα βαρύ κατά του υπουργείου Εξωτερικών. Στην Ιερά Κοινότητα επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια από την υπερβολική εμπλοκή – όπως κάνουν λόγο κύκλοι του Αγίου Όρους – του υπουργείου Εξωτερικών στο ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου. Μάλιστα, πολλοί αγιορείτες σε κατ’ ιδίαν ζητήσεις τους εκφράζουν την ενόχλησή τους για την στάση πολιτικών παραγόντων του υπουργείου κάνοντας λόγο για άκομψες κινήσεις και παρεμβάσεις στην υπόθεση. «Η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει το Άγιο Όρος και να το βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων με σεβασμό στην υπερχιλιόχρονη παράδοσή του. Με διαφάνεια, με λεπτότητα και πάνω απ’ όλα με ουδετερότητα. Το υπουργείο των Εξωτερικών ίσως θα έπρεπε να επαναξιολογήσει την πρόσφατη στάση του έναντι της Ιεράς Κοινότητας σε ό,τι αφορά το λεγόμενο Εσφιγμενιτικό ζήτημα», σημειώνουν με νόημα κύκλοι της Ιεράς Κοινότητας.
Πηγή:www.amen.gr