You are currently viewing Αναστάστιος Βαβούσκος στον Alpha: Τα SMS της Συνόδου, η «εισβολή» στη Μονή Αββακουμ και τα λάθη Ησαΐα

Αναστάστιος Βαβούσκος στον Alpha: Τα SMS της Συνόδου, η «εισβολή» στη Μονή Αββακουμ και τα λάθη Ησαΐα

  • Reading time:2 mins read

Η αποδοχή τεκμηρίων από την Ιερά Σύνοδο, που έχουν ληφθεί  με παράνομο τρόπο θα πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον λήπτη.- Κάλεσαν στη Σύνοδο τους Αρχιμανδρίτες , ενώ τα τηλέφωνα τους είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής  –Ανησυχία στα περιβάλλοντα Ταμασσού και Κύκκου.

Τα «χαρτιά» του άνοιξε για πρώτη φορά στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος των δύο εν αργία Αρχιμανδριτών της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, οι οποίοι κατηγορούνται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου για εμπλοκή σε οικονομικές και ηθικές υποθέσεις.

Τους έστειλαν SMS, αλλά δεν είχαν κινητά

Ο Αναστάσιος Βαβούσκος κατέθεσε επίσης τη θέση των κατηγορούμενων μοναχών για το ότι αγνόησαν την πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου να παραστούν στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου. Όπως είπε, η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι κάλεσε δια τηλεφώνου με κλήσεις και μηνύματα SMS τους δύο εν αργία Αρχιμανδρίτες, την ώρα που οι συσκευές είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.

Ο δικηγόρος ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής παραβιάζει το δικαίωμα των δύο μοναχών για εγκαταβίωση, αφού έχει κλειδώσει το μοναστήρι και «τους έχει πει να πάνε όπου θέλουν.»

Θα καταθέσουν στην Ανακριτική Επιτροπή

Ο Αναστάσιος Βαβούσκος απέρριψε τα περί «πολυσκανδάλου» στην Ιερά Μονή και διαβεβαίωσε ότι εφόσον κληθούν, οι δύο μοναχοί θα παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου καθώς σέβονται τον θεσμό της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι «τα πρόσωπα που τον εκπροσωπούν, σφάλλουν.»

Θέλουν «δίκαιη δίκη»

Ο εκ των δικηγόρων των εν αργία Αρχιμανδριτών υποστήριξε ότι σκοπός του είναι να καταδειχθούν τα λάθη, που έχουν διαπραχθεί, στη διαδικασία από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο, τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαία, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο και την Ανακριτική Επιτροπή, καθώς και να διαφυλάξει το δικαίωμα των πελατών του σε «δίκαιη δίκη.» Ειδικότερα για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο, υπέδειξε ότι έχει ήδη πάρει δημόσια θέση σε συνεντεύξεις του για την υπόθεση, ως «μελλοντικός δικαστής.»

Ο Αναστάσιος Βαβούσκος τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι «κριτής» για την διαδικασία που ακολουθούν τα εκκλησιαστικά όργανα για την υπόθεση, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι η ανάμειξη της Ιεράς Συνόδου είναι παράνομη ως προς τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, για τον οποίο «δεν χρειάζεται ερμηνεία.»

Τα βίντεο και οι ηχογραφήσεις

Ο εκ των δικηγόρων των μοναχών εξήγησε ότι η αποδοχή τεκμηρίων από την Ιερά Σύνοδο, που έχουν ληφθεί με παράνομο τρόπο θα πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον λήπτη και ότι με βάση τους εκκλησιαστικούς κανόνες θα έπρεπε ήδη να απορριφθούν από την Ιερά Σύνοδο βιντεογραφήσεις και ηχογραφήσεις που λήφθηκαν από το «νόμιμα εγκατεστημένο κύκλωμα παρακολούθησης» στους χώρους της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι. Υποστήριξε δε ότι σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου θα έπρεπε να είχαν ήδη επιβληθεί πνευματικές, πειθαρχικές και ποινικές ποινές στον κομιστή του συγκεκριμένου μαρτυρικού υλικού.

Τους κρατούν έγγραφα

Ο κύριος Βαβούσκος έκανε λόγο για παράνομη εισβολή στη Μονή τη νύχτα της 5ης Μαρτίου από μη εξουσιοδοτημένα άτομα, ενώ χαρακτήρισε παράνομο το «κλείδωμα» του μοναστηριού υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πνευματικό παράπτωμα, το οποίο τιμωρείται με ποινές. Αποτέλεσμα της «εισβολής», είναι σύμφωνα με τον δικηγόρο, να κατασχεθούν προσωπικά έγγραφα των κατηγορούμενων μοναχών που αποδεικνύουν κάποιους από τους ισχυρισμούς τους.

Ο δικηγόρος διερωτήθηκε γιατί ανάμεσα στις κατηγορίες εντάσσεται η παραβίαση του κανόνα για ακτημοσύνη των μοναχών, καθώς ως κληρικοί λαμβάνουν μισθό για τα καθήκοντα τους ο οποίος εμβάζεται σε τραπεζικό λογαριασμό.

«Οι υποθέσεις προωθούνται κανονικά.»

Αυτό δήλωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αναφορικά με την πορεία των αστυνομικών ερευνών για τις υποθέσεις που αφορούν στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Αναχωρόντας από τη Νομική Υπηρεσία στην οποία παρακάθισε σε σύσκεψη με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη για το ζήτημα των παράνομων πολιτογραφήσεων, ο κύριος Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι σε σύσκεψη που ακολουθεί θα παρακαθίσουν μέλη των ανακριτικών ομάδων στις οποίες συμμετέχουν και οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διόρισε η Νομική Υπηρεσία.

Ατχηγός Αστυνομίας : «Θα μελετηθούν τα περαιτέρω βήματα.»

Ο Αρχηγός της Ασυνομίας κύριος Παπαθεοδώρου προανείγγειλε εξελίξεις σε σχέση με τις υποθέσεις των παράνομων πολιτογραφήσεων, αφού κάποιες εξ αυτών είναι στο τελικό στάδιο και παρέπεμψε για ανακοινώσεις στον Γενικό Εισαγγελέα.

Όπως μετέδωσε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο δημοσιογράφος Ιάκωβος Ιακώβου, η πρώτη σύσκεψη άρχισε στις δέκα το πρωί και σε αυτήν παρακάθισαν ο Αρχηγός Αστυνομίας, έξι ανακριτές και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών για τρείς χωριστές υποθέσεις πολιτογραφήσεων καθώς και η υπόθεση είκοσι συνολικά πολιτογραφήσεων που έγιναν από μεγάλο δικηγορικό γραφείο.

*********************************************************

Ανησυχούν ο Μητροπολίτης Ησαΐας και στο Μετόχι του Κύκκου

Έντονη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες μέρες στα περιβάλλοντα του Μητροπολίτη Ταμασσού και του Μετοχίου Κύκκου. Αυτό , λόγω και της σημερινής σύσκεψης στην Νομική Υπηρεσία , που -σύμφωνα με πληροφορίες του ageliaforos.com, απασχολούσε τα δύο μέρη ήταν το ενδεχόμενο μήπως διαφανεί κάτι αρνητικό για τον κ. Ησαΐα, το οποίο αναπόφευκτα θα πλήξει και την φήμη της Μονής Κύκκου. Από την Μονή Κύκκου επισημαίνεται ότι ο Μητροπολίτης Νικηφόρος είναι ιδιαίτερα πικραμένος για την τροπή των εξελίξεων , και ιδιαίτερα, όπως μας λέχθηκε,  γιατί ο κ. Ησαΐας συμβουλευόταν άλλους και όχι τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, ο οποίος τον ανέδειξε και σχεδόν ¨προικοδότησε” την Μητρόπολη του. Καλοί γνώστες των πραγμάτων χαρακτήρισαν “αγνώμονα” την στάση του Ταμασού και πρόσθεταν  στην ιστοσελίδα μας  ότι , παρόλα αυτά   ο Μητροπολίτης Κύκκου συνεχίζει και αντιμετωπίζει το πνευματικό του παιδί με “άκρα συγκατάβαση και επιείκεια”. 

****************************************************************

Εκτενούς ενημέρωσης για το σκάνδαλο με τη Μονή Αββακούμ, έτυχε σήμερα για πρώτη φορά ο Γενικός Εισαγγελέας και ομάδα νομικών, από τους ανακριτές της Αστυνομίας. Στη Νομική Υπηρεσία έσπευσαν τα κλιμάκια που διερευνούν όλο το φάσμα του σκανδάλου, από την οικονομική πτυχή, τις καταγγελίες κατά του μητροπολίτη Ησαΐα μέχρι και την εμπλοκή της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων.

Τους ανακριτές της Αστυνομίας συνόδευαν οι δύο ποινικοί ανακριτές που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας Νίνος Κέκκος και ο νομικός Γιώργος Παπαϊωάννου.
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι ανακριτές δεν παρέδωσαν κανένα φάκελο στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη, ωστόσο, αυτό θα γίνει σύντομα, αφοί οι έρευνες για δυο καταγγελίες έχουν σχεδόν περατωθεί.

Ειδικά για την υπόθεση της γυναίκας, που βίντεο την δείχνει να δέχεται χτυπήματα με ζώνη, δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν έχει κανένα παράπονο γι’ αυτό και είναι δύσκολο χωρίς παραπονούμενο να στοιχειοθετηθεί υπόθεση.

Όσον αφορά στις άλλες υποθέσεις, τα πράγματα πλέον άρχισαν να ξεκαθαρίζουν, απομένει όμως αρκετό έργο αφού μελετούνται τα οικονομικά στοιχεία που προέκυψαν από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των δύο αρχιμανδριτών και ενός τρίτου προσώπου καθώς και στοιχεία από το Κτηματολόγιο, τον Φόρο Εισοδήματος και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, εξελίξεις αναμένονται περί το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή αρχές της μεθεπόμενης οπόταν όλα τα στοιχεία θα τεθούν εκ νέου ενώπιον των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο αρχιμανδρίτες προσέγγισαν πρώην δικηγόρο της Δημοκρατίας για να τους εκπροσωπεί μαζί με τους άλλους νομικούς συμβούλους τους, ο οποίος και έχει αποδεχθεί ν’ αναλάβει την υπόθεσή τους.

ΠΗΓΗ:Philenews.com