You are currently viewing Αναπόφευκτες συγκρίσεις

Αναπόφευκτες συγκρίσεις

  • Reading time:0 mins read

Του Ι.Θ.Γ.Φ
Προ τεσσαράκοντα περίπου ημερών εκοιμήθη εν Κυρίω ένας μεγάλος Ιεράρχης του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, ίσως ο μεγαλύτερος των τελευταίων αιώνων, μετά από τους αειμνήστους Χαλκηδόνος Μελίτωνα και Αμερικής Ιάκωβον, ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κυρός Στυλιανός. Και μετά από ένα μήνα περίπου από την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, ένας άλλος Αρχιεπίσκοπος, της μεγαλυτέρας Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, ο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Δημήτριος, υποβάλλει την παραίτησή του από τον θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Δίχως να το θέλω η σκέψις μου με οδήγησε στην σύγκριση των δύο τούτων Αρχιεπισκόπων των δύο μεγάλων Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου. Ο πρώτος, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κυρός Στυλιανός, όταν έφθασε στην Αυστραλία προ μιας τεσσαρακονταετίας και πλέον, βρήκε μία Αρχιεπισκοπή, η οποία ομοίαζε με ακαλλιέργητο χωράφι, γεμάτο από άγρια χόρτα και τσουκνίδες. Αμέσως πήρε το άροτρο και άρχισε να οργώνει την Αρχιεπισκοπή του και σήμερα την παραδίδει στον διάδοχό του εύφορη και γεμάτη από καρποφόρα δένδρα. Ο δεύτερος, ο Αμερικής Δημήτριος, προ μιας εικοσαετίας ανέλαβε μία τέλεια οργανωμένη Αρχιεπισκοπή, και την παραδίδει στον διάδοχό του χρεοκοπημένη και διαλελυμένη.

Ο Αυστραλίας δημιούργησε Θεολογική Σχολή, αυτήν του Αγίου Ανδρέου, η οποία εδώ και πολλά χρόνια δίδει τους καρπούς της στην τοπική Εκκλησία. Ο Αμερικής, βρήκε μία οργανωμένη Θεολογική Σχολή, την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και μέσα σε είκοσι χρόνια την οδήγησε στην χρεοκοπία και στα πρόθυρα της αναστολής της λειτουργίας της.

Ο μακαριστός Στυλιανός ανέδειξε τα προβλήματα που βρήκε στην Αυστραλία, τα πολέμησε και στο τέλος βρήκε λύσεις και τα τακτοποίησε. Ο Δημήτριος εκάλυπτε τα διάφορα προβλήματα, και οδήγησε την Αρχιεπισκοπή στη διάλυση. Ο αείμνηστος Αυστραλίας Στυλιανός εκοιμήθη εν Κυρίω περιστοιχούμενος από το ποίμνιό του, το οποίο τον ηγάπησε και τον αποχαιρέτησε με δάκρυα στα μάτια ως πραγματικό του πατέρα. Ενώ η παραίτηση του Αμερικής Δημητρίου έφερε ανακούφιση στο ποίμνιό του. Ο Αυστραλίας Στυλιανός άφησε έργο στην Αυστραλία και το όνομά του θα γραφεί εις την ιστορία της τοπικής Εκκλησίας με χρυσά γράμματα, ενώ ο Αμερικής Δημήτριος έφυγε αφήνοντας πίσω στάχτη και μία χρεοκοπημένη Αρχιεπισκοπή. Ο Στυλιανός ήταν ο αυστηρός και άγριος, τον οποίο δεν ήθελαν ως Αρχιεπίσκοπο Αμερικής διά να μη δημιουργήσει προβλήματα στην Αρχιεπισκοπή. Εξέλεξαν τον Δημήτριο ως τον ήπιο και πνευματικό άνθρωπο.

Ιδού λοιπόν τα αποτελέσματα. Αυτές είναι οι διαφορές των Αρχιεπισκόπων των δύο μεγάλων Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου, οι οποίοι έφυγαν, σχεδόν συγχρόνως, από την ζωή της Εκκλησίας, με την κοίμηση του εν Κυρίω ο Αυστραλίας κυρός Στυλιανός και με την παραίτησή του από την ενεργό υπηρεσία ο Αμερικής Δημήτριος.

Σήμερα έχουμε την μεγάλη χαρά να έχουμε νέους Αρχιεπισκόπους. Και οι δύο είναι γνήσια τέκνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κυρίως ο Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος έρχεται στην Αμερική διά να φέρει την πνοή του Φαναρίου, και να κλείσει το χάσμα που δημιούργησε ο προκάτοχός του μεταξύ Φαναρίου και του ευσεβούς ποιμνίου της Αρχιεπισκοπής. Και έρχεται για να εργασθεί και να βρει η Αρχιεπισκοπή την παλαιά της αίγλη. Ευχόμεθα και στους δύο Σεβασμιωτάτους ο Θεός να τους χαρίζει υγεία, μακροημέρευση και Θεία δύναμη για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο αλλά Ιερό και ιστορικό τους καθήκον που τους ανέθεσε με πολλή αγάπη και εμπιστοσύνη η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.

🔘Σημείωση: Ο Ι.Θ.Γ.Φ. είναι εκ τω κορυφαίων ιεραρχών της Εκκλησίας