You are currently viewing Ανακοίνωση Αρχιεπισκοπής για επανέναρξη εργασιών στον Αγιο Νικόλαο – Τι λέει ο κ. Ψαρός

• Reading time:1 mins read

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έκανε «πρόσθετα σημαντικά βήματα» για την επανέναρξη της κατασκευής και ολοκλήρωσης του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Αναφέρεται στο ανακοινωθέν ότι έχει διορισθεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου το οποίο θα ορκιστεί στις 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Νικολάου και θα γίνει η τελετή ανάληψης καθηκόντων του στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρίαση για να τεθεί η πορεία εμπρός και να συζητήσει θέματα άμεσης προτεραιότητας.

Η ευθύνη για το Διοικητικό Συμβούλιο (St. Nicholas Board of Trustees) θα είναι η φροντίδα για την αναδόμηση του Αγίου Νικολάου και η διαχείριση των σχετικών κεφαλαίων.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι η παρακάτω:

Επτά μέλη θα προέρχονται από την αρχική ενορία του Αγίου Νικολάου, 7 μέλη διόρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και 6 μέλη θα είναι ex-officio ως επικεφαλής έξι μεγάλων οργανώσεων ως εξής:

Η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου, ο πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Πρεσβυτέρων, ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100», ο πρόεδρος του Ταμείου «Πίστη: Για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό» και ο πρόεδρος της AHEPA.

Επιπρόσθετα, δημιουργήθηκε ένας νέος οργανισμός, οι «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» (Friends of St. Nicholas, Inc.) και έχει κατατεθεί αίτημα εγγραφής του στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε βάσει των συστάσεων της Εκθέσεως της δεύτερης φάσης που εκπόνησαν η Ειδική Διερευνητική Επιτροπή και η Price waterhouse Coopers Advisory Services LLC (PwC) σχετικά με την ανοικοδόμηση του Ελληνορθοδόξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.

Η εταιρεία έχει συσταθεί με σκοπό να συγκεντρώσει, να επενδύσει, προσφέρει και εκταμιεύσει κεφάλαια για την κατασκευή και τη βελτίωση του Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.

Οι αρχικοί διευθυντές της εταιρείας, που θα είναι γνωστοί και ως «έφοροι» (trustees) είναι οι Ελέιν Αλλεν (Elaine T. Allen), Ολγα Παυλάκου (Olga Pavlakos) και Μιχαήλ Ψαρός (Michael Psaros).

Ο αριθμός των εφόρων προβλέπεται να αυξηθεί έως και 15 άτομα και αναμένεται να συμπεριλάβει μέλη από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Τα άρθρα συστάσεως της Εταιρείας προβλέπουν ότι αυτή θα διαλυθεί ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια του Ναού του Αγίου Νικολάου και όλα τα περιουσιακά της στοιχεία θα διανεμηθούν απ’ ευθείας στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου ή για το όφελός του.

Ο κ. Μιχάλης Ψαρός. Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Δήλωση Ψαρού

Ο κ. Μιχάλης Ψαρός προέβη στην ακόλουθη αποκλειστική δήλωση στον «Εθνικό Κήρυκα»: «Πρέπει να οικοδομήσουμε τον Ναό του Αγίου Νικολάου. Οπως γνωρίζετε, έχω ομιλήσει για την ανάγκη ολοκλήρωσης του Ναού σε ομιλίες, συνεντεύξεις κι ακόμα έβαλα ολόκληρη σελίδα καταχώρηση στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 προς τιμή εκείνων που μαρτύρησαν και να θυμίζω στην Ομογένεια την ανάγκη αποπεράτωσης του Ναού.

»Οπως έχω πει σε δηλώσεις μου στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ και σε άλλα Ελληνικά και Ορθόδοξα Μέσα Ενημέρωσης, η Ελέιν Αλλεν (η διάδοχός μου ως ταμίας) εργάσθηκε πολύ εντατικά με μία ομάδα πολύ ταλαντούχων δικηγόρων οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν για τη δημιουργία των ‘Φίλων του Αγίου Νικολάου’, που θα είναι το όχημα συγκέντρωσης και διάθεσης χρηματικών ποσών σχετιζόμενα με την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου.

»Συμφώνησα να είμαι ένας από τα μέλη του νέου Οργανισμού ‘Οι Φίλοι των Αγίου Νικολάου’, με την προϋπόθεση ότι θα εργαζόμασταν υποστηρικτικά στις προσπάθειες του π. Αλεξάνδρου Καρλούτσου για συγκέντρωση των ποσών για την αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου. Ο π. Αλέξανδρος είναι το μόνο ικανό πρόσωπο το οποίο μπορεί να συγκεντρώσει τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του Ναού».

Ο κ. Ψαρός δήλωσε ακόμα πως «όλοι αντιλαμβανόμαστε πως χρειαζόταν μία τελείως ανεξάρτητη οντότητα, ξεχωριστή από την Αρχιεπισκοπή, προκειμένου η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα να έχει εμπιστοσύνη και πίστη ώστε να συμβάλλει τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά για τον Αγιο Νικόλαο. Η προσωπική μου προϋπόθεση δέσμευσης σ’ αυτή την πολύτιμη και άξια προσπάθεια ήταν η ανεξαρτησία του οργανισμού ‘Φίλοι του Αγίου Νικολάου’ ο οποίος θα είναι τελείως διαφανής και υπεύθυνος έναντι των δωρητών και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

»Ολα τα συγκεντρωθέντα ποσά θα ανακοινώνονται αμέσως μαζί με τα συνοδευόμενα έξοδα. Διευκρινίζεται ότι οι ‘Φίλοι του Αγίου Νικολάου’ δεν είναι Διοικητικό Συμβούλιο/Εφοροι του Αγίου Νικολάου. Είναι το όχημα συγκέντρωσης και διάθεσης του κεφαλαίου κατά τρόπο υπεύθυνο, και διαφανή.

»Η Κοινότητά μας πρέπει να επαναφιερωθεί στην ολοκλήρωση του Αγίου Νικολάου. Θα είναι ο ναός με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από οιαδήποτε άλλη Χριστιανική Δικαιοδοσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένας φάρος της Ορθοδοξίας προς τον κόσμο. Συγχαίρω τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ που εξακολουθεί να επικεντρώνεται στο Ναό (του Αγίου Νικολάου) και στις προσπάθειες της κινητοποίησης της Κοινότητάς μας για την αποπεράτωση του».

Εν τω μεταξύ αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» από έγκυρες πηγές και μεγάλους δωρητές αναφέρουν ότι ο κ. Μιχάλης Ψαρός δέχθηκε να εργασθεί γι’ αυτό το μεγάλο έργο αποπεράτωσης του Ναού του Αγίου Νικολάου με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε καινούργιος Αρχιεπίσκοπος μέχρι τώρα, ότι ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος θα ηγείτο της προσπάθειας και πως ο οργανισμός «Οι Φίλοι του Αγίου Νικόλαου» θα ήταν ανεξάρτητος από την Αρχιεπισκοπή. Τόνισαν ακόμα, πως το έργο της αποπεράτωσης του Αγίου Νικολάου θα πρέπει να θεωρείται νεκρό μέχρι να αποκτήσει η Αμερική νέο Αρχιεπίσκοπο.