You are currently viewing ΑΛΒΑΝΙΑ: Ψηφιοποίηση  εκκλησιαστικών κειμηλίων, συντηρήσεις εικόνων,  αναστηλώσεις ναών…

ΑΛΒΑΝΙΑ: Ψηφιοποίηση εκκλησιαστικών κειμηλίων, συντηρήσεις εικόνων, αναστηλώσεις ναών…

  • Reading time:4 mins read
Του π. Ηλία Μάκου 
 

Έχει ξεκινήσει στην Αλβανία, από το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η ψηφιοποίηση, μέσω προηγμένης τεχνολογίας, πάνω από 400 εκκλησιαστικών κειμηλίων, που έχουν κατασχεθεί από ιδιώτες σε διάφορες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Ακόμη το ειδικό εργαστήριο θα προχωρήσει και  στην ψηφιοποίηση εικόνων και αντικειμένων, τα οποία σήμερα βρίσκονται σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει τη δυνατότητα τα εκκλησιαστικά αυτά κειμήλια, που είναι κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς, να έχουν τη δική τους το καθένα ψηφιακή ταυτότητα, ώστε να υπάρχουν πλήρη στοιχεία γι’ αυτά, αλλά και να είναι προστατευμένα. 
 
ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Σώζεται σπάνια εικόνα του αγίου Νικολάου, όπου απεικονίζονται δέκα σκηνές από τη ζωή του αγίου Νικολάου, μεταξύ των οποίων και θαύματά του.
 
Είναι αγιογραφημένη το 1814 από τον αγιογράφο Ιωάννη Τσετίρη και φιλοξενείται συντηρημένη στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς.
 
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ
Συντηρήθηκαν τρεις παλιές εικόνες, εικονογραφημένες από τη γνωστή σχολή αγιογράφων Ζωγράφου. 
 
Πρόκειται για τις εικόνες με ιστορική και τεχνοτροπική αξία του αγίου Αθανασίου (χρονολογία δημιουργίας 1855), του αγίου Νικολάου (χρονολογία δημιουργίας 1859) και του αγίου Αθανασίου (χρονολογία δημιουργίας 1855). 
 
Και οι τρεις εικόνες, οι οποίες είναι έργα του γνωστού στα Βαλκάνια την εποχή εκείνη αγιογράφου Ντίτσο Ζωγράφου (διακρινόταν για την πλαστικότητα και την πλούσια διακόσμηση των έργων του)  και εκτίθενται στο Μουσείο Κορυτσάς, προέρχονται από το ναό του Αγίου Νικολάου Ελμπασάν, που το 1969 είχε κατεδαφιστεί και αναστηλώθηκε εκ θεμελίων από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. 
 
ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑΩΝ
 
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης στο ναό-μνημείο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο χωριό Μίνγκουλι Αργυροκάστρου.    
 
Οι παρεμβάσεις έγιναν στις αγιογραφίες, στην τοιχοποιΐα του ναού και σε κτίσματα  πέριξ αυτού.
 
Επίσης αποκαταστάθηκε  ο ναός του αγίου Νικολάου   στο χωριό Σέλτσανι του Ελμπασάν με την επιμέλεια ειδικών του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 
Πρόσφατα ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος, συνοδευόμενος από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, βρέθηκε στον αποκατεστημένο ναό-μνημείο, όπου συντηρήθηκαν και αγιογραφίες του διακεκριμένου αγιογράφου Ουνουφρίου. 
 
ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΣΗ ΝΑΩΝ
Με δωρεές πιστών αγιογραφήθηκε η πλατυτέρα στη Σκήτη Μυροφόρες, εντός της Μονής Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο.
 
Ακόμη με δωρεές πιστών αγιογραφήθηκε  ο “Παντοκράτορας” με τέσσερις αγγέλους στο ναό του αγίου Νικολάου Ελμπασάν.
 
Ο ναός αυτός κτίστηκε το 1996 από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, στη θέση παλαιού ναού, που κατεδαφίστηκε από το αθεϊστικό καθεστώς.
 
Έχει προγραμματιστεί να αγιογραφηθούν και οκτώ προφήτες με στολίδια γύρω τους, αφού συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα.
 
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
 
Τα εκκλησιαστικά μνημεία και κειμήλια, αλλά και η αγιογράφηση των ναών, μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Εκκλησία αποτελεί την καλυμμένη, αλλά και πραγματική παρουσία του δοξασμένου Χριστού ανάμεσά μας. Και αυτή η πραγματικότητα, όταν την ακολουθήσουμε, μας προφυλάσσει από το εσωτερικό σάπισμα και μας μεταμορφώνει σε φορείς προσφοράς.
 
Πέρα από τα γενικά προβλήματα, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, οικονομικά, πέρα από τον ουμανιστικό λυρισμό κάποιων σύγχρονων, υπάρχει ο άνθρωπος σαν πρόβλημα, ο άνθρωπος βασανισμένος από το μηδέν, υπάρχει κόλαση μέσα στον άνθρωπο, καθώς και μεταξύ των ανθρώπων, αλλά υπάρχει και ο άνθρωπος ο… άπληστος για αιωνιότητα.
 
Γι’ αυτό η μόνη αγγελία, που είναι στ’ αλήθεια καλή αγγελία για τον άνθρωπο, είναι το μήνυμα της Εκκλησίας: Ο Χριστός ανέστη. Και αυτή την ανάσταση τη ζουν οι Ορθόδοξοι της Αλβανίας.