You are currently viewing ΑΛΒΑΝΙΑ: Εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος – Λιτανεία για τον άγιο Αθανάσιο

ΑΛΒΑΝΙΑ: Εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος – Λιτανεία για τον άγιο Αθανάσιο

  • Reading time:13 mins read
Του π. Ηλία Μάκου
Η μνήμη του αγίου  Αντωνίου στις 17 Ιανουαρίου και των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου στις 18 Ιανουαρίου εορτάστηκε  στην Εκκλησία της Αλβανίας με συμμετοχή πιστών στους ναούς, τηρουμένων των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος είχε την εορτή των ονομαστηρίων του στις 17 Ιανουαρίου. 
 
Ιερούργησε στο ναό του αγίου Νικολάου Ελμπασάν, πλαισιούμενος από κληρικούς της Μητρόπολης του.
 
Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Αντωνίου, στο μεγάλο αυτό διδάσκαλο της ερήμου, ο οποίος  αν και ζούσε στην ερημιά, είχε κοινωνία με το Θεό.
 
Και υπερασπίστηκε την Ορθοδοξία με θέρμη και φωτισμό, αυτός ο αγράμματος κατά κόσμον, αλλά σοφός κατά Θεόν ερημίτης, και την προφύλαξε από τη μάστιγα των αιρέσεων της εποχής του.
 
Στο τέλος οι πιστοί του ευχήθηκαν και παιδιά του προσέφεραν λουλούδια και όλοι μαζί με το αντίδωρο έλαβαν και το γλυκό.
 
Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας στο πνευματικό κέντρο του ναού και προσφορά κεράσματος.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αντώνιος αναπτύσσει ένα πλούσιο ποιμαντικό, κατηχητικό και φιλανθρωπικό έργο, στο πνεύμα της δράσης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
 
Με τη συνεπή χριστιανική του ζωή γίνεται ο ίδιος αφορμή να ωφελούνται και άλλοι άνθρωποι. Κατευθυνόμενος από το λόγο του Θεού και εμπνεόμενος από τον Μακαριώτατο, αποβαίνει χρήσιμος και ευεργετικός κοινωνικός παράγοντας. 
 
Πρωτοστατεί και εργάζεται σε καλά έργα κοινής ωφελείας, παράγει πνευματικούς καρπούς, τους οποίους,  προσφέρει και προς τους άλλους, χωρίς διακρίσεις, και συντελεί, βοηθώντας και υλικά, στην ανακούφιση των αναγκών της ζωής τους και τη σωτηρία της ψυχής τους. 
 
ΘΕΡΜΗ ΠΙΣΤΗ
 
Ο ασκητής Αντώνιος από τα βάθη των αιώνων έρχεται να μας θυμίσει ότι οι σχέσεις μας με τον Θεό πρέπει να είναι θερμές και στενές και όχι τυπικές και εξωτερικές. Υπάρχουν Χριστιανοί, που αρχικά ενθουσιάζονται με τον Χριστό, συγκινούνται από τη θεία μορφή του, όμως μετά από λίγο τον λησμονούν ή γίνονται και εχθροί του. 
 
Δεν ζητά η πίστη τέτοια αισθήματα επιπόλαια, τέτοιους φθηνούς ενθουσιασμούς. Αλλά ταπεινές καρδιές και ζεστές. 
 
Σε μία εποχή, όπου οι άνθρωποι αγωνιούν κουρασμένοι  από τόσους σωματικούς και ψυχικούς πόνους. Σε μια εποχή, που οι άνθρωποι δέχονται έντονες προκλήσεις στο να αποβάλουν κάθε ηθική ευθύνη, μπορούν να βρουν στήριγμα στην πίστη.  Δεν χρειάζεται πολλή σοφία για να αντιληφθούμε πως οτιδήποτε άλλο είναι μια ακατάσχετη ψυχική εξαθλίωση. 
 
ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ
 
Στο Ελμπασάν  πανηγύρισε, κατά την εορτή των αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, ο  ναός του αγίου Αθανασίου, ιερουργούντος του επιχώριουΜητροπολίτου Ελμπασάν Αντωνίου.
 
Μάλιστα προς το τέλος της θείας λειτουργίας έγινε λιτανεία της εικόνας του Αγίου περιμετρικά του ναού, με την ικεσία ο Άγιος Αθανάσιος να ευλογεί τον κόσμο σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο των πολλαπλών προκλήσεων.
 
Και συλλογίστηκαν οι πιστοί, κατά την ώρα της λιτανείας, πως στις ημέρες μας είναι ανάγκη, όπως το έκανς οΆγιος Αθανάσιος, να εκδηλώνουμε έμπρακτα την αφοσίωση μας προς το Θεό, αναγνωρίζοντας τις ευεργεσίες του, με τις οποίες μπορούμε να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε εμπόδιο.
 
Οι άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος μας δείχνουν με τη ζωή τους και τον αγώνα τους για τη διαφύλαξη της Ορθοδοξίας και την προστασία της από παραχαράκτες  ότι η σωστή τακτική, που πρέπει να ακολουθούμε είναι να προσέχουμε από τον  εγωισμό και την αλαζονεία. Αλλά προσοχή και στην απελπισία και ολιγοπιστία. Ως αδύνατοι, που είμαστε, ας ταπεινοφρονούμε. Και ως παιδιά αγαπημένα του Παντοδύναμου, ας εμπιστευόμαστε και ας προσκολλόμαστε σ’ Εκείνον ολόψυχα και τέλεια.