Ηταν πράγματι λόγος μεστός και πλήρης νοημάτων και μηνυμάτων ο λόγος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τον οποίον εκφώνησε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο ιστορικό κτίριο της Αστικής Σχολής Γαλατά.
Ας μου επιτραπεί να θυμίσω εδώ ένα μικρό ψήγμα εξ’ όσων είπε: «Ο γνωρίζων την ελληνικήν γλώσσαν είναι αδύνατον να μη φιλοσοφεί και να μη θεολογεί. Ορθώς έχει λεχθή ότι οι φιλοσοφούντες, όπου Γης, ‘στοχάζονται ελληνικά’. Κατ’ αντιστοιχίαν, δεν είναι τυχαίον το γεγονός ότι η Ελληνική κατέστη η κομβική γλώσσα και της Χριστιανικής Θεολογίας. Διά μέσου αυτής επετεύχθη ο μέγας φιλοσοφικός και θεολογικός άθλος, να εκφρασθή αυθεντικώς και με αξιοθαύμαστον τρόπον το βίωμα της εν Χριστώ σωτηρίας διά μέσου της ορολογίας της ελληνικής φιλοσοφίας, και να καταστή η σύζευξις Χριστιανισμού και Ελληνισμού καθοριστική καμπή όχι μόνον εις την πορείαν της Εκκλησίας και της Θεολογίας, αλλά και εις την ιστορίαν του πνεύματος και του πολιτισμού».
Μάλιστα ταύτα έφη ορθώς και ευφυώς ο λόγιος Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος γνωρίζει άριστα την Ελληνική γλώσσα, συνεχιστής της παράδοσης των λογίων Πατριαρχών της Κωνσταντινούπολης.
Όμως, από τη μια ο Πατριάρχης εγκωμιάζει την Ελληνική γλώσσα, κι από την άλλη ο Ελπιδοφόρος την ενταφιάζει. Κι επειδή ο Πατριάρχης δεν χειρίζεται τους υπολογιστές, ας μπει στον κόπο κάποιος να δείξει στον Πατριάρχη ότι έχει εξαφανιστεί η ελληνική γλώσσα από τον ηλεκτρονικό «Ορθόδοξο Παρατηρητή» έργο του Ελπιδοφόρου και του πολυπράγμονα αρχιστρατηγιστή του, για τον οποίον άπαντες δυσανασχετούν εν τη Ιερά Αρχιεπισκοπή συμπεριλαμβανομένης και της εξ’ «απορρήτων» ταμία του, αλλά και της Μεγάλης Πρωτοσυγκελίας. Η ελληνική γλώσσα επίσης έχει φυγαδευτεί από τη Σχολή γι’ αυτό πλέον «δεν φιλοσοφούν, ούτε θεολογούν» Παναγιώτατε. Ούτε καν τραυλίζουν.