You are currently viewing Αγία Παρασκευή: Γιατί θεωρείται προστάτιδα των ματιών;- Η ιστορία της

Αγία Παρασκευή: Γιατί θεωρείται προστάτιδα των ματιών;- Η ιστορία της

  • Reading time:2 mins read

Η Αγία Παρασκευή τιμάται σήμερα 26 Ιουλίου. Είναι Αγία της Ορθόδοξης και Καθολικής εκκλησίας και θεωρείται προστάτιδα των ματιών. Έζησε στη Ρώμη κατά τον δεύτερο αιώνα και υπέστη μαρτυρικό θάνατο επί ημερών του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου.

Για την ορθόδοξη πίστη, η Αγία Παρασκευή δεν είναι απλώς μια Μεγάλη Αγία. Θεωρείται ο «βράχος της αρετής», η προστάτιδα των ματιών, που με τα αναρίθμητα θαύματά της, –σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί στην αγιογραφία της– έχει θεραπεύσει πλήθος κόσμου.

Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για τη χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή, έλαβε αυτό το όνομα.

Μετά τον θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στη Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας τον λόγο του Χριστού. Η δράση της έγινε γνωστή στους Ρωμαίους και κλήθηκε σε απολογία από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο.

Αγία Παρασκευή: Γιατί θεωρείται προστάτιδα των ματιών;

Αγία Παρασκευή: Γιατί θεωρείται προστάτιδα των ματιών;

Ο αυτοκράτορας της ζήτησε να αρνηθεί τη θρησκεία της και στην προσπάθειά του να την πείσει, της προσέφερε διάφορα ανταλλάγματα. Η Αγία απέρριψε την πρόταση, οδηγήθηκε σε βασανιστήριο φορώντας σε εκείνη, πυρακτωμένη περικεφαλαία στο κεφάλι και στη συνέχεια στη φυλακή, όπου πέρασε ένα διάστημα στην απομόνωση.

Σύμφωνα με τους βιογράφους της, δεν έπαθε το παραμικρό. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως, είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα, καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς είχε μείνει ανέπαφη, για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε.

Η Αγία με προσευχή, σύμφωνα με το dogma, έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στον Χριστό ή κατ’ άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Για αυτό και τα περισσότερα τάματα που βρίσκονται κρεμασμένα στις εικόνες της Αγίας σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς, είναι χρυσά ή ασημένια μάτια.

Αγία Παρασκευή: Γιατί θεωρείται προστάτιδα των ματιών;

Το τέλος της ζωής της

Μετά από χρόνια ο Αντωνίνος πέθανε και στη διαδοχή του ο Μάρκος Αυρήλιος, εξαπολύοντας νέο διωγμό κατά των χριστιανών, με την Αγία να συλλαμβάνεται ξανά. Σύμφωνα, και πάλι, με τα όσα λέει η αγιογραφία, ο ίδιος ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή στους έπαρχους Ασκληπιό και Ταράσιο να τη βασανίσουν. Ο πρώτος την έριξε σε χώρο που φυλάσσονταν φίδια, τα οποία όμως πέθαναν όταν την πλησίασαν και έτσι ο δεύτερος αποφάσισε να την αποκεφαλίσει.

Ο τάφος της Αγίας Παρασκευής στη Μονή Πούντας

Παρότι η μάρτυρας Παρασκευή δεν καταγόταν από την Ήπειρο, κατά την παράδοση, έδρασε στην περιοχή και μαρτύρησε σε αυτή. Στη Μονή της Πούντας, κοντά στο Καναλάκι Πρέβεζας, δίπλα στη μυθική Αχερουσία λίμνη, υπάρχει ο τάφος της, όπου οι πιστοί θάψανε το ακέφαλο σώμα της, αφού θανατώθηκε με αποκεφαλισμό. Στον τάφο της ανηγέρθηκε προς τιμή της τρισυπόστατος ναός, στον οποίο, πάντα κατά την παράδοση, τοποθετήθηκε και η κεφαλή της. Πάντως σήμερα τμήμα της κάρας της βρίσκεται στη Μονή Πετράκη Αθηνών.

Mάλιστα δίπλα στον τάφο σώζεται και η πέτρα, όπου στηριζόμενη προσευχόταν κατά τον αποκαφαλισμό της. Ο τάφος της Αγίας Παρασκευής, εκτός από πηγή θαυμάτων, είναι και μια αφορμή.

Η ΜΟΝΗ ΠΟΥΝΤΑΣ

Η Μονή Πούντας, που ανακαινίστηκε με τις άοκνες και πολύχρονες προσπάθειες του Μητροπολίτου Παραμυθίας Τίτου, αλλά και το θεληματικό πνευματικό αγώνα και σκίρτημα της ολιγάριθμης γυναικείας αδελφότητας, που είναι εγκματεστημένη εκεί, παραμένει άγνωστο και γιατί έλαβε τη συγκεκριμένη ονομασία και πότε κτίστηκε. Στην αίγλη της ενίσχυε πτωχούς και διαβάτες, ενώ μέχρι το 1913 συντηρούσε Σχολαρχείο.

Το καθολικό του Μοναστηριού διαθέτει τρία ιερά, αφιερωμένα στην αγία Παρασκευή (το μεσαίο), στο μάρτυρα Φωκά (το αριστερό) και στον άγιο Παντελεήμονα (το δεξιό).

Ξάνθη – Αγία Παρασκευή: Μια ιδιαίτερη μέρα που γιορτάζουν μαζί χριστιανοί και μουσουλμάνοι

Τα τελευταία 55 χρόνια η γιορτή της Αγίας Παρασκευής στην Ξάνθη φέρνει κοντά χριστιανούς και μουσουλμάνους μέσα από μια ανθρώπινη συγκινητική ιστορία.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα του εορτασμού, εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, στην καρδιά της παλιάς πόλης, για να παρακολουθήσουν τις λατρευτικές εκδηλώσεις και να τιμήσουν την μνήμη της Αγίας που θεωρείται προστάτιδα των ματιών.

Μέσα σε ένα κατάφυτο προαύλιο γεμάτο μουριές, πολύχρωμα λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά, ο κόσμος ακολουθεί μια παράδοση που ξεκίνησε λίγα χρόνια μετά την κατασκευή του παρεκκλησίου από τα αδέλφια Αναστασία και Νικόλαο Ζαρντινίδη το 1967, όπως αναγράφεται και στην εντοιχισμένη μαρμάρινη πλακέτα πάνω από την κεντρική είσοδο του παρεκκλησίου: «Εις μνήμην των γονέων μας/Αναστασία και Νίκος Ζαρντινίδης 1967».

Μισό αιώνα μετά, το γραφικό αυτό παρεκκλήσι, σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της παλιάς πόλης, παραμένει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Ξάνθης και επίκεντρο του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής στην «πόλη με τα χίλια χρώματα»

ΠΗΓΗ:Radar.gr