You are currently viewing Η εκδήλωση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος  στο Πολεμικό Μουσείο

Η εκδήλωση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στο Πολεμικό Μουσείο

  • Reading time:1 mins read

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία  σήμερα, Τετάρτη 7 Ιουνίου η εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη θέση της Εκκλησίας.

Στην εκδήλωση μίλησαν πολλοί και ξεχωριστοί ομιλητές που ο καθένας απ´αυτούς φώτισε κάθε πτυχή του θέματος!
Πρώτος ομιλητής  ο επίτιμος πρόεδρος του Σ.τ.Ε. και διευθυντής του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Σωτήρης Ρίζος.

Ο κ. Ρίζος τόνισε πως “η απορρύθμιση των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας θα λειτουργήσει αρνητικά για το έθνος” και πως “η Εκκλησία μπορεί να είναι σήμερα, όπως ήταν πάντα, ένας σύμμαχος της πολιτείας για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και για την εμπέδωση της ασφαλείας στην πατρίδα”.

Ο κ.Ρίζος με ξεχωριστή δεινότητα  έκανε  αναδρομή στο θέμα και παρουσίασε  όλες τις  αναφορές  της επικρατούσας θρησκείας στα Συντάγματα  της χώρας,   και υπογράμμισε πως “αν απαλειφθεί το άρθρο 3 του Συντάγματος και ο όρος επικρατούσα θρησκεία, δε μπορεί να έχει κανένα λόγο η Πολιτεία στο θέμα του Αυτοκεφάλου και στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο”.

Στην εκδήλωση η κυβέρνηση  εκπροσωπήθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κ. Γαβρόγλου και τον κ. Γ. Κατρούγκαλο.

Ο κ. Κατρούγκαλος μάλιστα πήρε τον λόγο και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται και δεν είναι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε καμία περίπτωση να ζητήσει την απάλειψη από το προοίμιο του συντάγματος την αναφορά για την επικρατούσα θρησκεία.

Τόνισε όμως πως χρειάζονται μικρές αλλαγές που θα ρυθμίζουν τις σχέσεις καθώς όπως είπε “δε μπορεί να έχει λόγο η Πολιτεία για τις εκλογές των Μητροπολιτών”.

Μεταξύ  των πολλών παρισταμένων αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη.

Να σημειωθεί πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή του γραφείου στην Αθήνα Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο- κόκκινο πανί για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο!

Η  διοργάνωση  της εκδήλωσης έγινε με τρόπο σωστό  και οι  παρεμβάσεις όλων των εισηγητών, φώτισαν το θέμα σε κάθε πτυχή του.

Ο  Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμ.Συμεών Βολιώτης– τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απεκάλεσε παρουσιάζοντάς τον στο ακροατήριο ως τον στενότερο συνεργάτη του– παρουσίασε και συντόνισε την όλη εκδήλωση με τρόπο  άψογο!.

Με σωστές  παρεμβάσεις και σχόλια, κράτησε σε υψηλό επίπεδο τη συζήτηση και το ενδιαφέρον όλων όσων συμμετείχαν  για 2,5 και πλέον ώρες.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης