You are currently viewing Παρουσιάστηκε σημαντικός Εκκλησιαστικός Κώδικας της Μητρόπολης Αργυροκάστρου (1760-1858)

Παρουσιάστηκε σημαντικός Εκκλησιαστικός Κώδικας της Μητρόπολης Αργυροκάστρου (1760-1858)

  • Reading time:3 mins read

Του π. Ηλία Μάκου

Η κριτική έκδοση ενός,  πραγματικά, σημαντικού Κώδικα, με πολλές πληροφορίες για τη Μητρόπολη Αργυρόκαστρου, αλλά και για άλλα πολλά και διάφορα θέματα στην περιοχή  (θρησκευτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, οικονομικά, παιδαγωγικά, διοικητικά, δικανικά), τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, που εκδόθηκε από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας “Λόγος”, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μητρόπολης Αργυροκάστρου. 

Πρόκειται για τον «Εκκλησιαστικό Κώδικα της Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως και Αργυροκάστρου (1760-1858)», την κριτική έκδοση του οποίου συνέγραψε, μετά από εμβάθυνση σε πηγές και προσεγγίζοντάς τον με επιστημονική μεθοδικότητα υψηλής ποιότητας, ο Κωνσταντίνος Γιακουμής, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας, Τέχνης και Διδακτικής, Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Γλωσσικής Επικοινωνίας, Πανεπιστημιακό ίδρυμα «ΛΟΓΟΣ», ο οποίος και μίλησε στην παρουσίαση.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες επί του έργου και επί του Κώδικος έκαναν ο Δώρης Κυριαζής (αναπληρωτής καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), η Αδελαΐς Ισμυρλιάδου (διδάκτωρ Ιστορίας, ερευνήτρια και έφορος βιβλιοθήκης Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη), ο Ανδρέας Ρεμπέτσης (Andi Rembeci, υποψ. διδ. Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και λέκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας Πανεπιστημίου Τιράνων, διευθυντής Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης»), ο Θεόδωρος Κέσκος (υποψήφιος διδάκτορας Θεολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Γενικού Λυκείου «Πνοή Αγάπης» Αργυροκάστρου) και ο Σοκόλ (Ιωάννης) Τσούγκα (Sokol Çunga, υποψήφιος διδάκτορας Γραμματολογίας ΑΠΘ και παλαιογράφος στα Γενικά Αρχεία της Αλβανίας).

Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη και συστηματική μελέτη, που αναδεικνύει πλήρως τον Κώδικα και παρέχει πληροφορίες για μια περίοδο, όπου σημειώνονταν αρκετές ανακατατάξεις και προετοιμαζόταν το έδαφος για την ανατίναξη του Τουρκικού ζυγού.

Επιδίωξη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι να έρθουν στο φως όσα περισσότερα στοιχεία για την Εκκλησία της Αλβανίας και τη ζωή των Ορθόδοξων κοινοτήτων.

Προς την κατεύθυνση αυτή ενισχύει και στηρίζει και ενθαρρύνει τις όποιες προσπάθειες γίνονται.

Στον χαιρετισμό του στην αρχή του βιβλίου ο Μακαριώτατος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι “στην προσπάθεια αναδιφήσεως της ιστορίας της Ορθοδοξίας στο έδαφος της συγχρόνου Αλβανίας, η εγκαινιαζόμενη σειρά «Πηγές Ιστορίας των Εκκλησιώναστικών Επαρχιών στην περιοχή της σημερινής Αλβανίας», που συμβάλει στη συστηματικότερη μελέτη του παρελθόντος και στην επισήμανση της Ορθοδόξου αυτοσυνειδησίας στο παρόν, αποδεικνύοντας την αντίθεση της Ορθοδοξίας και στις πιο σκληρές συνθήκες, ο πρώτος τόμος της σειράς «Κώδικας της Επισκοπής/Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως και Αργυροκάστρου (1760-1858)» αποτελεί ένα σοβαρό βήμα μεθοδικής μελέτης βασισμένης σε επίπονη έρευνα των πηγών. Για πρώτη φοράδηδοσιεύεται κριτική έκδοση του Κώδικα της εν λόγω Επισκοπής και μετέπειτα Μητροπόλεως”. 

Να σημειωθεί ότι στον Κώδικα αυτό έχει εμβαθύνει και ο Μητροπολίτης Αργυρόκαστρου Δημήτριος, ο οποίος εντρυφεί σε ιστορικά θέματα και έχει αρκετή σχετική εμπειρία από την περίοδο, που ήταν υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης της Μονής Σινά και κατέγραψε όλους τους Κώδικές της.

Στο δικό του χαιρετισμό, που καταγράφεται στο βιβλίο, ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι “ καί ἀπό θεολογικής άποψης η συγκεκριμένη καταγραφή αποκαλύπτει την ποιμαντική ευαισθησία και αγωνία της Εκκλησίας, όπως και τους μηχανισμούς διαμόρφωσης της κοινωνικής πρακτικής Της, προς εκπλήρωση της αποστολής Της. Ταυτόχρονα χρησιμεύει ως μέσον αναστοχαστικής μελέτης και αυτογνωσίας, όπου εξετάζεται με απροκατάληπτη ματιά το παρελθόν και διαμορφώνεται αντικειμενικότερα η θεώρηση για το παρόν και το μέλλον”.