You are currently viewing Δημιουργία σοβαρών διορθόδοξων προβλημάτων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής  και Φανάρι
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πλαισιώνουν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο εψηφισμένος Επίσκοπος Νικοπόλεως Αλέξανδρος Μπέλιας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ SLAVONIC.ORG

Δημιουργία σοβαρών διορθόδοξων προβλημάτων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και Φανάρι

ΒΟΣΤΩΝΗ. Καινούργια σοβαρά διορθόδοξα προβλήματα ανέκυψαν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και κατ’ επέκταση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον εψηφισμένο Επίσκοπο Νικοπόλεως Αλέξανδρο Μπέλια (Belya) του Σλαβικού Ορθόδοξου Βικαριάτου.

Οπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 17 Ιουλίου 2022, η εις Επίσκοπο χειροτονία του, η οποία είχε προγραμματιστεί για το τέλος Ιουλίου στη Φλόριδα, αναβλήθηκε σύμφωνα με ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στο ανακοινωθέν αναγραφόταν, ανάμεσα στα άλλα, πως «εν πνεύματι προσεκτικής ευθύνης για τη διατήρηση της Ορθόδοξης Χριστιανικής ενότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η εις επίσκοπο χειροτονία του Θεοφιλεστάτου εψηφισμένου Επισκόπου Νικοπόλεως Αλεξάνδρου αναβάλλεται έως ότου επιτευχθεί ομοφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 13 Ιουλίου ο «Ε.Κ.» είχε αποκαλύψει τη δεύτερη επιστολή της Συνέλευσης των Ορθόδοξων Κανονικών Επισκόπων Αμερικής προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, στην οποία προέτρεπαν τον Αρχιεπίσκοπο και το Φανάρι να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για τη χειροτονία του εψηφισμένου Αλέξανδρου Μπέλια.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιδίδει επιστήθιο σταυρό στον εψηφισμένο Επίσκοπο Νικοπόλεως Αλέξανδρο Μπέλια. Διακρίνεται ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ SLAVONIC.ORG

 

Συγκεκριμένα, είχαμε γράψει ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Η Συνέλευση των Ορθόδοξων Κανονικών Επισκόπων Αμερικής σε απάντησή της, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2022, στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, επαναλαμβάνει αποφασιστικά ότι θα διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του και κατ’ ακολουθία με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, εάν προχωρήσει στη χειροτονία σε Επίσκοπο του Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρου Μπέλια (Alexander Belya), Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου του Σλαβικού Ορθόδοξου Βικαριάτου. Η Συνέλευση των Επισκόπων προβάλλει αιτιάσεις κανονικής, αλλά και άλλης φύσεως για τον ήδη εψηφισμένο Επίσκοπο, τον οποίο προτίθεται να χειροτονήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο τέλος Ιουλίου στο Μαϊάμι της Φλόριδας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι ο πρόεδρος της Επισκοπικής Συνελεύσεως όντας Εξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική.

Αποκαλύπτουμε σήμερα ότι στις 11 Ιανουαρίου 2023 ο εψηφισμένος Επίσκοπος Αλέξανδρος Μπέλια διά του δικηγόρου του, Oleg Rivkin, έστειλε επιστολή στους ιεράρχες επικεφαλής των Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών των συγκροτούντων την Επισκοπική Συνέλευση των Κανονικών Ορθόδοξων Επισκόπων Αμερικής απειλώντας τους με μηνύσεις.

Μόλις το πληροφορήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος είναι εκείνος που προώθησε τον π. Αλέξανδρο Μπέλια για επισκοποίηση συμπαρασύροντας προς τούτο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, παρέμβηκε αναγκάζοντας τον Αλέξανδρο Μπέλια να ανακαλέσει την απειλητική επιστολή του δικηγόρου του. Συγκεκριμένα, με επιστολή του στις 18 Ιανουαρίου 2018 προς τον Μητροπολίτη Νικόλαο της Ρουμανικής Μητροπόλεως Αμερικής με έδρα το Σικάγο έγραψε ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: ‘Κατόπιν οδηγίας του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου ανακαλώ την επιστολή στην ολότητά της’. Έγραψε ακόμα πως ‘επιπλέον ταπεινώς ζητώ παρακαλώντας να την αγνοήσετε και να δεχθείτε τις ειλικρινείς μου απολογίες για την ενόχληση που ενδεχομένως να προκάλεσε’».

Εν τω μεταξύ, η Επισκοπική Συνέλευση των Κανονικών Ορθόδοξων Επισκόπων Αμερικής άμα τη λήξει της επιστολής του δικηγόρου του εψηφισμένου Επισκόπου Αλέξανδρου Μπέλια προσέλαβαν δικηγόρο ως Οργανισμός.

 

Οι επικεφαλής των Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών της Συνέλευση Κανονικών Επισκόπων Αμερικής.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

 

Με επιστολή τους οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 2023, ανάμεσα στα άλλα του έγραψαν και τα εξής: «Λάβαμε επιστολές από τον Αλέξανδρο Μπέλια ο οποίος είναι υπό την δική σας εξουσία και ο οποίος με δική σας εντολή έχει απολογηθεί για τις επιστολές που λάβαμε από τον δικηγόρο κ. Oleg Rivkin στις 11 Ιανουαρίου, η οποία φαίνεται να προμηνύει νομική ενέργεια εναντίον μας. Παρόμοιες επιστολές συγγνώμης πρέπει να σταλούν στους Πατριάρχες οι οποίοι έλαβαν αντίγραφα των επιστολών του κ. Rivkin. Κατόπιν συμβουλής του δικού μας δικηγόρου αναμένομε επίσης επίσημη επιστολή από τον κ. Rivkin προς αυτή την κατεύθυνση καθότι έχομε προσλάβει τον δικό μας δικηγόρο ως ομάδα».

Οι ιεράρχες της Συνέλευσης Ορθόδοξων Κανονικών Επισκόπων Αμερικής έγραψαν στον κ. Ελπιδοφόρο πως «ενώ εκτιμούμε την επίπληξη προς τον Αλέξανδρο Μπέλια να στείλει ανάκληση και απολογία, αυτό το επεισόδιο απλώς επαναβεβαιώνει τους προβληματισμούς μας που έχομε επανειλημμένως εκφράσει σε σας σε αμφότερα κατά τις αδελφικές μας επιστολές και στις συζητήσεις μας μαζί σας, αναφορικά με την προταθείσα χειροτονία αυτού του ανθρώπου στο ιερό αξίωμα του Επισκόπου. Αυτοί οι προβληματισμοί πηγαίνουν πίσω στη δημιουργία ‘του Σλαβικού Βικαριάτου’ γι’ αυτόν και τους συνεργάτες του υπό το ωμοφόριο σας».

Σε άλλο σημείο γράφουν στον κ. Ελπιδοφόρο τα εξής: «Για το καλό της ενότητας της Αγίας μας Εκκλησίας, επαναλαμβάνουμε το αίτημα όπως η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου βρει μία κατάλληλη και τελική λύση σ’ αυτό το πρόβλημα και επαναβεβαιώνουμε τη θέση μας, η οποία διατυπώθηκε στις επιστολές μας με ημερομηνίες 27 Ιουνίου και 12 Ιουλίου 2023».

Search this website