You are currently viewing Εντυπωσιακά τα Θεοφάνεια απ´άκρου εις άκρον σε όλη την Ελλάδα. Μεγάλη η συμμετοχή των νέων που βούτηξαν για τον Σταυρό!

Εντυπωσιακά τα Θεοφάνεια απ´άκρου εις άκρον σε όλη την Ελλάδα. Μεγάλη η συμμετοχή των νέων που βούτηξαν για τον Σταυρό!

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε από το Διδυμότειχο έως τις Σέρρες, από την Καβάλα έως την Λαμία και την Καλαμάτα,από τον Πειραιά και την Γλυφάδα, έως την Κρήτη και στη Γαύδο και από τα Ιωάννινα εως  την Χίο, τη Σύμη και  το Καστελλόριζο, η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων. Αλλά και ο απανταχού της γης Ελληνισμός εόρτασε αυτή την μεγάλη ημέρα της Ορθοδοξίας. Και αποδείξαμε ότι αγαπάμε την Εκκλησία μας εις πείσμα του κ. Φίλη.
Κλήρος και λαός οδήγησε τα βήματά του,όπου υπάρχουν ύδατα προκειμένου να αγιαστούν με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Η παράδοσή μας θέλει αυτήν την μέρα, νέα παιδιά, κυρίως, να βουτάνε στα νερά για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό.Και το έθιμο αυτό αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται.
 «Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις» ψάλλει η Εκκλησία μας και ο λαός μας μετά την Θεία Λειτουργία και την τελετή το Μεγάλου Αγιασμού, συγκεντρώνεται σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, πισίνες για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.
Η φετεινή παρουσία του λαού μας ήταν εντυπωσιακή. Ο λαός μας, όσο κι αν κάποιοι λυσσούν, πιστεύει στον Τριαδικό Θεό. Ήταν πάντοτε θρησκευόμενος λαός. Από… καταβολής κόσμου… «κατά πάντας δεισιδαιμονεστέρους» θωρούσε ο Απ. Παύλος τους Αθηναίους.
Κι αυτός ο θρησκευόμενος λαός, δέχτηκε το κήρυγμα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, πίστεψε στον αληθινό Θεό και δάνεισε την γλώσσα του για την διάδοση του Ευαγγελίου Του.
Κάποιοι, όπως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Τσίπρας βλέπουν μόνο… φώτα, ίσως γιατί έχουν συνηθίσει στο σκοτάδι που ζούν.
 «Ήταν φώτα χίλια φώτα μα δεν ήτανε το Φως», θα πει ο Χιώτης ποιητής Γ. Βερίτης.
Είδα την τελετή του Αγιασμού από τον Πατριάρχη μας στην Πόλη, στον Κεράτιο κόλπο και θαύμασα την συμμετοχή των νέων παιδιών- ανάμεσα τους και Τούρκοι που πιστεύουν στο έθιμο- που βούτηξαν στον Κεράτιο για να πιάσουν τον Σταυρό. Το ίδιο εντυπωσιακή και με μεγαλύτερη συμμετοχή λαού – ορθοδόξων και μη- η κατάδυση του Σταυρού στην νήσο Πρώτη στα Πριγκηπόννησα. Δεν θα είμαι υπερβολικός αν γράψω ότι ήταν χιλιάδες αυτοί που παρακολούθησαν την τελετή. Και τα παιδιά που έπεσαν για να πιάσουν τον Σταυρό  πολλά.
Και όταν ο Σεβ. Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος  έψαλλε το .. «Εν Ιορδάνη..»η φωνή του ακούγονταν από τα μεγάφωνα, σε όλη  την παραλία της Πρώτης, μέσα στην Τουρκιά! Ως θαυμαστά τα έργα Σου Κύριε!  Σιγοψιθύρισα.(Δημοσιεύουμε σχετικό ρεπορτάζ- ανταπόκριση από την Πρώτη).
Μακάρι ο καθένας μας να φωτιστεί από το πραγματικό Φως, τον Χριστό μας, και να κάνει «την ψυχή του δεκτική της Χάριτος του Θεού» όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στον Πειραιά. Τότε όλοι μας θα γίνουμε καλύτεροι και θα γίνει και η κοινωνία μας καλύτερη.
Ωστόσο, οι νέοι , αγόρια και κορίτσια που βούτηξαν στα παγωμένα γερά έδειξαν ότι δεν χάθηκε το παν.
Το ευλογημένο πατροπαράδοτο αυτό έθιμο το τήρησαν και φέτος, και βούτηξαν κατά δεκάδες για να πάρουν την ευλογία του Τιμίου Σταυρού.Και αυτό απέδειξε προς όλους πως οι Έλληνες και μάλιστα οι νέοι, είναι βαθιά προσηλωμένοι στις παραδόσεις μας και πιστεύουν σε Χριστό και Ελλάδα.
Δίπλα στους αναρχικούς και αντιεξουσιαστές, δίπλα στον Ρουβίκωνα και σε άλλες τέτοιες ομάδες που απαρτίζονται από δικά μας παιδιά τα οποία έχασαν τον δρόμο τους από έλλειψη οικογενειακής ανατροφής και παιδείας, υπάρχουν και τα άλλα παιδιά που δεν είναι οι σπασίκλες του σχολείου ή ανόητοι συντηρητικοί βουτηρομπεμπέδες  των δήθεν καθωσπρέπει οικογενειών των βορείων και των νοτίων προαστείων αλλά είναι παιδιά που ζουν μέσα στον κόσμο και έχουν τις εμπειρίες τους και οι αποφάσεις τους είναι κατασταλαγμένες! Και αυτό το μήνυμα πρέπει να το πάρουν κυρίως  οι πολιτικοί μας και να καταλάβουν ότι πήραν λάθος διαδρομή η οποία οδηγεί σε αδιέξοδο! ´Οσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο πιο καλά για όλους μας!