You are currently viewing ΕΚΤΑΚΤΟ – Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ταξίδι- αστραπή στην Αθήνα για την ασθενή αδελφή του Ζαχαρώ- Απόψε θα δειπνήσει ιδιωτικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ταξίδι- αστραπή στην Αθήνα για την ασθενή αδελφή του Ζαχαρώ- Απόψε θα δειπνήσει ιδιωτικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

 
🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Στην Αθήνα έφτασε  αιφνιδίως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος προκειμένου να δει την ασθενή και εμπερίστατη  μονάκριβη  αδελφή του Ζαχαρώ Αρχοντώνη – Αναστασιαδη,η οποία φιλοξενείται με πολλή φροντίδα και αγάπη σε πρότυπο ίδρυμα της Πεύκης.
 Ο Πατριάρχης μόλις έφτασε πήγε αμέσως στο χώρο όπου διαμένει η αδελφή του και έμεινε μαζί της αρκετή ώρα. Ήταν μια συγκινητική ατμόσφαιρα. Ο Πατριάρχης με βουρκωμένα μάτια και πολλές φορές με τρεμάμενη φωνή συνομίλησε με την αδελφή του και αντάλλαξε λόγια καρδιάς. Παρών και ο ανιψιός του και υιός της αδελφής του κ. Χρήστος Αναστασιάδης  πάντα διακριτικός και καθόλου προκλητικός σε σχέση με άλλους της αυλής- ή απλώς ευνοούμενους-  οι οποίοι μερικές φορές φέρονται ως …πατριαρχικότεροι του Πατριάρχου.
 
Μετά την επίσκεψη ο Πατριάρχης αποσύρθηκε στο κατάλυμα του σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και το βράδυ θα επισκεφθεί τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή και στη συνέχεια θα δειπνήσουν ιδιωτικώς σε παρακείμενο της Αρχιεπισκοπής ξενοδοχείο με θέα την Ακρόπολη. 
 
Το πρωί ο Πατριάρχης, ,πριν αναχωρήσει για το ταξίδι της επιστροφής  στην Πόλη θα επισκεφθεί και πάλι την αδελφή του με την οποία είχε πάντα ιδιαίτερη σχέση. Η Ζαχαρούλα στάθηκε στον Πατριάρχη  βράχος ακλόνητος σε δύσκολα χρόνια, τόσο κατά την περίοδο των σπουδών του αλλά και στη συνέχεια στην Πόλη. 
Είναι ένας γλυκός άνθρωπος με καλοσύνη αλλά και ευθύτητα χαρακτήρος.Δεν της άρεσαν  τα κουτσομπολιά και ότι είχε  να πει το έλεγε ευθέως και όχι με μισόλογα. 
 Πάντα διακριτική, καθόλου παρεμβατική, δεν της άρεσε  να ανακατεύεται- εμφανώς τουλάχιστον- στα του Πατριαρχείου όπως κάνουν άλλοι και άλλες.Ήθελε να κάνει το καλό και να είναι χρήσιμη προς όλους. 
 Δεν απόλαυσε τιμές και δόξες δίπλα στον Πατριάρχη  αδελφό της αλλά ήταν με διάκριση κοντά του… ωσεί παρούσα.  Δεν είναι τυχαίο που έψαξα στο αρχείο να βρω μια φωτογραφία της με τον Πατριάρχη  και δεν βρήκα καμία. Ούτε στο διαδίκτυο κυκλοφορεί φωτό της κοντά ή δίπλα στον Πατριάρχη. Τότε δεν βγάζαμε ακόμη φωτογραφίες με τα κινητά μας. 
Θυμάμαι με συγκίνηση  το πρώτο ταξίδι του Πατριάρχη στη Χίο το 1996. Είπα τότε στον Μακαριστό Μητροπολίτη Χίου Διονύσιο, τον καλό και ταπεινό Ιεράρχη, να  την προσκαλέσουμε και εκείνος μου  έδωσε, ευχαρίστως, το πράσινο φως. 
Πάντα είχα ιδιαίτερη σχέση μαζί της από τα χρόνια που ο Πατριάρχης ερχόταν ως Μητροπολίτης  Φιλαδελφείας στην Αθήνα για διακοπές ή για υπηρεσιακά ταξίδια  και διέμενε στο σπίτι της. Από τότε οικοδόμησα μαζί της μια σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας. Και ήταν αμοιβαίο αυτό. Την αγαπούσα την Ζαχαρούλα  και διατηρούσα μαζί της  άριστες σχέσεις, καθώς  και με τον αείμνηστο σύζυγο της τον ευγενή και ολιγομίλητο Τάσο Αναστασιάδη. Θυμάμαι όταν της είπα για την πρόσκληση να έλθει στη Χίο μου απάντησε: 
-Εγώ να έλθω, είπε, αλλά πρέπει  να το πούμε και στον Πατριάρχη μήπως και δεν πρέπει! Τι να με κάνετε εμένα  μέσα στα πόδια σας;
-Της είπα «έλα εσύ και αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη»!
– Όχι προς Θεού μου απάντησε γιατί να τον κάνω να θυμώσει μαζί σου( τον ήξερε καλά πως αντιδρούσε όταν κάτι δεν γινόταν όπως το ήθελε). 
Παρ´όλα αυτά εγώ διεμήνυσα στον Πατριάρχη ότι είχα φροντίσει να έλθει και η αδελφή του  και το ευχαριστήθηκε διότι όπως είπε ήταν ευκαιρία να την δει αφού δεν την έβλεπε και τόσο πολύ!  Και ήλθε και πέρασε πολύ ωραία και το ευχαριστήθηκε και ο Πατριάρχης !
 Αυτά για την ιστορία! 
Ας ευχηθούμε να αναρρώσει εκ της δοκιμασίας της και να δώσει την ευκαιρία στον αδελφό της Πατριάρχη να έλθει να την ξαναδεί υγιή! Γένοιτο!