You are currently viewing Βεροίας Παντελεήμων: Κάθε Έλληνας ακούει για Σμύρνη και συγκινείται

Βεροίας Παντελεήμων: Κάθε Έλληνας ακούει για Σμύρνη και συγκινείται

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου το βράδυ στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Ναούσης «Μ. Θεοδωράκης» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Ναούσης με τίτλο: «Μικρασιάτικη βεγγέρα», με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην αρχή της εκδήλωσης η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ναούσης κ. Θεοπίστη Κεφαλά καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και κάλεσε τον Ποιμενάρχη μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα και τον Δήμαρχο της ηρωικής πόλεως Ναούσης κ. Νικόλαο Καρανικόλα να απευθύνουν χαιρετισμό.

Στη συνέχεια οι μικροί και μεγάλοι χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων, το μουσικό σχήμα «Μελορυθμοί» και οι σπουδαίοι παρουσιαστές μετέφεραν νοερώς το πολυπληθές κοινό στις αλησμόνητες πατρίδες, στον πολιτισμό και στην ιστορία της Μικράς Ασίας και της πολύκλαυστης Σμύρνης.

Ο Μικρασιάτης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: Από την ηρωική και μαρτυρική Νάουσα μεταφερόμεθα απόψε στην ηρωική και μαρτυρική Μικρά Ασία με τη «Μικρασιατική Βεγγέ­ρα» που οργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Ναούσης και ο Δήμος Ναούσης, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Και είναι ηρωική και μαρτυρική η Μικρά Ασία, γιατί για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια αντιστε­κόταν στους εχθρούς τού Ελληνι­σμού. Γινόταν κυματοθραύστης, για να σταματήσει τη λαίλαπα των βαρ­­βαρικών επιδρομών.

Θυσιαζό­ταν εκείνη για να μην προ­χωρή­σουν όσοι εποφθαλμιούσαν την επί αιώνες κυριαρχία των Ελλήνων και επιχειρήσουν καταλάβουν την Πόλη και να καταλύσουν τη βυζα­ντινή αυτοκρατορία.

Γινόταν ανά­χω­μα για να ανακόψει την πλημ­μυρίδα όσων επιδίωκαν να εξαφα­νίσουν και να συρρι­κνώσουν τον Ελληνι­σμο της Πόλης, που ζούσε και άκμα­­ζε, όπως ζούσε και άνθιζε και στη Μικρά Ασία, ηοποία αποτελεί μέχρι τις ημέρες μας με τα μνημεία της, με τις εκκλησίες και τα μονα­στήριά της, με τις επι­γραφές της και με τα λαμπρά κτι­ρια του 19ου αιώνος, αδιάψευ­στο μάρτυρα της παρουσίας τούΕλλη­νισμού και της ελληνικότη­τος του τόπου.

Και μπορεί οι τραγικές συνθήκες, οιαδικίες, τα συμφέροντα και τα λάθη μας να μην επέτρεψαν στον Μικρασιατικό Ελληνισμό να επι­βιώ­σει στους τόπους όπου άκμαζε χιλιάδες χρόνια, δεν μπόρεσαν όμως να τον εμποδίσουν, έστω και πρόσφυγα, να συνεχίσει να ζει στις ψυχές όλων των Ελλήνων.

Όχι μόνο των απογόνων των Μικρα­σιατών, που έφεραν στις απο­σκευ­ες τους μαζί με τις μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες και τον πο­λι­τισμό, την ευγέ­νεια και την αρ­χοντιά των πατέ­ρων τους, αλλά και κάθε Έλληνα, μικρού και με­γα­λου, που ακόμη και σήμερα, εκα­το χρόνια αργό­τερα, ακούει Μικρά Ασία, ακούει Σμύρνη, ακούει τα τραγούδια τους και συγκινείται και δακρύ­ζει.

Αυτές τις αναμνήσεις, αυτόν τον πολιτισμό, όπως εκφράζεται και μέσα από τη μουσική και τον χορό, θέλει να διατηρήσει ζωντανά και το Λύκειο Ελληνίδων Ναούσης, αλλά και θέλει να μας τα θυμήσει με την αποψινή «Μικρασιατική Βεγ­­γε­­ρα», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ναού­σης.

Συγχαίρω από καρδίας και ευχα­ριστώ τους διοργανωτές, το Λύκειο Ελληνίδων Ναούσης και το Διοι­κη­­τικό του Συμβούλιο, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην ορ­γάνωση της αποψινής εκδηλώ­σεως: τους μικρούς και μεγάλους χορευτές, τη χορωδία και το μου­σικό σχήμα «Μελορυθμοί».

Τους ευχαριστούμε που θα μας ταξιδεύσουν «από την Πόλη στη Μικρά Ασία», που θα μας ταξιδεύ­σουν στον πολιτισμό και στην ιστο­ρία τους και θα μας γεμίσουν με αναμνήσεις και συγκινήσεις.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ