You are currently viewing ΒΕΡΟΙΑ: Με λαμπρότητα η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου – Δοξολογία με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

ΒΕΡΟΙΑ: Με λαμπρότητα η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου – Δοξολογία με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου του Νέου, Πολιούχου Βεροίας, με την ευκαιρία της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Στο τέλος τελέστηκε Δοξολογία με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσία τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, ενώ ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλεως.

 

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ως εμψύχω Θεού κιβωτώ ψαυ­ε­τω μηδαμώς χείρ αμυήτων».

Εορτή των Εισοδίων της Υπερα­γίας Θεοτόκου, εορτή κατά την οποία η Εκκλησία μας μνημονεύει και τιμά την πρώτη δημόσια, θα λέγαμε, εμφάνιση της Υπεραγίας Θεοτόκου, όταν οι γονείς της, οι ευσεβείς Ιωακείμ και Άννα, την οδήγησαν στον ναό του Σολο­μω­ντος για να την προσφέρουν στον Θεό σε ηλικία τριών μόλις ετών. Και την προσέφεραν με ένα τρόπο που είναι φυσικό να μας ξενίζει, γιατί όχι απλώς προσέφεραν στον Θεό τη θυγατέρα που απέκτησαν μετά από πολλά χρόνια προσευχής, αλλά και την παρέδωσαν στους ιε­ρείς για να παραμείνει και να ζήσει εκεί, στα Άγια των Αγίων.

Είναι άγνωστο τι είπαν οι ευσε­βείς γονείς της Παρθένου Κόρης στους ιερείς. Είναι άγνωστο πως εκείνοι δέχθηκαν να παραμείνει ένα μικρό παιδί, μία τριετίζουσα κόρη, στα Άγια των Αγίων. Αλλ᾽ «όπου βούλεται Θεός, νικάται φυ­σε­ως τάξις». Ο Θεός είχε το δικό του σχέδιο γι᾽ Αυτήν, την οποία προόριζε ως Μητέρα του Υιού του, σχέδιο απροσπέλαστο στην ανθρώ­πινη λογική και ακατάληπτο για τον άνθρωπο.

Όμως η είσοδος και η παραμονή στα Άγια των Αγίων, εκεί όπου φυλασσόταν η θεία κιβωτός και απαγορευόταν η είσοδος σε κάθε αμύητο, της τριετίζουσας θυγατέ­ρας του Ιωακείμ και της Άννης δεν είναι το μόνο παράδοξο και απρόσιτο στον χοικό άνθρωπο. Απρόσιτο μυστήριο είναι και η ίδια η Παρθενομήτωρ Κόρη, που δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε. Έμψυχος κιβωτός του Θεού είναι η Παναγία Παρθένος, και ο ιερός υμνογράφος προειδοποιεί να μην επιχειρήσει «χείρ αμυήτων» να την αγγίσει, γιατί είναι ιερώτερη και αγιώτερη και από τα Άγια των Αγίων. Γιατί εκεί εφυλάσσοντο τα αισθητά στοιχεία της παρουσίας και των θαυμάτων του Θεού, ενώ μέσα στα σπλάγχνα της Παναμώ­μου Παρθένου θα ενοικήσει ο ίδιος ο Θεός.

Απρόσιτο το μυστήριο, το οποίο θα διακονήσει η θεόπαις Μαριάμ, και γι᾽ αυτό προετοιμάζεται στα Άγια των Αγίων.

Απρόσιτο και το μυστήριο που αφορά την ίδια. Πως παρθένος θα γίνει Μητέρα και θα παραμείνει παρθένος; Πως άνθρωπος θα χωρέ­σει στα σπλάγχνα της τον αχώρητο Θεό; Πως ταπεινή Κόρη θα ανα­δει­χθεί υψηλοτέρα και τιμιωτέρα των ουρανών;

Αν όμως δεν μπορούμε να ψαύ­σου­με το ακατάληπτο μυστήριο της ζωής της Υπεραγίας Θεοτόκου, την είσοδο της οποίας εις τα Άγια των Αγίων κατά τη σημερινή εορ­τη ακόμη και οι άγιοι άγγελοι «ορώντες εξεπλήττοντο», έχουμε τη χάρη να βλέπουμε και να ζούμε και να αισθανόμεθα τα θαύματα τα οποία επιτελεί η Παναγία μας. Ιδιαιτέρως εμείς οι Έλληνες αισθα­νόμεθα αιώνες τώρα την προστασία και τη βοήθειά της.

Αμέτρητες είναι οι φορές κατά τις οποίες η Υπεραγία Θεοτόκος επε­νε­βη σωστικά για να αποτρέψει όσους άδικα επιβουλεύοντο την πατρίδα μας. Αμέτρητες είναι οι φορές που οι πρόγονοί μας την είδαν από τον ουρανό να τους σκε­πει και να τους προστατεύει από τις επιθέσεις των βαρβάρων. Αμέτρη­τες είναι οι φορές που οι αλλόπι­στοι εχθροί μας δοκίμασαν τη δυ­ναμή της και είδαν τα πλοία τους να βυθίζονται και τα όπλα τους να αδρανούν απροσδόκητα και να μην επιτυγχάνουν τον στόχο τους.

Γι᾽ αυτό και οι πατέρες μας, που πολύ νωρίς ονόμασαν την Υπερα­γία Θεοτόκο Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας, δεν διαψεύστηκαν ποτέ. Και τότε και σήμερα όσοι αγωνίζονται για να υπερασπι­σθούν τα δίκαια του Έθνους μας, όσοι νύκτα και ημέρα αγρυπνούν για να φυλάξουν και την τελευ­ταία σπιθαμή της πατρώας γης και την πιο απομακρυσμένη βραχονη­σι­δα που κάποιοι μπορεί να αμφι­σβητούν ή και να εποφθαλμιούν, αισθάνονται την Παναγία Παρθένο δίπλα τους, σε στεριά, σε θάλασσα και σε ουρανό. Την βλέπουν, γιατί γνωρίζουν ότι η Υπεραγία Θεοτό­κος, η προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδος μας, είναι η ισχυρή βοηθός τους και ακαταί­σχυντη δύναμή τους. Την βλέπουν, γιατί πιστεύουν στην προστασία της και εμπιστεύονται τη μητρική της αγάπη. Την βλέπουν, γιατί την επικαλούνται και την τιμούν, γιατί αγωνίζονται και με τη δική της δύναμη εναντίον όσων δεν την σέβονται και δεν την αναγνω­ρι­ζουν. Την βλέπουν, γιατί πιστεύ­ουν ακράδαντα ότι η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας, η Παναγία Παρθένος, είναι πάντοτε μαζί με εκείνους που προστατεύ­ουν το δίκαιο, που τιμούν την αλήθεια, που πιστεύουν και αγα­πούν τον Υιό της.

Αυτό μας διδάσκει η ιστορία του Έθνους μας και γι᾽ αυτό τιμούμε την Αειπάρθενο Κόρη και Μητέρα του Κυρίου μας πάντοτε ως την Υπέρμαχο Στρατηγό μας.

Και σήμερα, εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδος μας, επι­καλούμεθα τη χάρη της, για να μας προστατεύει και να μας κατευθύνει σε καιρούς δύσκολους για τον κο­σμο μας, για να προστατεύει και να ενισχύει τους ακοίμητους φρου­ρούς της χώρας μας και να χαρίζει στην πατρίδα μας και στον κόσμο την ειρήνη, ώστε να την τιμούμε και να την δοξάζουμε πάντοτε με ευγνωμοσύνη και εμπιστοσύνη ως μητέρα και Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας.

ΒΕΡΟΙΑ: Με λαμπρότητα η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου - Δοξολογία με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ