You are currently viewing Με κομμένα τα φτερά συνέρχεται η Ιεραρχία για να εκλέξει  4-και όχι 5 όπως επεδίωκε-Μητροπολίτες!

Με κομμένα τα φτερά συνέρχεται η Ιεραρχία για να εκλέξει 4-και όχι 5 όπως επεδίωκε-Μητροπολίτες!

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Τρίτη 4 έως την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, συνέρχεται η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη   με κεντρικό θέμα και σκοπό την ανάδειξη 4 νέων Μητροπολιτών για ισάριθμες έδρες.

Η Ιεραρχία συνέρχεται με κομμένα τα φτερά, διότι παρά τις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου και της Συνόδου αλλά και σημαντικών Μητροπολιτών -όπως του Σεβ. Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και του Σεβ.Πειραιώς κ. Σεραφείμ ο οποίος είχε επιμεληθεί τον σχεδιασμό της διχοτόμησης- δεν κατάφερε να διχοτομήσει την αχανή- αχανέστατη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Η πολιτεία και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης παρά τα μεγάλα λόγια και τις διακηρύξεις περί διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας και αλληλοσεβασμού των δύο κορυφαίων θεσμών της πατρίδας μας,δεν σεβάστηκαν την επιθυμία της Εκκλησίας να ρυθμίσει τα του οίκου της και να συνδράμουν στην επιθυμία της για διχοτόμηση μιας Μητρόπολης την οποία όλοι οι Μητροπολίτες που την ποίμαναν από το 1950 και εντεύθεν,συμφωνούσαν ότι έφταναν εις τα δυσμάς του βίου τους  χωρίς να καταφέρουν  να επισκεφθούν όλα τα χωριά της επαρχίας των  και να έλθουν σε επαφή με όλο το ποίμνιο τους. Τόσο η πρώτη προσπάθεια που έγινε επί Αρχιεπισκοπείας Χριστοδούλου προσέκρουσε στην αντίδραση και άρνηση της τότε Υπουργού Παιδείας αειμνήστου Μαριέττας Γιαννάκου,την οποία είχαν προσεγγίσει και πείσει διάφοροι τοπικοί παράγοντες. Αλλά και η δεύτερη που έγινε επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου  και μάλιστα πολύ πιο συγκροτημένα αυτή τη φορά και αυτή τελικά απέβη άκαρπη.

Η Κυβέρνηση αυτή τη φορά χειρίστηκε το θέμα  σε επίπεδο Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης παρά τις ελπίδες που είχε δώσει αρχικά, στη συνέχεια φοβήθηκε το λεγόμενο  πολιτικό κόστος επειδή κάποιοι τοπικοί παράγοντες παρακινούμενοι από τοπικισμούς και άλλες παρορμήσεις είχαν στήσει μέτωπο αντίδρασης με τζούφια επιχειρήματα. Και τελικώς το απέρριψε!

Η Κυβέρνηση  ενέδωσε στις πιέσεις αυτές αφού και οι τρεις ντόπιοι κυβερνητικοί βουλευτές- Καραγκούνης, Σαλμάς και Λιβανός- δεν έδειξαν  υπέρμαχοι του σχεδίου διχοτόμησης δεδομένου ότι δεν διαθέτουν αυτοπεποίθηση στις θεμελιακές αναδομήσεις της πατρίδας μας!Στο τέλος οι δυο τελευταίοι- ο κ. Καραγκούνης ήταν έως το σταθερός στην αρνητική στάση του- εξέδωσαν ένα ανακοινωθέν στο οποίο έδιναν την συγκατάθεση τους στο σχέδιο της Εκκλησίας για διχοτόμηση αλλά και την στήριξη τους στον ντόπιο Αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο, Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης, ο οποίος είναι ο μεγάλος χαμένος αυτής της εξέλιξης. Η Εκκλησία τον προόριζε για Μητροπολίτη Μεσολογγίου και μετά από αυτό παραμένει στον πάγκο.

Οι βουλευτές δυστυχώς, ακολουθούν τα γεγονότα όπως έρχονται! Και απλά τα ψηφίζουν ή τα καταψηφίζουν. Δεν  θέλουν ενδεχομένως να δουν πιο μακριά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Η τελευταία επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στον Πρωθυπουργό με την οποία του ζητούσε να ξαναδεί το θέμα και να δώσει την συγκατάθεση του στην διχοτόμηση δεν είχε καμία τύχη. Η απάντηση του ήταν και πάλι αρνητική! Αυτό αποτέλεσε την ταφόπετρα του όλου θέματος.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένα: η Εκκλησία με κομμένα τα φτερά  προχωρά την επόμενη εβδομάδα στην εκλογή των νέων Μητροπολιτών και η εκλογή για την  Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας παραμένει ως έχει!

Η Εκκλησία θα μπορούσε να αντιδράσει όπως το είχε ξανακάνει στο παρελθόν και μάλιστα το 1965 επί αποστασίας με Αρχιεπίσκοπο Αθηνών τον Γέροντα Χρυσόστομο τον Β ´ τον Χατζησταύρου. Σήμερα η Εκκλησία δεν θέλει να δημιουργήσει ρήξη με την Κυβέρνηση! Οι Ιεράρχες σιωπούν και κάνουν αυτό που επιτάσσει ο Αρχιεπίσκοπος. Φωνές που ξεχωρίζουν δεν υπάρχουν.

Όλοι θέλουν την ησυχία τους και κάνουν τον καλό και συνεργάσιμο.

Δυστυχώς, οι Άγιοι Αρχιερείς μας, δεν ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων ούτε εδώ!
Συμβιβάστηκαν κι αυτό αρχίζει να γυρίζει ως μπούμεραγκ.
Σκύβουν  το κεφάλι στους αλιβάνιστους πολιτικούς και τα αποτελέσματα είναι  ολέθρια.
 Οι ναοί μας άδειασαν! Το βλέπουν αλλά τι να κάνουν; «Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες» λέγει ο σοφός  λαός μας.
Μερίδα του κόσμου έχει αρχίσει να απαξιώνει την Εκκλησία. Οι έρευνες που διεξάγονται είναι τόσο αποκαλυπτικές.
Από την πρώτη θέση που κατείχε η Εκκλησία επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου,στις προτιμήσεις του κόσμου ως κορυφαίος θεσμός της χώρας μας, ,τώρα μόνο το 17% την εμπιστεύεται και μετά από συμπεριφορές προσβλητικές προς τον λαό που θρησκεύεται και σκέφτεται λίγο πιο συντηρητικά το ποσοστό αυτό πέφτει περισσότερο.
Και που καταλήξαμε;Να μας ικανοποιεί το γεγονός ότι  μας επαινούν οι άθεοι τύπου Τατσόπουλου και οι πολέμιοι της Εκκλησίας και απαξιώνουμε τους απλούς χριστιανούς μας.
Και όμως ήταν μια μοναδική ευκαιρία τώρα  για να ορθώσει η Εκκλησία το ανάστημα της και να κάνει την διαφορά! Αλλά δεν τόλμησε!
Όπως δεν τόλμησε να βάλει μια τάξη, έστω,στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ακολουθώντας άλλο δρόμο, πέρα από αυτόν της διχοτόμησης. Συγκεκριμένα  θα μπορούσε να πάρει την Επαρχία Θέρμου και να την δώσει στην Μητρόπολη Ναυπάκτου όπως προέβλεπε το σχέδιο διχοτόμησης και την Επαρχία Βονίτσης να τη δώσει στην Μητρόπολη Λευκάδος με την οποία συνορεύει  για να την ενισχύσει με σημαντικό τρόπο. Παράλληλα θα μπορούσε να δώσει τμήματα της Μητρόπολης  στην μικρή Μητρόπολη Καρπενησίου με την οποία γειτνιάζει, η οποία είναι μια από τις πέντε αδικημένες Μητροπόλεις της Εκκλησίας μας.  Αυτό δεν θα ήταν διχοτόμηση για την οποία η Κυβέρνηση με το πρόσχημα της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού με έναν επιπλέον μισθό Μητροπολίτη(!!) ( ω της υποκρισίας) έφερνε αντιρρήσεις, αλλά διορθωτική  αναδόμηση των συνόρων τριών Μητροπόλεων. Αλλά ποιος να τα εισηγηθεί όλα αυτά και ποιος να τα επιβάλλει! Όλοι την ησυχία τους θέλουν! Διαχειριστές της πολυκατοικίας έχουμε γίνει  και όπου μας βγάλει!

🔺Το πρόγραμμα της Ιεραρχίας 

Το πρωί της Τρίτης 4 Οκτωβρίου και κατά τις ώρες 6:30 έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει εκ των μελών της σεπτής Ιεραρχίας, Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου.

Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με την καθιερωμένη εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Συνοδικούς Συνέδρους, ενώ ο πρώτος τη τάξει εκ των Συνοδικών μελών, Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, θα αντιφωνήσει αρμοδίως.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο, κατόπιν θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών υπό των Προέδρων αυτών για το εκκλησιαστικό έτος 2021-2022 και επ’ αυτών θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ θα συμπληρωθεί και ο κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Ύστερα από ένα σύντομο διάλειμμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα αναγνώσει την Εισήγησή του, με θέμα: «Η Μαρτυρία της Εκκλησίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από την εμπειρία ενός Ιεράρχου». Θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτής και θα εξαχθούν συμπεράσματα.Λέγεται ότι η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου θα είναι μνημειώδης γεμάτη εμπειρίες και συμβουλές για τους νεώτερους Αρχιερείς. Όπως μας είπαν η εισήγηση αυτή θα αποτελέσει  το εγχειρίδιο για τους Ιεράρχες μας.

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και ώρα 9:00, μετά την ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος θα αναγνώσει την Εισήγησή του, με θέμα: «Ανασυγκότησις της Ενορίας και επανευαγγελισμός των πιστών». Μετά από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα, θα ακολουθήσει συζήτηση επί της Εισηγήσεως, θα εξαχθούν συμπεράσματα και, τέλος, η Ι.Σ.Ι. θα ασχοληθεί με υπηρεσιακά θέματα.

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 9:00, μετά την ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Για την Μητρόπολη Γόρτυνος όλα δείχνουν ότι  ο Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως  Χαλκίδος  διαθέτει την πλειοψηφία της Ιεραρχίας. 

Για την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας προορίζεται ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος,ο οποίος όλα δείχνουν οτι θα εκλεγεί χωρίς δυσκολία. 

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου και ώρα 9:00, μετά την ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Δράμας και Ηλείας, ως και τυχόν κενωθησομένων Ι.Μητροπόλεων. Για την Μητρόπολη Δράμας η Ιεραρχία θα εκλέξει τον Αρχιμ. Δωρόθεο Πάπαρη και για την Μητρόπολη Ηλείας τον Επίσκοπο Ωλένης Αθανάσιο. 

Τυχόν κενωθησόμενες Ι. Μητροπόλεις προς το παρόν δεν υπάρχουν!