You are currently viewing Ο Μιχάλης Δουκάκης στον «Ε.Κ.» για περιστατικό της βασίλισσας Ελισάβετ στη Βοστώνη
Ο Μιχάλης Δουκάκης ομιλεί στα εγκαίνια της απευθείας πτήσης Βοστώνη - Αθήνα τον Μάιο. Δίπλα του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του αεροδρομίου Massport Βοστώνης, ομογενής Λου Ευαγγελίδης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΕΝΙΚΌ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΒΟΣΤΩΝΗΣ

Ο Μιχάλης Δουκάκης στον «Ε.Κ.» για περιστατικό της βασίλισσας Ελισάβετ στη Βοστώνη

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μιχάλης Δουκάκης, ο οποίος διετέλεσε δύο φορές κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και επίσης υπήρξε υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ το 1988, σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» αποκάλυψε ένα ενδιαφέρον γεγονός από την επίσκεψη της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ στη Βοστώνη, κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας του ως κυβερνήτης Μασαχουσέτης.

Συγκεκριμένα, η βασίλισσα γλίστρησε πάνω στο πλατύσκαλο και κατέβηκε βολίδα από το επάνω κατάστρωμα της βασιλικής θαλαμηγού μέχρι κάτω στο λιμάνι της Βοστώνης χωρίς να χάσει την ισορροπία της και χωρίς να πέσει κατά γης.

Ο κ. Δουκάκης διηγήθηκε το συμβάν ως εξής: «Δεν είχε έλθει ποτέ Βρετανός Μονάρχης στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την έλευση της βασίλισσας Ελισάβετ στη Βοστώνη στις 11 Ιουλίου του 1976. Ηταν η πρώτη επίσκεψη σε διακόσια χρόνια. Πάνω από διακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να την δουν και την καλωσορίσουν, ήταν μία πολύ ιδιαίτερη μέρα για τη Βοστώνη. Είχαν μεταφέρει την βασιλική θαλαμηγό στον Καναδά, στην οποία επιβιβάσθηκε και ήλθε στη Βοστώνη. Ηταν μία ενδιαφέρουσα θαλαμηγός με μία μακριά πλατύσκαλα που έφτανε από το επάνω κατάστρωμα μέχρι το μουράγιο. Ημασταν όλοι εκεί, χιλιάδες κόσμου να την υποδεχθούμε και ξαφνικά εμφανίσθηκε στο επάνω κατάστρωμα. Καταλαβαίνετε τι έγινε από τις ιαχές, ζητωκραυγές, χειροκροτήματα. Πάτησε, λοιπόν, σ’ αυτή τη μακριά πλατύσκαλα και άρχισε να γλιστράει προς τα κάτω. Φορούσε χαμηλοτάκουνα παπούτσια. Στις συνεδριάσεις που είχαμε κάνει πριν την έλευσή της μας είχαν πει πως ό,τι κι αν συμβεί δεν μπορούμε να την αγγίξουμε, ούτε να την πιάσουμε από το χέρι. Μαζί με την σύζυγό μου Κίτι, τον τότε δήμαρχο της Βοστώνης, Κέβιν Γουάιτ και την σύζυγό του Κάθι, είμαστε η επίσημη αντιπροσωπεία για να την υποδεχθούμε και καλωσορίσουμε. Οπότε βλέποντας την βασίλισσα να γλιστρά και να κατεβαίνει ολοταχώς από το επάνω κατάστρωμα της θαλαμηγού τα χάσαμε, δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Αυτές τις στιγμές λες τι να κάνω τώρα να την αφήσω να πέσει κάτω ή να την πιάσω; Αλλά μας είχαν πει πως ό,τι κι αν συμβεί δεν πρέπει να την αγγίξουμε, αλλά δεν μπορούσα κι όλας να την αφήσω να πέσει κάτω. Οπότε γλιστρώντας έφτασε κάτω στο μουράγιο χωρίς να πέσει και μου είπε ‘καλημέρα σας’. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό το περιστατικό».

Ο κ. Δουκάκης είπε επίσης πως η βασίλισσα «ήταν πολύ άνετη και καλή με όλους, αλλά ο Φίλιππος ήταν πιο επικοινωνιακός. Ηταν ένας θαυμάσιος άνθρωπος».

Στη συνέχεια, η συζήτησή μας με τον κ. Δουκάκη στράφηκε γύρω από τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας για τον οποίον είπε, πως «δεν το καταλαβαίνω αυτό που γίνεται. Δεν καταλαβαίνω τον Πούτιν και τους Ρώσους τι κάνουν και γιατί το κάνουν, δεν έχει νόημα για μένα αυτό που κάνουν. Είναι φανερό ότι δεν επιτυγχάνει, έχουν πολλά προβλήματα σαν αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης και θα ήλπιζα κάποιος από τη μεριά των Ρώσων πως θα είχε αρχίσει να ακούει και να καταλάβει πως είναι αποτυχία και να το σταματήσουν, αλλά δεν βλέπω κάποια ένδειξη εκ μέρους των Ρώσων, θα δούμε όμως».

Ο κ. Μιχάλης Δουκάκης παρακολουθεί με ενδιαφέρον εκδήλωση από επίσκεψη του στην Ελλάδα.Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση.

 

Οταν τον ρωτήσαμε αν ο Πούτιν είναι ικανός να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, ο κ. Δουκάκης, απάντησε «ελπίζω πως όχι» και συμπλήρωσε «δεν κατανοώ γιατί το κάνει αυτό και γιατί βάζει σε διακινδύνευση όλους μας με μία πιθανή πυρηνική μόλυνση, για μένα δεν έχει νόημα καθόλου κάτι τέτοιο».

Στην ερώτηση πως η Δύση ναι μεν έχει κάνει κάποιες κινήσεις στην προσπάθειά της να πείσει τον Πούτιν πως αυτός ο πόλεμος δεν οδηγεί πουθενά, τι άλλο μπορεί να κάνει η Δύση, ο κ. Δουκάκης είπε πως «αυτή είναι πολύ καλή ερώτηση» και συμπλήρωσε «νομίζω πως η Δύση έχει υιοθετήσει μία οδό και κάποιες πολιτικές που έχουν νόημα, τουλάχιστον δημιουργείται η πιθανότητα εξεύρεσης κάποιας λύσης. Δεν λέγω ότι έχω κάποια ιδιαίτερη πληροφόρηση, αλλά κάποια στιγμή οι πολιτικές που εμείς και άλλοι έχουμε χαράξει φαίνεται ότι δουλεύουν και ελπίζω πως θα οδηγήσουν σε μία ειρηνική λύση όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Οταν τον ρωτήσαμε τη γνώμη του για την πορεία του προέδρου Τζόσεφ Μπάιντεν, είπε, πως «νομίζω ότι τώρα τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από ό,τι πριν μερικούς μήνες και νομίζω ότι επειδή είναι ένας σταθερός άνθρωπος ο οποίος έχει καλή εμπειρία θα πάει καλά. Πέρασε μία δύσκολη περίοδο όχι υπαιτιότητί του, αλλά τώρα παρέχει καλή ηγεσία στη χώρα και αναμένω ότι θα συνεχίσει έτσι».

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας είπε, πως «μέχρι τώρα πηγαίνει καλά, αλλά είναι σπουδαίο να παραμείνουμε πάνω στην ευαίσθητη οδό και να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε κατά τρόπο που να έχει νόημα».

Στην ερώτηση «αν η Τουρκία εφαρμόσει τις απειλές της εναντίον της Ελλάδας, νομίζετε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σπεύσουν να υποστηρίξουν την Ελλάδα;», ο κ. Δουκάκης απάντησε: «Νομίζω πως θα υποστηρίξουν κι ελπίζω θα μπορούσαμε να το κάνουμε κατά τέτοιο τρόπο που να επιλυθεί το θέμα ειρηνικά».

Στην ερώτηση πως η Τουρκία επί σαράντα οκτώ χρόνια τώρα κατέχει σχεδόν τη μισή Κύπρο. Πού είναι το ΝΑΤΟ; Πού είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες; Πού είναι οι σύμμαχοι, ο κ. Δουκάκης απάντησε πως «κάνουν ό,τι μπορούν χωρίς να εμπλακούν σε επιθετικό πόλεμο ο οποίος νομίζω θα ήταν καταστροφικός».

Οταν η συζήτησή μας στράφηκε στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στα απόρρητα έγγραφα που πήρε από τον Λευκό Οίκο στην ιδιωτική κατοικία του στη Φλόριδα, είπε, πως «δεν μπορώ να τον καταλάβω τον άνθρωπο, δεν μπορώ να κατανοήσω τι κάνει και δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε με την υπόθεση αυτών των εγγράφων».

Κατά τη ροή της συνομιλίας μας θυμηθήκαμε τον αείμνηστο ομογενή γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Πολ Τσόγκα, ο οποίος τόνιζε συχνά την ανάγκη δημιουργίας και τρίτου κόμματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, κι αν έφτασε η ώρα για κάτι τέτοιο, ο κ. Δουκάκης είπε, πως «όχι, δεν νομίζω» και τόνισε πως «το Δημοκρατικό Κόμμα είναι απολύτως ικανό να παράσχει δυνατή ηγεσία και ελπίζω και προσδοκώ να κάνει κάτι τέτοιο».