You are currently viewing Ποιους ενοχλεί ο π. Λευτέρης Τάτσης στην Αυστραλία και θέλουν να τον εξοστρακίσουν;

Ποιους ενοχλεί ο π. Λευτέρης Τάτσης στην Αυστραλία και θέλουν να τον εξοστρακίσουν;

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Ο Άγ. Ιωάνης ο Χρυσόστομος λέει πως «αρκεί εις άνθρωπος ζήλω πεπυρωμένος ολόκληρον διορθώσαι δήμον».

Υπάρχουν άνθρωποι, χαρισματούχοι, διαλεγμένοι λες από τον Θεό, που δοσμένοι στον σκοπό τους, σ’ αυτό που η Θεία Πρόνοια τους κάλεσε να ακολουθήσουν, τραβούν τον δρόμο τους μονάχοι, με την πεποίθηση όμως, ότι τους ευλογεί ο Θεός και γι’ αυτό και πετυχαίνουν και γίνονται παγκοίνως αποδεκτοί!

Ένας τέτοιος άνθρωπος και μάλιστα λειτουργός του Υψίστου, έγγαμος ιερέας, είναι ο π. Ελευθέριος Μιχαήλ Τάτσης, δεύτερη γενιά κληρικός, Χίος στην καταγωγή, που υπηρετεί εδώ και μισόν αιώνα τους Ομογενείς μας στην Αυστραλία. Πρόκειται για έναν εμβληματικό κληρικό, πολύ αγαπητό στους Ομογενείς μας, γνήσιο και αυθεντικό, άμεσο  και «τα πάντα τοις πάσι γενόμενο», ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει ένα τεράστιο  πνευματικό έργο και να το διατηρεί μέχρι σήμερα. Αυτός ο κληρικός βρέθηκε τελευταία στο στόχαστρο δυστυχώς αδελφών του κληρικών διότι ο φθόνος και η κακία ευδοκιμεί  μέσα στον κλήρο. Και κινδυνεύει με τιμωρία από τον άμεσο Προϊστάμενο του Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο.

Αυτή είναι η μοίρα των πιστών ακολούθων του Ιησού του Ναζωραίου! Το είπαν τα πανάχραντα χείλη Του: «ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσιν».

Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ένας κληρικός που εργάζεται για την δόξα του Χριστού και για την σωτηρία του ποιμνίου του.

Και φυσικά, όπως λέει και ο λαός μας «το δέντρο που είναι φορτωμένο με καρπούς, πετροβολούν». Ανθρώπινες αδυναμίες, ανθρώπινα πάθη, ανθρώπινες μικρότητες.

Ο παπα-Λευτέρης, όπως είναι γνωστό στην Ομογένεια της Αυστραλίας, ελκύει σαν μαγνήτης τους πιστούς. Στην Παναγία Καμαριανή, στον Κόκκινο Λόφο της Βικτώριας έχει να επιδείξει ένα εντυπωσιακό έργο. Και φυσικά κάθε έργο ενός ιερέα, αντανακλάται στην προϊσταμένη του Αρχή, στον Επίσκοπό του. Και είναι καύχημα για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας να διαθέτει κληρικούς ωσάν τον παπα-Λευτέρη, με φόβο Θεού, με αγάπη στην Εκκλησία, στην μάνα-Ελλάδα, στην λογική του ποίμνη. Ο παπά Λευτέρης έχει μέσα στην καρδιά του Χριστό και Ελλάδα.

Και όμως αυτός ο κληρικός από μια παρανόηση που συνέβη τώρα διώκεται.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν: «μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις». Θέλουμε να πιστεύουμε πως ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, πριν αποφανθεί για τις κατηγορίες που έχουν πλέξει κάποιοι «αδελφοί» του π. Ελευθερίου, θα ζητήσει να ακούσει και την θέση του ιδίου. Θα λάβει υπ’ όψη του το πολυπληθές ποίμνιο που στηρίζει, καθοδηγεί, διδάσκει, υπηρετεί και προσφέρει «Χριστόν Εσταυρωμένο και Αναστάντα» ο π. Ελευθέριος. Θα ενσκήψει στο πρόβλημα με πατρική αγάπη και θα αποκαταστήσει την όποια παρεξήγηση. Δεν ανήκω στους ανθρώπους  που γλείφουν τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο. Αφήνω σε άλλους να το κάνουν αυτό και μάλιστα με τεράστια επιτυχία. Αντιθέτως εγώ αυτή την εποχή βρίσκομαι σε δικαστική διαμάχη μαζί του και επειδή δεν έχω χρήματα να πληρώνω  δικηγόρους η κατάσταση βαίνει προς εξομάλυνση και συμβιβασμό.

Και αν έπιασα χαρτί και μολύβι  σήμερα για να γράψω αυτό το κείμενο το έκανα για τον συντοπίτη μου  π. Ελευθέριο Τάτση με το σημαντικό πνευματικό έργο. Και εν κατακλείδι να πω το εξης: όταν τον Μάιο του 2007 ο τότε Πρωθυπουργός  της χώρας μας Κώστας  Καραμανλής έκανε για πρώτη φορά το μεγάλο ταξίδι προς Σιγκαπούρη,Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και Βιετνάμ, στην προτελευταία επίσκεψη του πριν φύγει από Την Αυστραλία όταν πήγε στην Μελβούρνη ζήτησε να γνωρίσει τον περίφημο παπά Λευτέρη Τάτση. Και ο  Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ο οποίος δεν ήταν και ιδιαίτερα εύκολος ανθρωπος κολακεύτηκε από την επιθυμία του Πρωθυπουργού της χώρας μας τότε και έπλεξε το εγκώμιο του παπά Λευτέρη γιατί εκτιμούσε το έργο του και τον καμάρωνε. 

 

Σήμερα 15 χρόνια μετά ο π. Λευτέρης έπεσε θύμα της εμπάθειας και της κακότητας κάποιων συγκληρικών του και κινδυνεύει. Ας ελπίσουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.Μακάριος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα βάλει ένα τέλος στην αναστάτωση που επικρατεί. Δεν συμφέρουν την Εκκλησία οι καυγάδες και οι διενέξεις. Αντιθέτως η Εκκλησία μας καθώς για αγάπη ομιλεί πρέπει και αγάπη να ποιεί!