You are currently viewing Είναι δυνατόν να θέλει να κάνει Τρισάγιο στον τάφο του πατέρα του και η Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως να μην απαντά στα μηνύματα του;

Είναι δυνατόν να θέλει να κάνει Τρισάγιο στον τάφο του πατέρα του και η Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως να μην απαντά στα μηνύματα του;

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Καλοκαίρι σημαίνει για τους περισσότερους διακοπές. Θάλασσα, βουνό, περίπατο…τα μπάνια του λαού, που έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου.
Αυτό βέβαια ισχύει για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς, τους κοσμικούς! Δεν ξέρω αν το ίδιο ισχύει και για τους εκκλησιαστικούς μας  άνδρες. Βεβαίως δικαιούνται και εκείνοι ξεκούραση, ανανέωση δυνάμεων, χαλάρωση, κλείσιμο των γραφείων και τα συναφή .
Αλλά σίγουρα όχι την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου που είναι  το Πάσχα του καλοκαιριού. Κατ’ αυτές τις μέρες ψάλλονται οι Παρακλήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο, οι δύο παρακλητικοί κανόνες, ο μεγάλος και ο μικρός, εναλλάξ προς την Παναγία μας .
Ωστόσο, στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως αναρωτιόμαστε αν έχουν αργία καθ’ όλο το καλοκαίρι! Δεν εξηγείται αλλιώς!
Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Αμερικής, ο Σεβ. Σικάγου κ. Ναθαναήλ,ένας από τους πιο δυναμικούς νέους Ιεράρχες μας , ο οποίος κατάγεται από την περιοχή αυτή της Μακεδονίας μας προσπάθησε όπως μάθαμε- όχι από τον ίδιο αλλά από ανθρώπους με τους οποίους επικοινώνησε- να έλθει σε επικοινωνία   με διάφορους τρόπους με την Μητρόπολη και τον επιχώριο Μητροπολίτη  και δεν κατέστη εφικτό. Και μάλιστα η προσπάθεια για επικοινωνία ξεκίνησε από πριν φύγει από την Αμερική με emails. Αλλά απάντηση δεν έλαβε ποτέ!
Υπάρχει κάποιος λόγος; Έκλεισε η Μητρόπολη; Δεν απαντούν στα emails και στα τηλέφωνα;
Απ´οτι μάθαμε ο Σεβ.  Σικάγου ήθελε απλώς να τελέσει ένα τρισάγιο επί του τάφου  του πατέρα του και προσπάθησε  να επικοινωνήσει με τον οικείο Επίσκοπο ή με κάποιο εκ των επιτελών του, ώστε να λάβει την άδεια, όπως ορίζει η Εκκλησία μας.Και αυτό συμβαίνει δεύτερη ή τρίτη χρονιά τώρα. Αντ´αυτού εισέπραξε  σιωπή και αδιαφορία. Το τρισάγιο δεν έγινε ποτέ επί του τάφου. Νοερή προσευχή!
Έχει ενημερωθεί όπως μάθαμε  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος   και γραπτώς και
ο Οικουμενικός  Πατριάρχης. Και σίγουρα θα υπάρξει κάποια απάντηση επί του θέματος.
Ο Σεβ. Σικάγου είναι ένας σεμνός ανθρωπος , ένας φέρελπις Ιεράρχης , ο οποίος παρά την νεότητα του έχει δώσει δείγματα αρχιερατικής γραφής και  συνειδήσεως. Είναι αυτός που τόλμησε και έβαλε στην θέση του τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής αποκαλύπτοντας με συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα»  τα κακώς κείμενα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και από τότε άρχισε να ξετυλίγεται ο Μίτος της Αριάδνης. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σε τέτοιους ιεράρχες που έχουν μέσα στην ψυχή τους Χριστό και Ελλάδα. Πρέπει να τους επαινούμε και να τους παρουσιάζουμε ως παραδείγματα προς μίμηση στη σημερινή ταραγμένη εποχή μας την οποία εξουσιάζει η ανηθικότητα και το ψέμα.
Ελπίζουμε να τύχει  κάποια στιγμή του ανάλογου σεβασμού και τιμής από τον Συνεπίσκοπό του και να μπορέσει να τελέσει το του υιού προς τον πατέρα χρέος του.
Είναι λυπηρό να πρέπει να γράφουμε για τα αυτονόητα.
Κάτι πρέπει να γίνει. Σαφώς κάθε Μητροπολίτης είναι υπεύθυνος για την Μητρόπολη του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει ο,τι θέλει αλλά αυτά που επιτάσσουν οι θείοι και ιεροί κανόνες και ο Καταστατικός   Χάρτης της Εκκλησίας μας! Τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού και άρα εκ του πονηρού. Ας φροντίσουν να το καταλάβουν ορισμένοι. Αλλιώς φοβάμαι ότι έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα και αυτή τη φορά θα ξεσπάσει στη Μακεδονία μας  …