You are currently viewing  O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον Κιέβου Επιφάνιο θα επισκεφθούν Καβάλα και Θάσο

 O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον Κιέβου Επιφάνιο θα επισκεφθούν Καβάλα και Θάσο

Από το Γραφείο Τύπου, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοινώνονται τα παρακάτω :

 

· Σήμερα Πέμπτη 4-8-2022 στην επίσημη Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΙΜΦΝΘ στη 1 μ.μ. δόθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στέ-φανο και από τους : Ἀντιπεριφερειάρχη ΑΜΘ κ. Πολίτη, Δήμαρχο Καβάλας κ. Μουριάδη, Δήμαρχο Θάσου κ. Κυριακίδη, Δήμαρχο Νέ-στου κ. Μιχαηλίδη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου κ. Δέμπα, και τον Πρό-εδρο του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ κ. Βορδό, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ για την επικείμενη Επίσκεψη στην τοπική μας Εκκλησία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πά-σης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

 

· Η εν λόγω προσκυνηματική Επίσκεψη θα πραγματοποιηθή από 3 έως 6 Σεπτεμβρίου 2022 με αφορμή τον πρώτο επίσημο εορτασμό της Συνάξεως των αγίων της Θάσου και θα περιλαμβάνει συγκεκρι-μένες εκκλησιαστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Θάσο, στην Χρυσούπολη και στην Καβάλα βάσει του Προγράμματος που έχει ανακοινωθεί.

 

· Η συγκεκριμένη στο σύνολό της σημαντική εκκλησιαστική και θρησκευτική κατάθεση ευγνωμοσύνης και τιμής προς τους αγίους μας είχε προγραμματισθεί εδώ και δύο χρόνια, αλλά λόγω των συν-θηκών της πανδημίας δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθή.

 

· Μαζύ με την ΙΜΦΝΘ στην όλη διοργάνωση μετέχουν ενεργά η Αν-τιπεριφέρεια ΑΜΘ, οι Δήμοι Καβάλας, Θάσου και Νέστου, το Επιμε-λητήριο Καβάλας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

 

· Η πρόσκληση εκ μέρους του Σεβ. κ. Στεφάνου προς τον Παναγιώτα-το και τους Μακαριωτάτους για την έλευσή τους στην Ιερά Μητρό-

πολή μας έγινε μέσω της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλά-

δος στις αρχές του Φεβρουαρίου 2022 και έγινε αποδεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Είμαστε σε αναμονή της εγγράφου αποδοχής της προσκλήσεώς μας και από τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ε-πιφάνιο.

· Το τελικό Πρόγραμμα της σημαντικής αυτής Επισκέψεως διαμορ-φώθηκε στις 29 Ιουλίου 2022 μετά από την συνάντηση μας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και παρουσιάστηκε σήμερα στην Συνέν-τευξή μας.

 

· Μετά από την κατάρτιση του τελικοῦ Προγράμματος, μέσα στην εβδομάδα αυτή θα αποσταλή και η σχετική πρόσκληση εκ μέρους του Σεβ. κ. Στεφάνου και προς την εξοχωτάτη Πρόεδρο της Δημο-κρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να τιμήσει με την υψη-λή παρουσία της τίς σημαντικές και ἱστορικές αὐτές ἐκδηλώσεις μας. Είναι αυτονόητο ότι θα αποσταλούν και οι σχετικές προσκλή-σεις προς Σεβ. Μητροπολίτες και προς τους άρχοντες του τόπου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

 

· Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαί-ος τον Μάϊο του 2011 επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη μας μετά από την ευγενή πρόσκληση του μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου και έτυχε της πανδήμου υποδοχής του ιερού κλή-ρου και του ευσεβούς λαού μας, τιμήθηκε από τις αρχές του τόπου μας, ετέλεσε μάλιστα μαζύ με τον μακαριστό Μητροπολίτη την θεία Λειτουργία στο Βαπτιστήριο της αγίας Λυδίας, και εγκαινίασε τις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού μας Κέντρου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», το οποίο πιστεύομε ότι από την επομένη χρονιά θα τεθεί σε λειτουργία για τα Συνέδρια πού πρόκειται να πραγματοποιούν-ται στο πλαίσιο της Θεολογίας, της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας.

 

· Πιστεύομε ότι η αρίστη και αρκετά κοπιώδης συνεργασία της τοπι-κής μας Εκκλησίας με τίς ἀρχές και τους φορείς τοῦ τόπου μας θα αποτελέσει την βάση για την όσο το δυνατόν καλύτερη έκβαση των προσδοκιών μας στην πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής Επι-σκέψεως.

 

· Καλούμε τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της ΙΜΦΝΘ να τιμή-σει με την παρουσία του τον Απόστολο Παύλο, τον ιδρυτή της Εκ-κλησίας μας, τους αγίους του τόπου μας, και ιδιαιτέρως τους αγί-ους της Θάσου, Λουκά, Ευθύμιο, Δανιήλ, Ευφρόσυνο, Ιωάννη και Χάϊδω, και να μετάσχει στις σημαντικές αυτές θρησκευτικές και πνευματικές εκδηλώσεις για τον τόπο μας.

 

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επισκέψεως εις την Ιερὰν Μητρόπολιν

Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

***

του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου

κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

***

του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος

κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

***

του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας

κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ

 

ΘΑΣΟΣ – ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ – ΚΑΒΑΛΑ

3 – 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 

12.00 Άφιξις εις την ΙΜΦΝΘ.

 

12.15 Αναχώρησις απὸ την Κεραμωτὴν δια την Θάσον.

 

13.00 Άφιξις * Υποδοχὴ Παναγιωτάτου και Μακαριωτάτων εις Λιμένα Θάσου * Υποδοχὴ ιεράς Εικόνος της συνάξεως των εν Θάσω Αγίων.

 

14.00 Δοξολογία εις τον ιερὸν Ναὸν Κοιμήσεως Θεοτόκου Παν-αγίας Θάσου.

 

19.00 Κατάθεσις θεμελίου λίθου διοικητηρίου νέων Κατασκηνώ-σεων Ιεράς Μητροπόλεως ΦΝΘ εις Σκάλαν Ραχωνίου Θάσου.

 

20.00 Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου και των Μακαριωτάτων εις Επιτίμους Δημότας του Δήμου Θάσου – Εκδήλωσις.

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 

07.00 Ο Όρθρος και η Πατριαρχικὴ Θεία Λειτουργία εις τον ιερὸν Ναὸν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας Θάσου.

 

 

18.00 Προσκύνημα εις την ιερὰν Μονὴν Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαριών Θάσου.

 

19.30 Τελετὴ ονοματοδοσίας οδού εις Λιμενάρια Θάσου.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 

ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ

11.00 Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου εις Επιτίμους Δημότας του Δήμου Νέστου.

 

Παρουσίασις του Λευκώματος «Ιερὰ Θεολογικὴ Σχολὴ της Χάλκης – 50 χρόνια σιωπής, προσμονής, ελπίδας».

 

12.30 Κατάθεσις θεμελίου λίθου ἱερού κοιμητηριακού Ναού εις Χρυσούπολιν Νέστου.

 

ΚΑΒΑΛΑ

 

17.30 Δοξολογία εις τον Καθεδρικὸν Ναὸν Αποστόλου Παύλου εις Καβάλαν.

 

18.15 Ψηφιακή παρουσίασις α) Κειμηλιαρχείου Ιεράς Μητροπό-λεως «Φιλιππησίων Χριστούπολις» και β) Εκθέσεως εικόνων και κειμηλίων εις το Αρχαιολογικόν Μουσείον Καβάλας.

 

19.30 Επίσκεψις εις την Ιερὰν Μονὴν Αγίου Αποστόλου Σίλα Καβάλας * Τρισάγιον επί του τάφου του μακαριστοῦ Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου * Παρουσίασις Τόμου Εγκυκλίων Γραμμάτων μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου.

 

21.00 Μουσικὴ Εκδήλωσις δια την Νεότητα εις το αρχαίον Θέατρον των Φιλίππων.

 

 

ΤΡΙΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 

10.00 Επίσκεψις εις την Αντιπεριφέρειαν Καβάλας.

 

10.30 Εκδήλωσις Επιμελητηρίου Καβάλας εις το Αρχαιολογικὸν Μουσεῖον.

 

11.30 Εκδήλωσις Δήμου Καβάλας εις την Μεγάλην Λέσχην Κα-βάλας.

 

12.30 Επίσκεψις εις το Διεθνὲς Πανεπιστήμιον Ελλάδος * Καβά-λα.

 

α) Τιμὴ προς τον Παναγιώτατον και τους Μακαριωτάτους υπὸ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

 

β) Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατρι-άρχου κ. Βαρθολομαίου ως Επιτίμου Διδάκτορος του Τμή-ματος Δασολογίας του ΔΙΠΑΕ.

 

γ) Αναγόρευσις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθη-νών κ. Ἱερωνύμου ως Επιτίμου Διδάκτορος του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ.

 

16.00 Προσκύνημα εις το Ιερόν Βαπτιστήριον της Αγίας Λυδίας εις Φιλίππους * Ανακοίνωσις ενάρξεως διεθνών Συνεδρίων.

 

16.30 Αναχώρησις.

 

4/8/2022.-

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.-