You are currently viewing Η ευχάριστη έκπληξη του Σεβ. Κερκύρας Νεκταρίου στον Οικ. Πατριάρχη στα Ιωάννινα

Η ευχάριστη έκπληξη του Σεβ. Κερκύρας Νεκταρίου στον Οικ. Πατριάρχη στα Ιωάννινα

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Σε όλα τα μεγάλα και επίσημα ταξίδια του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ελλάδα υπάρχουν οι επίσημες στιγμές που ακολουθούνται με βάση το πρόγραμμα, αλλά στο περιθώριο των ταξιδιών αυτών εκτυλίσσονται γεγονότα τα οποία ενώ εκ πρώτης όψεως είναι ασήμαντα, εντούτοις περικλείουν σημαντικές στιγμές που αποκαλύπτουν το μεγαλείο της Εκκλησίας και το επίπεδο των Ιεραρχών μας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ως γνωστόν βρίσκεται στα Ιωάννινα από την περασμένη Κυριακή μέχρι σήμερα. Πέντε ημέρες στην καρδιά της Ηπείρου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, δραστήριος και ακαταπόνητος Ιεράρχης, μέσα σε οκτώ  χρόνια που ποιμαίνει τον υπερήφανο λαό των Ιωαννίνων έχει κάνει θαύματα. Το ένα μετά το άλλο τα νέα έργα φυτρώνουν σα νούφαρα στης ηπειρωτικής γης  την αλμύρα και αποδεικνύουν τη σημασία της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.

Θα τα πούμε όλα αυτά εκτενώς σε άλλο άρθρο μας. Άλλωστε ο βασικός λόγος του ταξιδιού του Πατριάρχη μας ήταν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Παισίου ανήμερα της εορτής του. Έναν Ναό που ο Μάξιμος ανήγειρε εκ θεμελίων και η πίστη των ανθρώπων, φτωχών και πλουσίων, ήταν από την πρώτη στιγμή η κινητήριος δύναμη. Ανήμερα της εορτής του Αγίου Παισίου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προέστη του Πατριαρχικού συλλείτουργου. Συμμετείχαν ως συλλειτουργοί του οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Μύρων κ.  Χρυσοότομος( διατελέσας επί πέντε σχεδον έτη Αρχιδιάκονος του Πατριάρχη) Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ( νέος και δυναμικός Αρχιερεύς που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην μετά Ιερώνυμο εποχή) Μπουένος Άϊρες κ. Ιωσήφ( ένας μεγάλος Θεολόγος της Ορθοδοξίας για τον οποίο είμαστε υπερήφανοι) , Προύσης κ. Ιωακείμ( νέος και ευγενής Ιεράρχης) και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων( που προσπαθεί σεμνά και αθόρυβα να λύσει προβλήματα και εκκρεμότητες του παρελθόντος στην επαρχία του).

Στο μεταξύ ήλθε ως συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος (Βλάχος), Ιεράρχης που συνδέεται με τα Ιωάννινα με δεσμούς αίματος αλλά και πνευματικούς, λόγω της συγγένειας του με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σπυρίδωνα Βλάχο, τον από Ιωαννίνων, τον πρώτο Αρχιεπίσκοπο που έδωσαν τα Ιωάννινα στην Εκκλησία της Ελλάδος και δεύτερο τον  πολυτάλαντο Σεραφείμ. Και οι δυο παραμένουν ζωντανοί  θρύλοι  στην Ήπειρο και οι φωτογραφίες τους κοσμούν μέχρι και σήμερα περίοπτους χώρους.

 Ωστόσο, η ευχάριστη έκπληξη της μέρας αυτής  ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος ήλθε να υποβάλλει τα σέβη του στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο , αλλά και στον φιλοξενώντα οικοδεσπότη Ιεράρχη Σεβ. Ιωαννίνων Μάξιμο, αδελφό και συλλειτουργό του.

Και ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος  πέρα από την αβρότητα και την ευγένεια που τον διακρίνει, απέδειξε με το πέρασμα του  από μία εκδήλωση που δεν ήταν καλεσμένος οτι είναι ευαίσθητος άνθρωπος και ξέρει να διαχωρίζει τα γεγονότα.

Ο Σεβ. Κερκύρας μπορεί να έχει παραπικρασμό με την διοίκηση της Εκκλησίας μας και κατ´επέκταση  με τον Αρχιεπίσκοπο. Τον έσυραν οι …αδέκαστοι δικαστές της Κέρκυρας στο δικαστήριο για την στάση που κράτησε να τηρήσει την παράδοση του νησιού που ποιμαίνει για τον Αγιο Σπυρίδωνα και η διοίκηση της Εκκλησίας δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία για το διαπρεπές μέλος της, που κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Σχεδόν αδιαφόρησε.Και όσοι Μητροπολίτες έσπευσαν να του συμπαρασταθούν το έπραξαν γιατί το πίστευαν οι ίδιοι και όχι γιατί τους έστειλε η Εκκλησία. Και η υπόθεση ακόμη εκκρεμεί γιατί ένας εισαγγελέας επιμένει να θέλει να βλέπει  τον Σεβ. Κερκύρας ως ένοχο. Ίσως γιατί δεν καταλαβαίνει από ορθόδοξη παράδοση και από ιερούς όρκους όπως αυτούς που έδωσε ο Σεβ. Κερκύρας κ. Νεκτάριος όταν εχειροτονείτο Αρχιερεύς ενώπιον του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ο οποίος τον γαλούχησε παιδιόθεν.

Και  ο Σεβ. Κερκύρας πράγματι  δεν πτοήθηκε! Και ούτε κράτησε  θυμό για το θέμα αυτό.  Και τη μέρα που εόρταζε ο Άγιος Παΐσιος ταξίδεψε από την επαρχία του για να χαιρετήσει και τον παρόντα συμπροσευχόμενο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος τον χαιρέτησε με έκπληξη στην αρχή,  γιατί δεν κατάλαβε αν τον είχε δει και το προηγούμενο βράδυ στον εσπερινό.Και ο Σεβ. Κερκύρας μπορεί να μην έχει τις καλύτερες σχέσεις ούτε και με τον Πατριάρχη. Βλέπετε είχε ασκήσει    κριτική στο θέμα της Ουκρανίας για τον τρόπο που έγινε η ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου  και κατά καιρούς έχει δεχθεί στην επαρχία του επισκέπτες Ιεράρχερ  από Ρωσία που μερικοί εξ αυτών είναι υβριστές του Πατριάρχη. Αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης όταν τον είδε τον χαιρέτησε ζεστά( φαίνεται και στις φωτογραφιές που δημοσιεύουμε)  και όταν ο Νεκτάριος του είπε ότι πέρασε ειδικά για να τον χαιρετήσει, ο Πατριάρχης, τον ευχαρίστησε και τον κάλεσε να επισκεφθεί και πάλι το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως το είχε ξανακάνει προ τετραετίας.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος  στην αρχή που τον είδε- αγχωμένος καθώς ήταν με το πρόγραμμα και τα όσα θα ακολουθούσαν-τον προσπέρασε, γι αυτό και ο Κερκύρας βγήκε έξω από το ιερό Βήμα για να μην ενοχλεί. Στο τέλος όμως, αφού μίλησε εγκάρδια με τον Πατριάρχη, πήγε ο Σεβ. Ιωαννίνων  και τον χαιρέτισε και του έστειλε μάλιστα με κάποιον κληρικό του ένα μπαστούνι ως δώρο. Αλλά ο Κερκύρας του απάντησε: δεσπότη μου ευχαριστώ πολύ αλλά εγώ δεν είμαι στούς μετρημένους!

Ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ ήταν ευγενής και εγκάρδιος. Ξέρει να φέρεται και να διαχωρίζει ως γνήσιος πνευματικός ηγέτης τα γεγονότα.

Γιατί αναφέρω αυτές τις λεπτομέρειες; Όλα έχουν την σημασία τους! Οι μεγάλοι εκκλησιαστικοί άνδρες ξέρουν να στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα, να ορθώνουν το ανάστημά τους και να υπερασπίζονται το δίκαιο, να «ορθοτομούν τον λόγο της Αληθείας» με όποιο κόστος, χωρίς προσωποληψίες, γνωρίζουν όμως και να φέρονται με ταπείνωση, με καλοσύνη και ευγένεια. Αυτό είναι το σωστό εκκλησιαστικό φρόνημα. Πέρα από τις όποιες διενέξεις και διαφωνίες, που μπορεί να υπάρχουν και είναι ως ένα βαθμό υγιείς, υπάρχει στην Εκκλησία μας, δόξα τω Θεώ, ενότητα. Οι Ιεράρχες μας αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των καιρών προσπαθούν να έχουν σύμπνοια, συνεργασία και αδελφοσύνη με τους Συνεπισκόπους τους και τους Προκαθημένους μας . Σέβονται και γι’αυτό αποδίδουν την πρέπουσα τιμή τόσο στον Πατριάρχη του Γένους ακάματο και δημιουργικό Βαρθολομαίο , όσο και στον Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρο της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Αυτό μας υπενθύμισε με την στάση του ο Άγιος Κερκύρας! Και γι’αυτό τον ευχαριστούμε!