You are currently viewing Συγκίνηση , παλμός και δέος στο ταξίδι του Πατριάρχη στα Ιωάννινα

Συγκίνηση , παλμός και δέος στο ταξίδι του Πατριάρχη στα Ιωάννινα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει βαλθεί να μας συγκινεί στα ταξίδια που κάνει τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα! Και ενώ ανήκουμε σε αυτούς που λένε και γράφουν να μην απαντά θετικά σε όλες τις προσκλήσεις( και τον στενοχωρούμε όπως διαπιστώσαμε)έρχεται ο ίδιος με την συμπεριφορά του  στα ταξίδια αυτά και τις συγκινητικές και ζεστές αντιφωνήσεις του να μας αποδεικνύει εν τοις πράγματι  πόσο ανάγκη έχει ο λαός μας από την παρουσία του και την επικοινωνία του μαζί μας.

Μια τέτοια  θετική έκπληξη και επίδραση  ζουν τις μέρες αυτές οι πιστοί μας  στα Ιωάννινα.

Κλήρος και λαός, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο,υποδέχθηκαν σήμερα Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022  τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Νέοι και γέροντες, μαθητές και μαθήτριες είχαν αθροιστεί έξω από τον ιστορικό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου για να πουν στον Πατριάρχη του μαρτυρικού γένους το ως ευ παρέστητε Παναγιώτατε,Πάτερ και Δέσποτα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έτυχε θερμής υποδοχής γεγονός που τον συγκίνησε και γιαυτό το εξέφρασε με τα βουρκωμένα μάτια του. Ο Πατριάρχης έχει να επισκεφθεί τα Ιωάννινα από το 1999, πριν από 23 ολόκληρα χρόνια, τότε που περιόδευσε το μεγαλύτερο μέρος των Νέων Χωρών και ήταν η πρώτη φορά που το επιχειρούσε από το 1991 που εξελέγη.

 Στον ιστορικό Ι.  Μητροπολτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου πραγματοποιήθηκε επίσημη Δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Βουλής και Βουλευτή Ιωαννίνων κ. Κώστα Τασούλα, της Βουλευτή της ΝΔ κ. Κεφάλα και του Δημάρχου κ. Μωϋσή Ελισάφ. 
Στην εμπνευσμένη και ιστορική προσφώνηση του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην προσφορά της Μητροπόλεως Ιωαννίνων στο διάβα των ετών ως προβεβλημένης Επαρχίας του Θρόνου, προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αναφέρθηκε σε όλους τους προερχόμενους εξ Ιωαννίνων διατελέσαντες Οικουμενικούς  Πατριάρχες και σκιαγράφησε με κοσμητικά υπερθετικού βαθμού την προσωπικότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον οποίο συνδέεται πάνω από 30 χρόνια, όπως είπε. Εξήρε την προσφορά του Πατριάρχη και μάλιστα σε τομείς που δεν είναι αμιγώς εκκλησιαστικοί όπως η οικολογία. Στην προσφώνηση του ο Σεβ. Ιωαννίνων επέλεξε το προσωπικό και εξομολογητικό ύφος θέλοντας να δείξει την ιδιαίτερη σχέση του με τον Πατριάρχη. 
Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης υπήρξε εξίσου συγκινητικός και αποκαλυπτικός. Αναφέρθηκε στους άρρηκτους δεσμούς του Πατριαρχείου με την Ήπειρο και ιδιαιτέρως με την Μητρόπολη Ιωαννίνων. Επίσης έκανε λόγο για την προσωπικότητα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου ο οποίος συνεχίζει με ιδιαίτερο ζήλο  το ποιμαντικό έργο του. 
Ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο όπου ο Δήμαρχος κ. Μωυσής Ελισάφ,τον ανακήρυξε επίτιμο Δημότη Ιωαννίνων. 
Δεύτερος σταθμός του Πατριάρχη η Περιφέρεια. Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης  τον υποδέχθηκε με σύσσωμο το Συμβούλιο και το προσωπικό της Περιφέρειας! Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου  εκτός από λαοφιλής και αποδεκτός από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Περιφέρειας του απέδειξε πως είναι και άνθρωπος των γραμμάτων και του πνεύματος. Έκανε στον Πατριάρχη εκτός των άλλων μια σειρά από εκδόσεις της Περιφέρειας πολλές από τις οποίες άπτονται των σχέσεων της Ηπείρου με το Φανάρι! Επίσης ο διαπρεπής δικηγόρος κ. Γ. Βήτας πρόσφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα συμβολικό δώρο- τιμητική πλακέτα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ προς τον Πατριάρχη που τυγχάνει επίτιμος Πρόεδρος. Και όπως είπε ο κ. Βήτας από τότε που έχει γίνει αυτό η ομάδα λαμβάνει διακρίσεις και πρωτιές που τους εκπλήσσουν θετικά γιατί δεν το περίμεναν ! 
Η πρώτη μέρα ως το μεσημέρι περατώθηκε με επίσκεψη στο Τυροκομείο της Μητροπόλεως και το κτηνοτροφεία το οποίο έχει δημιουργήσει εξ αρχής  ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος εις τας εσχατιάς της Σχολής Βελλά, αλλά θα ασχοληθούμε με ξεχωριστό ρεπορτάζ!