You are currently viewing Η διχοτόμηση της Ι. Μητροπόλεως  Αιτωλίας και  Ακαρνανίας δεν θα γίνει…!   ✔️Οι υποψήφιοι για τις τρεις κενές Μητροπόλεις
Φωτό αρχείου από την τελευταία Ιεραρχία στην Ι. Μονή Πεντέλης.

Η διχοτόμηση της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας δεν θα γίνει…! ✔️Οι υποψήφιοι για τις τρεις κενές Μητροπόλεις

Όλα δείχνουν ότι η Ιεραρχία θα συνέλθει τον προσεχή Οκτώβριο που συμπίπτει με την τακτική κατ´έτος σύγκλησή της.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν   τόσο πολλά σε σχέση με το παρελθόν σε προηγούμενες Ιεραρχίες.

Φαίνεται πως κατάλαβαν οι Ιεράρχες μας, πόσο ατελέσφορο είναι να ασχολούνται με θέματα τα οποία απέχουν από τα σύγχρονα προβλήματα της Εκκλησίας και  της κοινωνίας μας και μάλιστα των νέων ανθρώπων και γιαυτό άλλαξαν ρότα. Μακάρι να ξεφύγαμε οριστικά    από το ανιαρό σύστημα διαλέξεων στο οποίο είχε εμπλακεί η Ιεραρχία και  το οποίο θα μπορούσε να γίνεται οπουδήποτε αλλού και σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή  και η Ιεραρχία να ασχολείται με σύγχρονα θέματα του ποιμνίου και μάλιστα με προοπτικές σε χρόνο μέλλοντα.

Βεβαίως αυτό  που θα κυριαρχήσει των εργασιών της Ιεραχίας και αυτή τη φορά, θα είναι οι εκλογές των νέων Μητροπολιτών. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε εκλογές τριών  νέων Ιεραρχών, Μητροπολιτών και ίσως και μερικών νέων βοηθών Επισκόπων.

Τυπικά τα κενά των Μητροπόλεων  είναι τρία με τη σειρά που χήρευσαν. Πρόκειται για την Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και την Μητρόπολη Δράμας.

Οι διεργασίες που έγιναν μεταξύ Υπ. Παιδείας και Εκκλησίας και οι οποίες αφορούσαν  στην διχοτόμηση της μεγάλης και δυσκολοποίμαντης  Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, δεν απέδωσαν και σήμερα με πλήρη επίγνωση και με βάση τις πληροφορίες που έχουμε από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα γράφουμε ότι δεν θα προχωρήσει η διχοτόμηση της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η κυβέρνηση ενόψει των εκλογών δεν θέλει να προχωρήσει στη διχοτόμηση της Μητρόπολης γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος. Δεν είναι η αντίδραση του Δημάρχου Μεσολογγίου που την τρομάζει. Αν ήταν μόνο αυτή η διχοτόμηση θα είχε περάσει προ πολλού από την Βουλή.  Είναι η διπλή- τριπλή  γλώσσα των τριών κυβερνητικών βουλευτών Καραγκούνη, Λιβανού και Σαλμά που την αναγκάζει να μην προχωρήσει στην διχοτόμηση όσο στο μυαλό του Πρωθυπουργού υπάρχει το σενάριο των πολιτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Εξάλλου ο Πρωθυπουργός υπήρξε εξαρχής σαφής και  το είχε ξεκαθαρίσει: η διχοτόμηση θα γίνει μόνο αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις. Και δυστυχώς και αντιδράσεις υπάρχουν και διγλωσσία υπάρχει! Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία αν δεν γίνει με σωστό τρόπο.

Πολλοί λένε ότι θα ισχύσει το εξής σενάριο: θα γίνει τώρα η εκλογή ενός Μητροπολίτη για την ενιαία Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας  και μετά ο εκλεγείς θα δώσει την συγκατάθεση του για την διχοτόμηση.

Αλλά εκ της ιστορίας μας προκύπτει ότι οσάκις επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο στο παρελθόν δεν ευδοκίμησε. Μόνο αν είναι αποφασισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος  να αφήσει την σφραγίδα του σε μια τέτοια απόφαση μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος από την οποία θα προκύψει η διχοτόμηση όχι μόνο της Αιτωλίας και Ακαρνανίας αλλά και άλλων Μητροπόλεων που αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα όπως η Θεσσαλιώτιδος, η Ηλείας κ. ά. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το αν είναι αποφασισμένος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος  να φτάσει το θέμα έως το τέλος. Στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και τέσσερις  μήνες πριν την σύγκληση της Ιεραρχίας φαίνεται πως ο Αρχιεπίσκοπος έχει δώσει την συγκατάθεση του σε δύο κληρικούς για να δώσουν τον αγώνα τους με τους Γεροντάδες τους Μητροπολίτες ( και οι δύο ανήκουν στη γενιά Ιεραρχών που εξελέγησαν επί Χριστοδούλου) , όταν έλθει η ώρα της εκλογής.

Για την ιστορική Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως όλα δείχνουν ότι η υποψηφιότητα του Αρχιμ. Νικηφόρου Ευσταθίου, Γεν. Αρχιερατικού  Επιτρόπου Χαλκίδος και κατά σάρκα αδελφού  του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Χαλκίδος Νικοδήμου Ευσταθίου, είναι ισχυρή και τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που για πρώτη φορά το έγραψε( προ τετραμήνου) πρώτος ο Εξάψαλμος. Πρόκειται για σοβαρό κληρικό με μετεκπαίδευση στο εξωτερικό( Ιταλία) και με πνευματικό έργο στην Μητρόπολη που υπηρετεί.

Για την Μητρόπολη Γόρτυνος υπάρχουν Αρχιερείς – πολλοί ή  λίγοι θα φανεί στο Τριπρόσωπο- που θα δώσουν την ψήφο τους και στον Αρχιμ. Ιάκωβο Κανάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος. Πρόκειται για σοβαρό και ικανό κληρικό που υπηρέτησε με αυταπάρνηση σε δύσκολες στιγμές   τον αείμνηστο Μητροπολίτη  Ιερεμία,ο οποίος πολλές φορές χτύπησε την θύρα του Αρχιεπισκόπου ζητώντας την προαγωγή του π. Ιακώβου  αλλά δεν εισακούσθηκε. Ούτε και τις παρακλήσεις και παραστάσεις των τοπικών φορέων έλαβε υπόψη του ο Αρχιεπίσκοπος για την προαγωγή του π. Ιακώβου. Και δεν υπήρξαν λίγες. Βλέπετε  ου παντός πλειν ες Κόρινθον.Και άλλο πράγμα να γειτνιάζει κανείς παιδιόθεν με την Βοιωτία.

Υπάρχουν πάντως Ιεράρχες που θα τον ψηφίσουν τιμώντας την μνήμη του Ιερεμία που είχε για όλους έναν καλό λόγο. Επομένως για την ιστορική Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως η υποψηφιότητα και μάλιστα με Αρχιεπισκοπικό χρίσμα έχει κλειδώσει!

Για την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας τα πράγματα μετά την δυσμενή εξέλιξη της διχοτόμησης είναι πλέον μονόδρομος. Σύμφωνα με τις  πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας από την πρώτη στιγμή που έφυγε από κοντά μας ο μακαριστός Κοσμάς, ο Αρχιεπίσκοπος  έχει δώσει ευλογία και ευχή στον Αρχιμ. Δαμασκηνό Κιαμέτη,Πρωτοσύγκελλο  και συνεργάτη του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, να διεκδικήσει την θέση αυτή. Μολονότι αν προχωρούσε η διχοτόμηση είχε επιλέγει για την Μητρόπολη Αγρινίου τώρα η εξέλιξη αυτή τον ευνοεί και θα εκλεγεί για την μεγαλη και ιδιαιτέρως ευλογημένη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης μετά την πρώτη προσπάθεια  εκλογής του , για την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου,τον Οκτώβριο του 2017, η οποία  δεν ευοδώθηκε και εξελέγη ο Στέφανος με εμφανή υπεροχή, πέντε χρόνια αργότερα καλείται με απόφαση του Αρχιεπισκόπου να δοκιμάσει τις δυνάμεις του για την ενιαία Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας . Υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό και  μέγιστο για να αναδείξει τα ταλέντα του και τις οργανωτικές ικανότητες του, δεδομένου ότι καλείται να διαποιμάνει μια Μητρόπολη με μεγάλη ιστορία.

Δυστυχώς η έλλειψη πολιτικής απόφασης από την κυβέρνηση στερεί την δυνατότητα εκλογής για το τμήμα του Μεσολογγίου,του Αρχιμ. Επιφανίου Καραγεώργου Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως ενός άξιου και προσγειωμένου κληρικού. Και αυτό κατά τη γνώμη μας είναι η πιο ατυχής συγκυρία.

Οι έχοντες εσωτερική ενημέρωση και οι  γνωρίζοντες τα σενάρια της εκκλησιαστικής μας ζωής κάνουν λόγο ότι θα περάσουμε  μια μεταβατική περίοδο από την οποία μετά από παρέλευση ικανού χρόνου που η πολιτική κατάσταση θα το επιτρέπει  θα προκύψει η διχοτόμηση της Μητρόπολης με το τμήμα Μεσολογγίου και η απόδοση στην Μητρόπολη Ναυπάκτου της επαρχίας Θέρμου(να πούμε για λόγους ιστορικής ακρίβειας ότι η απόσπαση αυτή δεν προβλεπόταν στο πρώτο  σχέδιο που είχε εξυφανθεί επί Χριστοδούλου). Όλα αυτά εικάζονται και διακινούνται ως πιθανότητες  αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι σίγουρο.

Επίσης οι φήμες που κυκλοφορούν για ενδεχόμενες παραιτήσεις γερόντων και ανήμπορων  Μητροπολιτών δεν επιβεβαιώνονται. Άλλωστε από μία τέτοια παραίτηση εξαρτώνται τα σχέδια που έχει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος  για την Μητρόπολη Δράμας, η οποία τον απασχολεί σοβαρά και τα πρόσωπα που έχει κατά νου είναι όλα σοβαρά και πληρούν τις προϋποθέσεις για να καταστούν διάδοχοι του μεγάλου Δράμας Παύλου ο οποίος έφυγε εντελώς αναπάντεχα. Και επειδή εμείς τα γράφουμε όλα, πρόκειται για τους Αρχιμ. Ειρηναίο Λαφτσή Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως ( που παίζει και για άλλη Μητρόπολη αν ο γέροντας Μητροπολίτης της παραιτηθεί όπως έχει πει έως τέλος Αυγούστου) , Αρχιμ. Παύλο Κίτσο, Ιεροκήρυκα Ι. Μητροπόλεως Φιλίππων με σπουδαίο πνευματικό έργο και αθόρυβη προσφορά και Αρχιμ. Ιάκωβο Αθανασίου Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης που σηκώνει το βάρος της σοβαρής εκπροσώπησης της Μητροπόλεως λόγω των γηρατειών του Μητροπολίτη Ανθίμου. Ένα από τα πρόσωπα αυτά θα διαδεχθεί τον Παύλο στην ιστορική Δράμα άνευ απροόπτου.

Για εκλογές Βοηθών Επισκόπων η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος  ο οποίος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο δεν έχει ακόμη αποφανθεί! Πάντως είναι αλήθεια ότι τον απασχολεί το θέμα για να προωθήσει στο ύπατο της Αρχιερωσύνης αξίωμα αρκετούς κληρικούς που το αξίζουν ή που ενδιαφέρονται οι πνευματικοί τους πατέρες Αρχιερείς. Λέγεται ότι τουλάχιστον τρεις Αρχιερείς ( εκτός από τον μόνιμο Σεβ. Γέροντα Ηλείας Γερμανό) θέλουν να προωθήσουν πνευματικά τους αναστήματα.Αλλά και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να προωθήσει πολύτιμους συνεργάτες του. Μένει να δούμε αν  ο Αρχιεπίσκοπος εισακούσει τα αιτήματα αυτά των συνεπισκόπων του  και βάλει τις προτεραιότητες που έχει σε μια σειρά και προχωρήσει σε εκλογές Επισκόπων!  Και αν δεν γίνουν τον Οκτώβριο θα γίνουν τον  Φεβρουάριο! Εν αναμονή!

Με την ευκαιρία αυτή να πούμε ότι υπάρχουν αρκετοί Μητροπολίτες που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους. Είναι τουλάχιστον έξι- εφτά Μητροπολίτες (και όσο περνά ο καιρός αυξάνονται) οι οποίοι δεν μπορούν πια να βρίσκονται στις θέσεις τους με αποτέλεσμα να τους λυμαίνονται τα περιβάλλοντα. Τα όσα λέγονται από στόμα σε στόμα είναι πολλά. Δεν θέλω να είμαι πάλι εγώ  ο κακός της υπόθεσης αυτής αλλά η διοίκηση της Εκκλησίας πρέπει να λάβει μέτρα.

Έχουμε γράψει πολλές φορές  ότι καλό θα ήταν να παραιτηθούν αυτοί οι γέροντες ή να ενεργοποιηθεί  ο νόμος  για αποστολή επιτροπής σε γέροντες ή ανήμπορους Ιεράρχες. Αλλά δεν βλέπουμε να υπάρχει πρόθεση για κάτι τέτοιο. Και όσο δεν βγαίνει  φως από την άκρη του εκκλησιαστικού λαβύρινθου, δεν βγαίνει και λευκός  καπνός.

Αν η  Εκκλησία μας μεριμνούσε  με σοβαρότητα και πυγμή  για τα θέματα που την απασχολούν και προβληματίζουν το ποίμνιο της, θα είχε μεριμνήσει  προ πολλού  σε επίπεδο Ιεραρχίας και θα είχε δώσει  λύσεις για περιπτώσεις Ιεραρχών οι οποίοι χωρίς να το θέλουν κάνουν κακό και στην Εκκλησία και  στην υστεροφημία τους. Και αυτό είναι άδικο.

Ο δρόμος μέχρι την Ιεραρχία του Οκτωβρίου πλησιάζει. Δεν ξέρουμε τι μπορεί  να συμβεί μέχρι  τότε είτε από φυσικά- βιολογικά αίτια, είτε από κάποια παρέμβαση σε επίπεδο διοίκησης της Εκκλησίας. Αν και το τελευταίο όπως είπαμε  είναι πολύ δύσκολο να συμβεί!

 Πάντα περιμένουμε  περισσότερα από τον Θεό παρά από τους ανθρώπους!

Σ.Μ.Τ.