You are currently viewing Απάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Επισκοπική Συνέλευση
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στην κοινότητα Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη

Απάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Επισκοπική Συνέλευση

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος πέρασε στην αντεπίθεση έπειτα από την αποκάλυψη της επιστολής της Συνέλευσης Ορθοδόξων Κανονικών Επισκόπων Αμερικής, σχετικά με την εκλογή σε Επίσκοπο του Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρου Μπέλια (Alexander Belya), Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου του Σλαβικού Ορθόδοξου Βικαριάτου, η οποία στάθηκε αφορμή να τεθεί σε διακινδύνευση η ενότητα της Ορθοδοξίας στην Αμερική. Τονίζεται ότι ο εν λόγω κληρικός ανήκε στην Υπερόριο Ορθόδοξη Εκκλησία της Διασποράς, γνωστή ευρύτερα ως ROCOR.

Την επιστολή, με ημερομηνία 27 Ιουνίου 2022, αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» το απόγευμα της Τρίτης 28 Ιουνίου 2022 σε αμφότερες τις ηλεκτρονικές του εκδόσεις, ελληνιστί www.ekirikas.com και αγγλιστί www.thenationalherald.com.

Συγκεκριμένα η Συνέλευση των Ορθοδόξων Επισκόπων των Δικαιοδοσιών Αμερικής, διαμήνυσε στον Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρο, ο οποίος είναι Πρόεδρος της ως Εξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πως ουσιαστικά διακόπτουν την κοινωνία τονίζοντας στην επιστολή τους τα εξής: «Υπάρχουν εκείνοι από εμάς που σας έχουν εξηγήσει πως το βρίσκουν αδύνατο να συλλειτουργήσουν με αυτόν (τον Μπέλια) και το Βικαριάτο». Συμπληρώνουν πολύ ευκρινώς πως «φυσικά, λοιπόν, δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να συμμετέχουμε στη Συνέλευση εάν αυτός ο άνθρωπος ανυψωθεί στο Επισκοπικό αξίωμα και κατά συνέπεια γίνει μέλος της Επισκοπικής μας Συνέλευσης. Με μεγάλη λύπη, πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητά μας να συνεχίσουμε τις κατά πρόσωπο συνεδριάσεις μας και τις πολύτιμες συλλειτουργίες μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με επιστολή του με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2022, προς τον Μητροπολίτη Ιωσήφ, της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Χριστιανικής Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Συνέλευσης του Ορθοδόξων Κανονικών Επισκόπων, αντικρούει τις αιτιάσεις της Επισκοπικής Συνέλευσης και ανάμεσα στα άλλα έγραψε και τα εξής: «Με μεγάλη λύπη και με κάποια έκπληξη έλαβα την επιστολή σας της 27ης Ιουνίου 2022. Καθώς θα θυμάστε, είχα ανακοινώσει την πρόσφατη εκλογή του του Αλέξανδρου Μπέλια (Alexander Belya) σε Επίσκοπο Νικοπόλεως από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς επίσης και την επικείμενη χειροτονία του, κατά την τελευταία μας συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνέλευσης μας στις 16 Ιουνίου 2022 και κανείς τότε δεν είπε τίποτε, ούτε εξέφρασε αντίθεση».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αφού υπενθυμίζει στον Μητροπολίτη Ιωσήφ τους κανονισμούς λειτουργίας της Συνέλευσης, του επισημαίνει ότι «ακόμα και η χρήση του επιστολόχαρτου της Συνέλευσης για την αλληλογραφία σας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακατάλληλη και σε αντίθεση με την αποστολή της Συνέλευσης».Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έγραψε στον Αντιοχειανό Μητροπολίτη Ιωσήφ τα εξής: «Αγαπητέ Αδελφέ, πάντοτε ήμουν απόλυτα διαφανής μαζί σας και με όλους τους αδελφούς ιεράρχες, αναφορικά με τον προσφάτως εκλεγέντα Επίσκοπο Νικοπόλεως Αλέξανδρο Μπέλια. Εχω ακούσει τους προβληματισμούς σας, ωστόσο έχοντας λάβει όλα τα αναγκαία τεκμήρια, συμπεριλαμβανομένης και του έγκυρου απολυτηρίου Γράμματος από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ιλαρίωνα και ελλείψει απτής αποδείξεως για ανάρμοστης συμπεριφοράς (misconduct) που βασίσθηκε στη δική μας πολύ ενδελεχή διαδικασία – και όχι σε διαδόσεις (rumors) – προχώρησε η κανονική του εκλογή».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «επιπλέον δεν έλαβα ποτέ καμία αλληλογραφία από τον αγαπητό αδελφό μας αείμνηστο Μητροπολίτη Ιλαρίωνα της Ρωσικής Ορθόδοξης Υπερορίου Εκκλησίας (ROCOR) αναφορικά για θέματα του τότε Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρου Μπέλια. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, πάντοτε προτιμώ την απευθείας και ανοικτή επικοινωνία, όπως είχαμε ευκαιρίες να συνεργασθούμε ομαδικώς στο παρελθόν. Απεναντίας το Πατριαρχείο της Μόσχας και η Ρωσική Ορθόδοξη Υπερόριος Εκκλησία (ROCOR) αποφάσισαν να ανακαλέσουν τη συμμετοχή από την εργασία και τη ζωή της Συνέλευσης των Επισκόπων λόγω της δικαιοδοσιακής κατάστασης στην Ουκρανία. Ήλπιζα ότι ο διεξαγόμενος πόλεμος και η άδικη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία θα δημιουργούσε μία αίσθηση αλληλεγγύης και δικαιοσύνης μεταξύ μας και θα μας επαναφοσίωνε όλους μας στην Ορθόδοξη ενότητα στην Αμερική. Δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες αντίθετης επήρειας, ώστε πολλοί από τους αδελφούς μας ήταν αδύνατον να καταδικάσουν την σκληρότητα αυτού του άδικου και παράνομου πολέμου, και το ακόμα χειρότερο, επιδίωξαν να σιωπήσουν την Συνέλευση από το να μιλήσει εναντίον αυτών των τρομακτικών και αντιχριστιανικών πράξεων».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έγραψε, ακόμα, στον Μητροπολίτη Ιωσήφ, «Σεβαμιότατε, η Ορθόδοξη ενότητα είναι ζωτική προτεραιότητα της διακονίας μας σε τούτη τη χώρα και η Συνέλευση είναι το ουσιαστικό όχημα για τέτοια ενότητα».