You are currently viewing Γέρων Θεσσαλονίκης Ανθιμος: Και τα σύννεφα νικήσαμε αλλά  και την βροχή! 

Γέρων Θεσσαλονίκης Ανθιμος: Και τα σύννεφα νικήσαμε αλλά  και την βροχή! 

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Επετειακή Εκδήλωση Μνήμης, με τίτλο «Ανάμνησις Ανατολής» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ, με αξιοσημείωτη επιτυχία παρά την ξαφνική νεροποντή που ξέσπασε μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.
Πλήθος κόσμου προσήλθε από όλη την Θεσσαλονίκη για να χαρεί τα παιδιά των χορωδιών και των χορευτικών συγκροτημάτων που διαθέτει η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, γεγονός που μας άφησε έκπληκτους.
Και είναι πράγματι αξιοσημείωτο πως το έργο αυτό συντηρείται και είναι σε πλήρη ακμή.
 Και το ερώτημα αυτό απαντάται με μια μεγάλη αλήθεια που συχνά έλεγε ο Μεγάλος Αρχιεπίσκοπός μας Χριστόδουλος: «Η Εκκλησία μας είναι κοινωνία προσώπων και το ενοριακό έργο εξαρτάται πρώτα από τους σωστούς εφημερίους και στη συνέχεια από τον Ποιμενάρχη και τους δεξιούς και αριστερούς βραχίονες του». Και είναι αλήθεια.
Η σημαντική αυτή Εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη , τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος( η οποία απέστειλε σχετικό μήνυμα που ανέγνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιάκωβος)  και πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης με το Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), καθώς και με την στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων φορέων, στα πλαίσια της αφιέρωσης από την Εκκλησία της Ελλάδος του έτους 2022, στην επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους της Μητρόπολης ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιάκωβος  που ήταν «η ψυχή της εκδήλωσης». Από τα χέρια του συντονίστηκαν όλα ακόμη και η πλέον μικρή λεπτομέρεια. Χαιρετισμούς απηύθυνε ο Υφυπ. Κ. Καλαφάτης με εκπρόσωπο( αλλά ήλθε αργότερα και ο ίδιος), ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας κ. ά.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν χορωδιακά και χορευτικά σχήματα, θεατρικά τμήματα από ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, από το ένα άκρο έως το άλλο. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την κατ´εξοχήν Μικρασιατική ενορία Αγίου Θεράποντος Τούμπας. Συνεχίστηκαν στην ενορία της Μεταμόρφωσης και την Παρασκευή  ήταν το πρώτο επιστέγασμα. Θα δοθεί συνέχεια τον Σεπτέμβριο.
Και ήταν όλα άψογα οργανωμένα.
 Και με τρόπο θαυμαστό απέδωσαν τους ρόλους και της μουσικές απαγγελίες τους όλα τα παιδιά που συμμετείχαν. Μικρά και μεγάλα. Εύγε!
 Στην εκδήλωση  παρευρέθη- προς έκπληξη όλων- και ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος μάλιστα εόρταζε και την επέτειο των 18 ετών από της ενθρονίσεώς του στον θρόνο της Συμπρωτεύουσας.
Και θυμάμαι τη μέρα εκείνη λες και ήταν χθες.Πριν από 18 ολόκληρα χρόνια παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
Πόσοι ήμασταν τότε και πόσοι είμαστε τώρα.Έφυγαν πολύτιμοι φίλοι όπως ο Λαγκαδά Ιωάννης ( που ήταν ο εμπνευστής του ενοριακού έργου στη Θεσσαλονίκη), ο Δράμας Παύλος, ο Καστορίας Σεραφείμ. Και πόσο θλιβερή είναι αυτή η διαπίστωση!
 Ο Γέρων Ανθιμος παρά το γήρας του ήταν κεφάτος και δοξαστικός προς τον Θεό.
Και όταν πλησίασε δίωρο στην καρέκλα του, του πρότειναν οι συνεργάτες του  δειλά-δειλά να αποχωρήσει αλλά εκείνος δεν ήθελε γιατί όπως είπε χαιρόταν τα παιδιά με τις εμφανίσεις τους και τα τραγούδια τους.
Έχω συγκινηθεί πολύ, είπε
Ο Παναγιώτατος για  δύο και πλέον ώρες αψήφησε τα καιρικά φαινόμενα και παρέμεινε μέχρι τέλους στην εκδήλωση και αποχώρησε όταν οι στάλες έγιναν βροχή. Δηλαδή  μόλις ξέσπασε σφοδρή καταιγίδα. Και ήταν τότε που είπε:
Και τα σύννεφα νικήσαμε αλλά  και την βροχή, και καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους!
Παρά το γήρας του είχε  την διάθεση να δώσει  το παρών και να συμμετάσχει   σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση της Μητροπόλεώς του.
Και είναι κάτι τέτοιες στιγμές που σκέφτομαι και λέγω αν έχουμε το δικαίωμα να λέμε για τέτοιους Ιεράρχες που το λέει η ψυχή τους να αποσυρθούν και να δώσουν τη σκυτάλη τους σε νεότερους.Ο Θεός που τα βλέπει όλα ξέρει!
Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι για γέλια. Και αυτά τα βλέπει ο Θεός!  Οπότε ο,τι είναι να γίνει θα φανεί…..