You are currently viewing Πλήθος πιστών για τον Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Καλαμαριά – “Ποτάμια έτρεχαν τα δάκρυα των προσφύγων…”

Πλήθος πιστών για τον Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Καλαμαριά – “Ποτάμια έτρεχαν τα δάκρυα των προσφύγων…”

Στην Καλαμαριά βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος  όπου και τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης, παρουσία του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου, του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, καθώς και πλήθους κόσμου που έσπευσε να δει από κοντά τον Παναγιώτατο.

«Όσο κρατάμε στην πορεία και στη ζωή μας τον Χριστό και την ελληνική παιδεία, τότε είμαστε ευλογημένοι και μακάριοι. Με τα δύο αυτά φτερά το γένος μας πετά διαρκώς προς τα άνω, προς τον τελικό προορισμό του που δεν είναι άλλος από τη βασιλεία του Θεού», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την άφιξή του στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όπου τον υποδέχτηκαν -στη συμβολή των οδών Κομνηνών και Μεταμορφώσεως- εκπρόσωποι της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας και πλήθος πιστών.

Πλήθος πιστών για τον Βαρθολομαίο στην Καλαμαριά - "Ποτάμια έτρεχαν τα δάκρυα των προσφύγων..."

«Ας έχει δόξα το όνομα του Κυρίου Ημών Ιησού διότι με αξιώνει να επισκέπτομαι από τη Βασιλεύουσα των καρδιών μας από την Πόλη της Αγιάς Σοφιάς και από το Φανάρι, την ευλογημένη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και να συναντηθώ πρόσωπο με πρόσωπο μαζί με όλους σας. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καταλληλότερη συμβολή οδών ώστε να υποδεχτείτε την ημών μετριότητα, τον Πατριάρχη σας. Κομνηνοί και Μεταμόρφωσης του Κυρίου, γένος και εκκλησία μαζί, προσφυγική περιοχή, προσφυγική στις εσχατιές της Οικουμένης και η ευλογημένη Ρωμιοσύνη μας. Προσφυγική και προσφεύγουσα στη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου» ανέφερε ο Μακαριώτατος.

Πλήθος πιστών για τον Βαρθολομαίο στην Καλαμαριά - "Ποτάμια έτρεχαν τα δάκρυα των προσφύγων..."

Πέρασε η σκέψη μου της ιστορίας τις οδούς, τότε που έφτασαν οι πατέρες σας και οι πατέρες όλων μας, τυφλωμένοι από το δάκρυ και από τον πόνο, από την στέρηση της θέας της πατρίδας, με μόνη συντροφιά τον Χριστό μας. Διέτρεξε η σκέψη μου όλη την ιστορία της περιοχής, από τότε που στη θάλασσα πιο κάτω, ποτάμια έτρεχαν τα δάκρυα των προσφύγων, των ξεριζωμένων, των πονεμένων παιδιών, της καθ’ ημάς Ανατολής.

Πλήθος πιστών για τον Βαρθολομαίο στην Καλαμαριά - "Ποτάμια έτρεχαν τα δάκρυα των προσφύγων..."

Ποτάμια και ο τίμιος ιδρώτας τους, ώστε να οικοδομήσουμε από την αρχή πάνω στα θεμέλια της Ρωμιοσύνης, δηλαδή στην ορθόδοξη πίστη και στον ελληνικό πολιτισμό” πρόσθεσε.

Καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, επισήμανε ότι είναι ευλογία για όλους η παρουσία του Βαρθολομαίου στην Καλαμαριά και η υποδοχή του στο συγκεκριμένο σημείο, “που συνδυάζει την Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς και το δημαρχείο, ένα σημείο που αναδεικνύει την άριστη σχέση που υπάρχει μεταξύ εκκλησίας και τοπικής αρχής. Πάντα με στόχο και σκοπό το κοινό καλό».

Πλήθος πιστών για τον Βαρθολομαίο στην Καλαμαριά - "Ποτάμια έτρεχαν τα δάκρυα των προσφύγων..."

“Η επίσκεψή σας στην προσφυγομάνα Καλαμαριά μάς γεμίζει χαρά, καθώς η σεπτή σας παρουσία θα αφήσει θρησκευτικό και πνευματικό αποτύπωμα στην πόλη μας. Μια πόλη που γνωρίζει την πρόοδο και εξελίσσεται με ρυθμούς σύγχρονης ανάπτυξης, διατηρώντας όμως Πλήθος πιστών για τον Βαρθολομαίο στην Καλαμαριά – “Ποτάμια έτρεχαν τα δάκρυα των προσφύγων…”, μια βαριά κληρονομιά προσφυγιάς και πόνου”, πρόσθεσε.

Πλήθος πιστών για τον Βαρθολομαίο στην Καλαμαριά - "Ποτάμια έτρεχαν τα δάκρυα των προσφύγων..."

Ο κ. Βαρθολομαίος έφτασε πεζός στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης, όπου τελέστηκε  επίσημη δοξολογία.

Προηγήθηκαν τα αποκαλυπτήρια εικονογραφίας αφιερωμένης στην επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στην Καλαμαριά. Στην εικονογραφία, διαστάσεων περίπου τεσσάρων επί τρεισήμισι μέτρων, εικονίζεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και πλήθος αγίων, καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος να κρατούν εικόνα της Παναγίας. Την εικονογραφία φιλοτέχνησε το Εργαστήριο Αγιογραφίας των αδερφών Χριστοδούλου.

Η πρώτη μέρα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καλαμαριά ολοκληρώθηκε με τη μουσική εκδήλωση «Στου Γένους τον Πατριάρχη Καλωσόρισμα», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού.

Βίντεο: thess-voice.com, Φωτό: thesstoday.gr