You are currently viewing Πατρικός  αλλά  και αυστηρός προς τους Ιερείς  ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος   στην πρώτη Ιερατική Σύναξη μετά την πανδημία

Πατρικός αλλά και αυστηρός προς τους Ιερείς ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος στην πρώτη Ιερατική Σύναξη μετά την πανδημία

✔️Όποιος θέλει να φύγει ας φύγει, τους  είπε σε αυστηρό ύφος 
 
Φωτορεπορτάζ: Γιώργος Φερδής 
 
 
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η πρώτη -μετά την πανδημία- Ιερατική Σύναξη των Ά έως Ζ΄ Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών. Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Νεοχωρίου κ. Παύλος, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Θαυμακού κ. Ιάκωβος και οι Επίσκοποι Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος και Ευρίπου κ. Χρυσόστομος.
Ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης καλωσόρισε τους ιερείς και αναφέρθηκε στις ιερατικές συνάξεις που σταμάτησαν εξαιτίας της πανδημίας. Μίλησε για την καθημερινή προσευχή και την αγωνία του Αρχιεπισκόπου για τον εφημεριακό κλήρο και έκανε λόγο για το προνοιακό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής, ιδιαιτέρως για τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα για τους νέους, αλλά και για την διακονία ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τις στέγες κατακοίτων, τα συσσίτια, το κοινωνικό φροντιστήριο. Αναφέρθηκε, ακόμη στις δομές που στηρίζουν τις οικογένειες, τις μητέρες, αλλά και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μίλησε, ακόμη, για τα κοινωνικά προβλήματα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον στόχο της ποιμαντικής διακονίας, όπου σκοπός είναι «να δώσουμε φτερά στην ψυχή, να την αρπάξουμε από τον κόσμο και να τη δώσουμε στον Θεό» χρησιμοποιώντας τον λόγο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: «Τῇ δέ τό προκείμενον πτερῶσαι ψυχήν, ἁρπάσαι κόσμου καί δοῦναι Θεῷ καί τό κατ᾽ εἰκόνα, ἤ μένον τηρῆσαι ἤ κινδυνεῦον χειραγωγῆσαι ἤ διαρρυέν ἀνασώσασθαι, εἰσοικίσαι τε τόν Χριστόν ἐν ταῖς καρδίαις διά τοῦ Πνεύματος· καί, τό κεφάλαιον, Θεόν ποιῆσαι καί τῆς ἄνω μακαριότητος τόν τῆς ἄνω συντάξεως».
Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για αυτήν την συνάντηση ύστερα από την ταλαιπωρία της πανδημίας και αναφέρθηκε στους διαφορετικούς τρόπους που αντιμετωπίσαμε τα γεγονότα σημειώνοντας πως όλοι περάσαμε μέσα από δοκιμασίες.
Σ.ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ: Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και σε κάποιους αντιρρησίες, όπως τους χαρακτήρισε  ( αυτά βέβαια δεν περιλαμβάνονται στο επίσημη ενημέρωση για την Σύναξη) για τους οποίους είπε ότι είναι ελεύθεροι να πράξουν όπως θέλουν και να κάνουν ο,τι θέλουν!
 – Όποιος θέλει να φύγει ας φύγει, τους  είπε σε αυστηρό ύφος . Είστε  ελεύθεροι! Αλλά να ξέρετε η πόρτα μου είναι πάντα και ανοιχτή να έρχεστε να μου λέτε τα παράπονα σας.Δεν  θα ανεχτώ,όμως,  φαινόμενα τα οποία διασπούν  την ενότητα την οποία πρέπει να έχουμε! 
 Μίλησε για το Ι.Π.Ε. και για την πολύτιμη συμβολή του, αλλά και για τις υπόλοιπες δομές της Αρχιεπισκοπής, όπως είναι οι σύγχρονες εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων. Τόνισε, άλλωστε, την σημασία των ιδρυμάτων και επεσήμανε το ποιμαντικό, προνοιακό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.
Αναφέρθηκε  σε διάφορα εφημεριακά θέματα, όπως είναι το μισθολογικό ζήτημα, στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και στην συνεργασία με την Πολιτεία σε κλίμα συναλληλίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση και τις εκκλησιαστικές σχολές. Μίλησε για την Ριζάρειο εκκλησιαστική σχολή και για τους στόχους της, καθώς και για το εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αξία του θεσμού της οικογένειας και απευθυνόμενος προς τους έγγαμους ιερείς τους ζήτησε να τιμούν τις οικογένειές τους. Κάλεσε τους ιερείς να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους με ενότητα και τους ευχήθηκε να έχουν δύναμη και υγεία. Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωσε τους ιερείς πως θα είναι δίπλα τους σε οτιδήποτε χρειαστούν και πως είναι ανοιχτός σε κάθε συζήτηση και συνάντηση μαζί τους.

Το βίντεο  και οι φωτό που ακολουθούν είναι από την Σύναξη.