You are currently viewing Άλλος σπάει…πιάτα και άλλοι σπάνε πλάκα…!

Άλλος σπάει…πιάτα και άλλοι σπάνε πλάκα…!

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος της καρδιάς μας, ο Χριστόδουλος μας, είχε πει κάποτε απευθυνόμενος σε φοιτητές της Θεολογικής Σχολής: «Η Εκκλησία χωρίς την Θεολογία είναι εκκοσμίκευση. Αλλά και η Θεολογία χωρίς την Εκκλησία είναι σκέτη ιδεολογία. Η Ορθόδοξη πίστη μας δεν είναι ούτε εκκοσμίκευση, ούτε ιδεολογία».
Το ζητούμενο είναι αν οι θεολόγοι ή και οι κληρικοί μας το αντιλαμβάνονται αυτό. Και επιπλέον αν κατανοούν ότι για να εμπνέουν τον λαό μας χρειάζεται να έχουν βίο άγιο, ζωή προσευχόμενη και να μυροβολούν την Χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Ειδάλλως θα είναι απλώς, οι μεν πρώτοι θεωρητικοί επιστήμονες, οι δε δεύτεροι ρασοφόροι τελετάρχες.
Κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες –βοηθάει και το διαδίκτυο σ’ αυτό- πολλών εθίμων, αλλά και νεοφανών… εμπνεύσεων κληρικών, αναφορικά με το γεγονός της Αναστάσεως.
«Οι καλώς τα πάντα διαταξάμενοι Πατέρες» μας έχουν παραδώσει τα πάντα με τάξη και ακρίβεια και προ πάντων με εκκλησιαστικό ήθος. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάθε παπάς θα πρέπει να εφευρίσκει κάτι το… εντυπωσιακό για να ξεχωρίσει!
Πού λέει η παράδοση για χτύπημα καθισμάτων; Για θόρυβο με ό,τι μπορεί να προκαλέσει κανείς, για να δημιουργήσει … «χαλασμό Κυρίου»;
Και εάν δεχθούμε την εκδοχή ότι συμβολίζουν τον σεισμό που έγινε κατά την Ανάσταση του Κυρίου, γιατί ο πατήρ του video που έκανε το γύρο του διαδικτύου σπάει πιάτα;;; Μπουζούκια επεθύμησε; Τι βλακείες είναι αυτές; Αυτές οι βλακείες ρίχνουν την ιερότητα των ακολουθιών μας! Και κάνουν την Εκκλησία θέατρο! Θέατρο αγγέλοις και ανθρώποις!
Και το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»! Αν οι ποιμένες ενεργούν με αυτόν τον τρόπο, τι παράδειγμα δίνουν στο ποίμνιο; Κατά το «εν τυμπάνω και χορώ» να αρχίσουν μήπως οι πιστοί να χορεύουν πάνω στα τραπέζια και στα στασίδια; Ήμαρτον Κύριε!
Ας σοβαρευτούμε Πάτερ! Από όσο γνωρίζω είσαι Αρχιερατικός Επίτροπος μιας ιστορικής περιοχής της Μητροπόλεώς σου και ξοδεύεται σε ανούσιους θεατρινισμούς με τους οποίους ο Μητροπολίτης σου είναι σίγουρο ότι δεν θα συμφωνεί! Ας μην παρεκλίνουμε τόσο με καινοφανείς ενέργειες, οι οποίες υποτιμούν την νοημοσύνη των πιστών και προσβάλλουν την Εκκλησία μας.
Ο άλλος πάλι στην Αθήνα, σε ενορία του Θησείου,εδήλωσε δόξα και τιμές Αρχιερέως και άρχισε μα ντύνεται εν μέσω του εκκλησιάσματος! Τον διακονούσαν μάλιστα οι ενορίτισες οι οποίες κρατούσαν τα άμφια και με την παράδοση κάθε αμφίου απολάμβαναν και ένα χειροφίλημα από τον ιερέα! Δηλαδή όλα τα χαζά και τα ανισόρροπα σε αυτή την Εκκλησία γίνονται;
Ο άλλος που τσιρίζει στην πρώτη Ανάσταση είναι στη Μονή Αγίου Ηρακλείδου στην Κύπρο.Εξασφάλισε την προβολή του από το διαδίκτυο αλλά θα πρέπει να υποστεί και τον σχολιασμό μας! Κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί και να πράττει αυθαίρετα! Όλοι πάντως κάτι κάνουν για να πρωτοτυπούν και να ξεχωρίζουν και τώρα τους σχολιάζουμε. Είναι Εκκλησία όλο αυτό; Σίγουρα είναι! Το θλιβερό είναι ότι δεν ήταν έτσι αλλά έτσι κατάντησε….