You are currently viewing Η άρνηση του Ελπιδοφόρου να δώσει ευχές στο ένθετο του  «Εθνικού Κήρυκα» και ένας αδιάψευστος μύθος!

Η άρνηση του Ελπιδοφόρου να δώσει ευχές στο ένθετο του «Εθνικού Κήρυκα» και ένας αδιάψευστος μύθος!

✔️«Έτσι όπως κάθεσαι πάνω στο κλαδί  και το κόβεις, θα βρεθείς σύντομα κατά γης και θα γκρεμοτσακιστείς…»
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Ένας μύθος λέει ότι κάποτε ένας χωρικός περπατούσε και συνάντησε έναν νεαρό, ο οποίος ήταν καθισμένος σε ένα χονδρό κλαδί δέντρου και το πριόνιζε με σκοπό να ξυλεύσει. Έντρομος ο ηλικιωμένος χωρικός του φώναξε ότι έτσι όπως κάθεται και κόβει το κλαδί, θα βρεθεί σύντομα κατά γης και θα γκρεμοτσακιστεί. Ο νεαρός του απάντησε: πού το ξέρεις εσύ; Και συνέχισε να κόβει το κλαδί και φυσικά πολύ γρήγορα έπεσε από το δέντρο. 
Δεν είναι τυχαίο αυτό που έλεγαν  οι παλιοί: «δέκα μέτρα και ένα κόβε».  Δηλαδή δέκα φορές να μετράς και μία να κόβεις.
Ο μύθος μας διδάσκει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να ζυγίζουμε τις ενέργειές μας. Να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε και να γνωρίζουμε τι, πού και πώς θα το πούμε. Να μετράμε τις αποφάσεις μας και να μην αποφασίζουμε παρορμητικά.
Δυστυχώς όμως, σήμερα η σκέψη, η σωστή και ώριμη και συνετή  σκέψη είναι είδος εν ανεπαρκεία για να μην πούμε  προς πλήρη εξαφάνιση.
Ο λόγος για το άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου Θεοδώρου Καλμούκου, της ιστορικής ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυξ», στο οποίο διαβάσαμε την απαράδεκτη εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου απόφαση, την οποία  μετέφερε προς την εφημερίδα ο «Διευθυντής του Τμήματος Επικοινωνιών της Αρχιεπισκοπής  Αμερικής»με έδρα την… Αθήνα!
Η εφημερίδα κάθε χρόνο, Χριστούγεννα και Πάσχα εκδίδει εορταστικά ένθετα με ευχές από συλλόγους, οργανισμούς, επιχειρήσεις, κοινότητες κλπ, αλλά και από την Αρχιεπισκοπή.
Είχα την τιμή και την χαρά να υπηρετήσω κι εγώ αυτή την παράδοση όταν  ήμουν στη Νέα Υόρκη, κατά τα έτη των σπουδών μου  και εργαζόμουν στον «Εθνικό Κήρυκα».
Αυτή η παράδοση δεκαετιών, όπως γράφει ο κ. Καλμούκος είναι «μια υπηρεσία στην Κοινότητά μας και ταυτόχρονα μια υποστήριξη της Κοινότητας στην εφημερίδα της, και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς».
Και αυτή την παράδοση την ακολουθούν όλοι: ιδιώτες, ομογενειακές επιχειρήσεις, Κοινότητες,Προξενεία( Ελλάδος και Κύπρου) και ασφαλώς η Αρχιεπισκοπή και οι εκεί Μητροπόλεις.
Εις απάντηση λοιπόν του αιτήματος αυτού της εφημερίδας  για ευχές, επικοινώνησε  εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής ο κ. Διευθυντής του Τμήματος Επικοινωνιών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Στράτος Σαφιολέας με έδρα την … Αθήνα,και  είπε ότι…
«τα χρήματα εκ του προϋπολογισμού που προορίζονταν για ευχές προς την ομογένεια μέσα από τον «Εθνικό Κήρυκα»,θα σταλούν στην..Ουκρανία».
Τι γαλαντομία και φιλανθρωπία είναι αυτή. Επικοινωνιακά οι άνθρωποι βρίσκονται ακόμη στην εποχή του λίθου. Ούτε καν του χαλκού. Βλαχοσυμπεριφορές από ανθρώπους που δεν έχουν καταλάβει ακόμη το ποίμνιο που υπηρετούν!
Αυτή η απόφαση θα μας επιτραπεί να πούμε ότι ελήφθη χωρίς σοβαρή σκέψη. Εξ ου και ο μύθος που γράψαμε στην αρχή του άρθρου μας.  Και όχι μόνο χωρίς σωστή και συνετή σκέψη, αλλά και με διάθεση εκδικητικότητας… Και να σκεφτεί κανείς ότι η εφημερίδα αυτή μέχρι πρότινος ήταν κοντά στον Αρχιεπίσκοπο και μάλιστα έστρωσε το χαλί για την πανηγυρική εκλογή του και την άφιξή του στις Η.Π.Α.
Ωστόσο  ο «Εθνικός Κήρυξ» και ο κ. Καλμούκος μετά από μία μακρά περίοδο χάριτος – τριών ετών -προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο και τις αδολεσχίες του,πιστός στο δημοσιογραφικό του καθήκον  και στην αποστολή της ενημέρωσης  ,αποφάσισε να λέει πλέον τα πράγματα που γίνονται στην Αρχιεπισκοπή χωρίς  εξωραισμούς και περιτυλίγματα προστασίας.
Ναι ο «Εθνικός Κήρυκας» λέει   αλήθειες που πονούν και αυτό δεν είναι αρεστό!
Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Ελπιδοφόρος, προφανώς θα ήθελε να κάνουν τα στραβά μάτια και να του χαϊδεύουν τα αυτιά…Αυτό είναι ίδιον των ανθρώπων που διέπονται από απολυταρχικές τάσεις και οι οποίοι κατά την ψυχολογία και την ιστορία προέρχονται κατά κανόνα από κατώτατα κοινωνικά στρώματα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πάσα θυσία ανέλιξη και η άνοδος!
Εν προκειμένω ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα ήθελε να ασχοληθεί  καθόλου η εφημερίδα- που για 107 χρόνια γράφει την ιστορία της ομογένειας και της εκεί Εκκλησίας μας-  με την ανόητη και ατιμωτική του αξιώματος που του ανέθεσε το Πατριαρχείο αλλά και την ιερή αποστολή που επιτελεί και  υπηρετεί, παρουσία του  στα εγκαίνια του τουρκικού σπιτιού, με όλους τους εχθρούς της πατρίδας μας παρόντες.
 Δεν θα ήθελε να εγείρει η εφημερίδα θέμα για το επιχειρούμενο πραξικόπημα εκ μέρους του για να αλλάξει το Σύνταγμα με το οποίο διοικείται η εκεί Εκκλησία μας, για να μετατρέψει τον εαυτό του σε εκκλησιαστικό δικτάτορα, δηλαδή σε αισυμνήτη.Και ο Πατριάρχης μας  δυστυχώς, δεν έχει καταλάβει τα σχέδια του, αφού του επιτρέπει να τα υλοποιεί!
Δεν θα ήθελε να θυμίζει την απαράδεκτη τιμωρία αργίας τριών μηνών  που επέβαλε η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά από εισήγησή του, στον σοβαρό και σημαντικό Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο γιατί θέλησε να του δείξει από την πρώτη στιγμή ότι είναι συνεπίσκοποι που έχουν γνώμη και άποψη και  δεν είναι πιόνια του, που θα εκτελούν  απλά τις  αποφάσεις του.
Δεν θα ήθελε να γράφει η εφημερίδα συχνά- πυκνά,  για την άδικη και ανήθικη μεθόδευση καρατόμησης του από Νέας Ιερσέης Σεβ. Σάρδεων  Ευαγγέλου.Σχέδιο που όπως αποκάλυψε ο κ. Καλμούκος είχε συλλάβει πριν ενθρονιστεί.  Γιατί όλα αυτά θυμίζουν  στην ομογένεια το ποιος είναι και που αποβλέπει.
Δεν θα ήθελε να δημοσιεύσει την συνέντευξη του Σεβ. Σικάγου Ναθαναήλ, που αν και νέος, ο νεώτερος της Εκκλησίας μας στην Αμερική, δίδαξε ήθος, με τις αλήθειες που είπε και την καθαρότητα των σκέψεων του. Θέλει αρετή και τόλμη για να μπορείς να λες τα γεγονότα χωρίς παραμορφωτικούς φακούς ανάλογα με το συμφέρον σου. Άλλωστε όλοι ξέρουν ότι ο Ναθαναήλ ήταν ο επόμενος στόχος του μετά τον Ευάγγελο! Για μα δούμε τώρα αν μπορέσει να πειράξει έστω και μια τρίχα από τα…γένια του!
Και δεν είναι τα μόνα γεγονότα που ο ίδιος ο Ελπιδοφόρος προκάλεσε και έφερε τον εαυτό του σε δυσχερή- δυσχερέστατη θέση και τα σχολίασε καθηκόντως η εφημερίδα. Είναι τα πιο σημαντικά κατά τη γνώμη μας.
Ξέραμε όσοι τον γνωρίζαμε οτι ο Ελπιδοφόρος ήταν εγωιστής και κακότροπος. Πίσω από το πλατύ χαμόγελο και τα επιφανειακά κρύα αστεία έκρυβε πολύ μεγάλη σκληρότητα και εμπάθεια.
Τώρα  ανακαλύψαμε ότι δεν αντέχει την υγιή κριτική,τον γόνιμο έλεγχο, τις σοφές παρατηρήσεις και συμβουλές.
Γιατί έτσι όπως κάθεται και κόβει το κλαδί, θα βρεθεί σύντομα κατά γης και θα γκρεμοτσακιστεί ,όπως έλεγε ο μύθος που θέσαμε ως προμετωπίδα στο κείμενο μας. 
Έτσι προτίμησε,από εκδικητικότητα, να μη συμμετάσχει σε μια παράδοση πολλών ετών, που έχει να κάνει με την επαφή και επικοινωνία της Αρχιεπισκοπής με την Ομογένεια και  δια του εκπροσώπου του μετέφερε  την αρνητική απάντηση με μια υποκριτική αιτιολογία φιλανθρωπίας. Η Ουκρανία βλέπετε πουλά!
 Ο Διευθυντής του με έδρα την… Αθήνα, δήλωσε στην εφημερίδα απλά ότι η Αρχιεπισκοπή θα… λάμψει διά της απουσίας της. Τα περί φιλανθρωπίας και ανθρωπιστικής βοήθειας δεν πείθουν κανένα.
Δεν ξέρω αν το καταλάβατε αλλά ο Ελπιδοφόρος άρχισε να ξηλώνει ο ίδιος το πουλόβερ του…
Όταν έχεις εκπρόσωπο επικοινωνίας (αρχέγονη λειτουργία στη ζωή του ανθρώπου και των κοινωνιών) και μάλιστα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και του λες εν θερμώ  να κάνει κάτι και αυτός  χωρίς σκέψη το εκτελεί και δεν σε προστατεύει και δεν σε  σταματά από το λάθος σου να  καταργήσεις συνήθεια ετών,με πρόσχημα την Ουκρανία,τότε αντιλαμβανόμαστε την… σοβαρότητα και των δύο!
Ο μακαριστός μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος που έφυγε από κοντά μας  σαν σήμερα 10 Απριλίου 2005, ήλθε πολλές φορές αντιμέτωπος με τον «Εθνικό Κήρυκα» και την κριτική που του ασκούσε, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να δίνει ευχές Χριστούγεννα και Πάσχα,ως Αρχιεπισκοπή  για το  αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας που αποτελεί ποίμνιο της Αρχιεπισκοπής.
Προ πολλών ετών όταν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής λάμπρυνε ακόμη  με την ποιμαντορία του  ο μεγάλος αυτός Ιεράρχης,ο Ιάκωβος,είχα υπάρξει μάρτυρας ενός παρόμοιου επεισοδίου, όπου ο αντίστοιχος άνθρωπος του κ. Σαφιολέα, ο αείμνηστος Τάκης Γαζουλέας  ( η μόνη ομοιότης των δύο στην κατάληξη του ονόματος)εισηγείτο αρνητικά, να μη δοθούν ευχές.
Και τότε φάνηκε η ανωτερότητα του Αρχιεπισκόπου  Ιακώβου.  Όχι μόνο δεν άκουσε την εισήγηση  του Τάκη Γαζουλέα αλλά τον διέταξε ,κυριολεκτικά, να διπλασιάσει το μέγεθος που καταλάμβαναν οι ευχές της Αρχιεπισκοπής  στο ένθετο της εφημερίδας.
Και αυτό αποτελεί,ασφαλώς, ένα αυθεντικό δείγμα  του αρχοντικού χαρακτήρα του και της ανεξικακίας που  τον διέκρινε.
Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Ακόμη θυμάμαι αυτά που είπε στον Τάκη Γαζουλέα για να τα ακούσουμε και όλοι οι άλλοι που ήμασταν παρόντες( εκτός από τον Τάκη Γαζουλέα και εμένα ήταν παρόντες και ο αείμνηστος αγπημένος μου Πολίτης Επίσκοπος  Μελόης Φιλόθεος και ο  π. Δημήτριος Φράγκος, ο Αρχιγραμματέας του, από το Σχοινούδι της  Ίμβρου που τον είχε πάντα κοντά του).
 Είχε πει τότε ο αείμνηστος μεγάλος Αρχιεπίσκοπος με την μπάσα χαρακτηριστική φωνή του:
-Άκουσε Τάκη για να μαθαίνεις. Άλλο  θέμα η κριτική που μπορεί να ασκεί μια εφημερίδα (άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος της) και άλλο οι ευχές στο εορταστικό ένθετο της εφημερίδας που αποτελεί ένα είδος κοινωνικών σχέσεων όσων είμαστε και ζούμε  εδώ .Αν αρνηθώ να δώσω είναι σαν να με καταργώ .Και αυτό δεν θα το επιτρέψω ποτέ  στον εαυτό μου  να το πράξει. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή πρέπει να είναι παρούσα  μαζί με όλη την ομογένεια. Όχι μόνο θα δώσεις ευχές αλλά και  θα διπλασιάσεις από αυτό που συνήθως δίναμε. 
 
Και τότε θυμάμαι τον μεν π. Δημήτριο να επικροτεί τον Αρχιεπίσκοπο και να λέει πολύ σωστά,τον δε εκρηκτικό πάντα Μελόης Φιλόθεο να λέει στον Τάκη: μα μην τον παρασύρεις σε λάθος πράγματα! Εσύ σκέφτεσαι κοσμικά. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι πατέρας και πρέπει να συγχωρεί.
 
Αλλά άλλος ο Ιάκωβος και άλλο αυτοί που πάνε να τον μιμηθούν και γελοιοποιούνται.
Search this website