You are currently viewing Μπράβο στον Μητροπολίτη Ονούφριο για το ήθος του: «Δεν έχουμε δικαίωμα να δικαιολογούμε τον πόλεμο με θρησκευτικά συνθήματα».

Μπράβο στον Μητροπολίτη Ονούφριο για το ήθος του: «Δεν έχουμε δικαίωμα να δικαιολογούμε τον πόλεμο με θρησκευτικά συνθήματα».

Ο Μητροπολίτης  Ονούφριος , επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείο Μόσχας), έστειλε μήνυμα σε επισκόπους, ιερείς και όλους τους πιστούς στη χώρα να μην δικαιολογούν τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία με θρησκευτικά συνθήματα. Για παράδειγμα, έδωσε τη ζωή των δύο αγίων Boris και Gleb:

«Γιατί τιμούν αυτούς τους αγίους; Πώς εκδηλώθηκε τόσο ξεκάθαρα και αναμφισβήτητα η αγάπη τους για τον Θεό και τον πλησίον, καθώς και για την πατρίδα; Η απάντηση είναι απλή – στην επιθυμία τους να διατηρήσουν την ειρήνη και την αδελφική αγάπη στην πατρίδα τους, ακόμη και με τίμημα τη ζωή τους. Μετά τον θάνατο του συναποστολικού Μεγάλου Δούκα Βλαντιμίρ, η Ρωσία του Κιέβου θα μπορούσε να βυθιστεί σε μακροχρόνιες και αιματηρές διαμάχες. Για αυτό, οι άγιοι πρίγκιπες Μπόρις και Γκλεμπ έπρεπε μόνο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στον πριγκιπικό θρόνο, να συγκεντρώσουν στρατεύματα και να ξεκινήσουν έναν ένοπλο αγώνα για την εξουσία με τους αδελφούς τους. Επέλεξαν όμως έναν άλλο δρόμο – τον ​​ευλογημένο δρόμο των ειρηνευτών που έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν τις ζωές άλλων και να διαφυλάξουν την πατρίδα τους.

Σήμερα το πρόβλημα ήρθε ξανά στο σπίτι μας. Η ένοπλη αντιπολίτευση συνεχίζεται στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Ο πρωτοφανής πόλεμος πληροφοριών συνεχίζεται. Η προπαγάνδα καταστρέφει τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των εθνών και σπάει ακόμη και τους δεσμούς αίματος. Πού να αναζητήσετε τη σωτηρία; Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τις διαμάχες όταν οι σπόροι της εχθρότητας σπέρνονται άφθονα μεταξύ των αδελφών της πίστης και η διαμάχη μεταξύ των αδελφών της πίστης φέρει αιματηρούς καρπούς;

Το αίμα που χύθηκε τον τελευταίο χρόνο στη γη μας φωνάζει στον Παράδεισο.

Μόνο ο Πανάγαθος Κύριος είναι σε θέση να ελευθερώσει τους πιστούς Του από όλες τις αντιξοότητες. Μόνο «ο Θεός είναι καταφύγιο και δύναμή μας, βοηθός μας στις θλίψεις που μας ταλαιπωρούν» (Ψαλμ. 45:2). «Γυρίστε προς εμένα, λέει ο Κύριος, και θα σωθείτε» (Ησα. 45:22).

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, καλώ όλους τους πιστούς αδελφούς να θυμούνται πάντα την ευθύνη τους για το μέλλον της αγίας μας εκκλησίας και της πατρίδας μας, της Ουκρανίας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τελειώσει ο πόλεμος και να εδραιωθεί η πολυαναμενόμενη ειρήνη στη χώρα μας. Για τον κλήρο, οι όποιες εκκλήσεις για στρατιωτική επιθετικότητα και εχθρότητα είναι απαράδεκτες. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε το δικαίωμα να δικαιολογούμε τον πόλεμο με θρησκευτικά συνθήματα. Καλώ τους Ορθοδόξους, που βρίσκονται τώρα και στις δύο πλευρές της ένοπλης σύγκρουσης, να δουν ο ένας τον άλλον ως αδέρφια και να σταθούν εμπόδιο σε μια εκεχειρία.

Τρέμουμε από τρόμο και πόνο όταν βλέπουμε τα βάσανα του λαού του Θεού. Ο ξαφνικός θάνατος διαγράφει όλες τις διαφορές μεταξύ των ζωντανών. Δεν υπάρχουν πια δεξιά ή αριστερά στους τάφους. Στους τάφους σήμερα κείτονται τα παιδιά της εκκλησίας μας στην Ανατολή, στο κέντρο και στη Δυτική Ουκρανία.

Αν δεν σταματήσουμε τον πόλεμο στις καρδιές μας, θα φουντώσει ξανά. Αυτές τις μέρες, ο Κύριος μας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την πίστη και την αφοσίωσή μας στις διδασκαλίες του Χριστού.

Θα ζητήσουμε από τον Θεό να μας κάνει σοφούς και να γεμίσει τις καρδιές μας με αγάπη.

Ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφρι μίλησε στους πολίτες της Ουκρανίας και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε αυτό, περιέγραψε τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας ως «καταστροφή» και κάλεσε τον Πούτιν να τερματίσει τον αδελφοκτόνο πόλεμο, τον οποίο ονόμασε «επανάληψη της αμαρτίας του Κάιν», επειδή βασίστηκε στο φθόνο.

Δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο:

«Ως επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας. Έγινε καταστροφή. Δυστυχώς, η Ρωσία έχει εξαπολύσει εχθροπραξίες κατά της Ουκρανίας και αυτή την κρίσιμη στιγμή σας προτρέπω να μην πανικοβληθείτε, να είστε ανδρικοί και να δείχνετε αγάπη για τη χώρα σας και ο ένας για τον άλλον. Πάνω απ’ όλα σας καλώ σε μια εντατική προσευχή μετανοίας για την Ουκρανία, για τον στρατό μας και τον λαό μας, σας ζητώ να ξεχάσετε τις αμοιβαίες διαμάχες και τις παρεξηγήσεις μας και να ενωθούμε από αγάπη για τον Θεό και την πατρίδα μας.

Σε αυτή την τραγική περίοδο, εκφράζουμε την αγάπη και τη συμπαράστασή μας στους στρατιώτες μας που βρίσκονται στο καθήκον, που προστατεύουν και υπερασπίζονται τη γη και τον λαό μας. Ο Θεός να τους έχει καλά και να τους φυλάει!

Υποστηρίζοντας την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, απευθυνόμαστε στον Πρόεδρο της Ρωσίας και ζητάμε τον άμεσο τερματισμό του αδελφοκτόνου πολέμου. Ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός βγήκαν από τη κολυμβήθρα του Δνείπερου και ο πόλεμος μεταξύ αυτών των λαών είναι μια επανάληψη της αμαρτίας του Κάιν, ο οποίος σκότωσε με ζήλια τον αδελφό του. Ένας τέτοιος πόλεμος δεν έχει καμία δικαιολογία ούτε στον Θεό ούτε στον άνθρωπο.

Καλώ όλους στην κοινή λογική, η οποία μας διδάσκει να επιλύουμε τα επίγεια προβλήματα μέσω αμοιβαίου διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης και ελπίζω ειλικρινά ότι ο Θεός θα μας συγχωρήσει τις αμαρτίες μας και ότι η ειρήνη του Θεού θα βασιλέψει στη γη μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. “