You are currently viewing ” Κύριε πρίν είς τέλος απόλωμαι, σώσον με”

” Κύριε πρίν είς τέλος απόλωμαι, σώσον με”

 
🔹Του Σεβ. Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος 
     Την Κυριακή της Απόκρεω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων πιστός εις την παρακαταθήκη της Εκκλησίας μας, Ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,  της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη, τον οποίο ευγενώς και φιλοφρόνως παρεχώρησε ο φιλόξενος  Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.
Ο Σεβ. Βρυούλων εις το ιερό κήρυγμά του  αφού ανέλυσε το Ευαγγέλιο της ημέρας μεταξύ άλλων είπε:
     Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε, το πιστεύουμε ή όχι, η αλήθεια είναι, ότι μια ημέρα, όπως ακούσαμε στο σημερινό Ευαγγέλιο, θα δώσουμε λόγο, για ότι κάναμε στη ζωή μας. Και αυτό, όχι γιατί το θέλει ο Θεός, αλλά γιατί το απαιτεί η δικαιοσύνη του Θεού.
     Θα έρθει η ώρα της δικαιοσύνης και της κρίσεως.
     Θα έρθει ο Κύριος τη φορά αυτή, όχι όπως την πρώτη ως Θεάνθρωπος, ως Σωτήρας, ταπεινά και αθόρυβα, αλλά στη δεύτερη παρουσία Του θα έρθει “εν τη δόξη αυτού” και θα καθίσει “επί θρόνον δόξης αυτού” ως Θεός Κριτής. Και θα τον συνοδεύουν μυριάδες Άγγελοι.
     Θα συναχθούν μπροστά Του όλα τα Έθνη, ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσας, θρησκείας. Οι ζώντες και οι απ’ αιώνων νεκροί, με άφθαρτα σώματα άυλα! Θα κρίνει τους ανθρώπους ο Θεός  όχι συνολικά, αλλά τον καθένα προσωπικά, χωριστά.
 Τι έκανες άνθρωπε;
 Μυριάδες οι ψυχές από τον Αδάμ, μέχρι της ημέρας εκείνης. Η Κρίσις “εν ριπή οφθαλμού”.
 Όλα αποκαλύπτονται ενώπιον Αγγέλων και ανθρώπων.
Κατά τους Πατέρας, ο κάθε άνθρωπος θα έχει πάνω του ανεξίτηλα τα χαρακτηριστικά της αρετής ή της κακίας του, της αμαρτωλότητας ή της αγιότητάς του.
     Ο Θεός Παντογνώστης! “Είναι ο ετάζων καρδίας και νεφρούς”. Γνωρίζει όλους και όλα. Πράξεις, σκέψεις, επιθυμίες. Αλλά και τα δάκρυα της μετάνοιας, όπου υπάρχει.
     Ποιο το κριτήριο βάσει του οποίου θα μας κρίνει ο Θεός;
Η ΑΓΑΠΗ! Η αρετή αυτή, που είναι η βάση όλου του Ευαγγελικού κηρύγματος. Η αγάπη που έγινε το κίνητρό Του να έρθει στη γη και με τη Σταυρική θυσία Του να σώσει όλο το γένος των ανθρώπων!
     Κάθε πράξη αγάπης στον πλησίον, την θεωρεί, πως έγινε προς το δικό Του θεϊκό πρόσωπο.
     Ο Δίκαιος Κριτής Κύριος, στη θέση του πεινασμένου,του ξένου,του γυμνού, του αρρώστου, του φυλακισμένου.
     Αυτή η θέση είναι για Σας! Γιατί εγώ ήμουνα ο πεινασμένος, ο γυμνός, ο άρρωστος. Η αγάπη που δώσατε, που σκορπίσατε στον πλησίον σας άνθρωπο, την χαρίσατε σε μένα!
     Στις διαμαρτυρίες αυτών που αδιαφόρησαν στον ανθρώπινο πόνο : “Κύριε πότε σε είδαμε πεινασμένο, γυμνό, ασθενή…” ο Δίκαιος Κριτής απαντά :
     Ότι δεν επράξατε στον συνάνθρωπό σας, δεν το κάνατε σε μένα. Είναι αλληλένδετη η αγάπη με την πίστη. Η πίστη γεννά την αγάπη.
     Δεν θα είχε αγάπη ο Θεός, αν μας έκρινε αναπολόγητους. Μία ολόκληρη ζωή μας δίνει προθεσμία, να ετοιμαστούμε για την ώρα της κρίσεως που θα έρθει.
     Για τον άνθρωπο έφτιαξε τον Παράδεισο. Ξεκάθαρα μας το δηλώνει ” Κληρονομήσατε την ητοιμασμένιν ημίν Βασιλεία”.
     Η κόλαση δεν είναι για τους ανθρώπους, αλλά για τον διάβολο. Αυτούς που δεν έζησαν και δεν βίωσαν την αγάπη: “Πορεύεσθε είς τό πυρ το εξώτερον, το ητοιμασμένον τω διαβόλω και τοις αγγέλοις αυτού “.
     Όσοι θα βρεθούν εκεί, δεν θα είναι γιατί το θέλησε ο Θεός, αλλά γιατί αυτοί οι ίδιοι το επέλεξαν. Πνευματική αυτοκτονία επέλεξαν.
     Δύο παρατάξεις. Πρόβατα και
Ερύφια. Φανερή η διαφορά! Εμείς πού θα βρεθούμε άραγε; Ποια μορφή θα έχουμε; Προβάτου ή Εριφύου;
  Παράδεισος: Τί Ευλογία, τι χαρά, να βλέπεις διαρκώς το απαστράπτον πρόσωπον του Θεού.
Κόλασις : Χώρος φρίκης, πόνου, δακρύων. Είναι η στέρησις της αγκάλης του Θεού.
     Παράδεισος, η αγκαλιά του Θεού.
     Για πόσον καιρό, ο Παράδεισος ή η Κόλασις; Αιωνίως! Για πάντα! Δεν υπάρχει τέλος!
     Αδελφοί μου•
Να πάψουμε να υποκρινόμαστε! Οι μάσκες που φοράμε λόγω της πανδημίας, έγιναν αιτία να πέσουν πολλές άλλες μάσκες και να φανούν τα πραγματικά πρόσωπα και αισθήματα πολλών από μας.
     Τι χαρά να ακούσουμε όλοι :
 “Δεύτε οι Ευλογημένοι του Πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένιν υμίν Βασιλείαν”.
     Πόσον φοβερό και τραγικό το άλλο : “ουκ οίδα υμάς”, Δεν σας ξέρω.
     Άγνωστο πότε θα έρθει η Δευτέρα Παρουσία.
     Όμως η Δευτέρα Παρουσία έχει έρθει για όσους έκλεισαν τα μάτια τους και έφυγαν από την ζωή. Στον Άδη δεν υπάρχει μετάνοια.
     Την Β. Παρουσία την σκεπτόμαστε; Την περιμένουμε; Ετοιμαζόμαστε;
Προσευχή λοιπόν:
” Κύριε πρίν είς τέλος απόλωμαι, σώσον με”.
Και όπως λέει ο Αγιος Ιουστίνος Πόποβιτς:»Σε ὅλες τις δυσκολίες σου, και στις πιο μεγάλες πτώσεις σου να θυμάσαι την κραυγή αυτής της Αγίας ἑβδομάδος, που έχει τήν δύναμι να σε ἀναστήσει: «Κύριε, πρίν εἰς τέλος ἀπόλωμαι, σῶσόν με…»