You are currently viewing Στα Αλβανικά μεταφράστηκε βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με διεθνή κυκλοφορία

Στα Αλβανικά μεταφράστηκε βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με διεθνή κυκλοφορία

Του π. Ηλία Μάκου
Ένα εξαιρετικό και με σημαντικά μηνύματα ζωής βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, με τίτλο: «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ: ΕΙΡΗΝΗ, ΦΥΣΗ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΞΙΕΣ (θρησκευτική προοπτική)», που α κυκλοφορεί διεθνώς, καθώς έχει εκδοθεί σε πολλές γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά κ.λπ.), μεταφράστηκε και στα Αλβανικά από τις εκδόσεις “Τοένα” και “Ανάσταση” της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.
Ακριβής η μετάφραση από τον Βαγγέλη Ντούλε, που πέρα από την κατάλληλη απόδοση στην Αλβανική γλώσσα των γραφομένων, ζει και βιωματικά τον αγώνα και την αγωνία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για την συνύπαρξη και όχι απλά την ανοχή.
Η συνύπαρξη, που υπηρετεί με συνέπεια ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, και είναι η λύση απέναντι στην εχθρότητα, στη φτώχεια, στα περιβαλλοντικά προβλήματα, στις πολεμικές συγκρούσεις, στις τρομοκρατικές ενέργειες, στο φανατισμό, στην υποβάθμιση των αξιών, έχει μια βασική αφετηρία: Την αγάπη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αυτός ο σύγχρονος μεγάλος ιεραπόστολος της αγάπης, γνωρίζει πως η συμφιλίωση είναι η μόνη δυνατή να καταργήσει κάθε υφιστάμενη διάσπαση μεταξύ των ανθρώπων.
Αυτό το μοντέλο εφαρμόστηκε στην Αλβανία, με δική του πρωτοβουλία, και σε συνεργασία με τους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες, και εξασφαλίστηκε, μέσω της διαθρησκευτικής συνεργασίας, η οποία προβάλλεται ως πρότυπο, η αρμονία και η κοινωνική συνοχή, αλλά και βρήκαν ουσιαστική στήριξη ευάλωτα άτομα, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, τη γλώσσα τους και τη θρησκεία τους.
Εάν ρίξει κανείς ένα βλέμμα στη διαδρομή ολόκληρης της ανθρώπινης κοινωνίας θα παρατηρήσει ότι συν τω χρόνω επέρχεται η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων, με την οποία συμβαδίζει η διάσπαση και ακόμη χειρότερα η έχθρα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, αυτό που πάντα προσπαθεί να κάνει, με δύναμή του και λάβαρό του τον αγαπισμό, είναι να γκρεμίσει τα διαχωριστικά τείχη, που υψώνονται με τις ανθρώπινες αδυναμίες και σκοπιμότητες, οι οποίες εκδηλώνονται με την κατάρα της διάσπασης.
Και κάνει και με τη ζωή του και με τα διδάγματά του και με το βιβλίο του σαφές ότι σινικά τείχη υπήρξαν πολλά και μόνο ο Θεός γνωρίζει πόσα άλλα θα υπάρξουν ακόμη, εάν δεν θελήσουμε τον ακολουθήσουμε τον δρόμο της συνεννόησης και της αδελφοσύνης, κρατώντας βέβαια η κάθε θρησκεία τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τον οποίο εξαρχής χάραξε η Ορθοδοξία.
Ως κατευθυντήρια γραμμή των έργων του, αλλά και των προτάσεών του και των δράσεών του για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων, θέτει την αγάπη, μέσω της οποίας εναρμονίζονται τα πάντα.
Ο Μακαριώτατος δίνει στον αναγνώστη να καταλάβει ότι η σχέση μας με τον Θεό, ενώ ηθικά είναι μια ισχυρή δέσμευση, αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλο και ανεκτίμητο προνόμιο.
Διότι η προσωπική σχέση με το Θεό είναι ό,τι καλύτερο και ό,τι ανώτερο και ό,τι καλύτερο μπορεί να αισθανθεί ο άνθρωπος στον κόσμο αυτό και για τον εαυτό του και για τους άλλους.
Όχι οι θεωρίες και οι εικασίες, αλλά η πείρα όλων των αιώνων δείχνει, ότι όσο περισσότερο και στενότερα συνδεόμαστε με τις σταθερές πνευματικές αξίες, τόσο μεγαλύτερη και μονιμότερη είναι η ηρεμία και η γαλήνη.
Και το συμπέρασμα ξεκάθαρο: Αν θέλουμε τη βελτίωση των συνθηκών και των πραγμάτων, ο ασφαλέστερος δρόμος είναι να μην εμφανιζόμαστε παραλογιζόμενοι και αποκομμένοι από τον θείο παράγοντα, αμφισβητώντας τα αναμφισβήτητα.
Και οι θρησκείες πρέπει να διατηρούνται υψηλά, μακριά από φανατικές επιδιώξεις και στρατευμένες στοχεύσεις και προπαντός έξω από κάθε ιδιοτέλεια, με αποκλειστικό σκοπό το καλό και μόνο.