You are currently viewing Ανοιχτή Επιστολή από τα παιδιά του Οικοτροφείου Κιλκίς για το δράμα της Αδελφότητας ΛΥΔΙΑ

Ανοιχτή Επιστολή από τα παιδιά του Οικοτροφείου Κιλκίς για το δράμα της Αδελφότητας ΛΥΔΙΑ

Προς 
•Τους Αρχιμ. Νικάνορα Παπανικολάου, καθηγούμενο της Ι.Μ.Αγ. Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ανωνύμου Εταιρείας 4Ε
•Αναστασία Πεχλιβάνη Αντιπρόεδρο και Δ/νουσα Σύμβουλο του Δ.Σ. της ΑΕ 4Ε
•Μαρία Κράλλη Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ανωνύμου Εταιρείας Γραφικές Τέχνες ΜΕΛΙΣΣΑ
Με μεγάλη θλίψη και πόνο ψυχής,  εμείς τα παιδιά του Οικοτροφείου Κιλκίς, που μεγαλώσαμε, ανδρωθήκαμε και γαλουχηθήκαμε με τα νάματα της πίστεως από τον μακαριστό Γέροντα π. Θεόφιλο Ζησόπουλο και χρωστάμε στον ίδιο και τις αδελφές-συνεργάτιδές του το «ζην» αλλά και το «ευ ζην», διαμαρτυρόμαστε για την προβολή μιας τηλεοπτικής εκπομπής, παραγωγής της 4Ε, σχετικά με το έργο του π. Θεοφίλου, τους φερόμενους ως συνοδοιπόρους και κυρίως για την αήθη και ψευδή αναφορά στον υποτιθέμενο «διάδοχό» του.
 Παρακολουθήσαμε αυτό το μεγάλο «θέατρο», με τίτλο «Συνοδοιπορία ζωής», που παίχτηκε πολλές φορές στό κανάλι 4Ε, με αφορμή τη μνήμη του π. Θεοφίλου, στις 19 και 30 Ιανουαρίου 2022. Η τελευταία πράξη του «θεατρικού σας έργου», περίτρανα αποκαλύπτει τους σκοπούς σας.
 Προσπαθείτε να καθιερώσετε στην Αδελφότητα ΛΥΔΙΑ και να επιβάλετε και στην συνείδηση του κόσμου τον Αρχιμ. π. Νικάνορα Παπανικολάου, ως «πνευματικό προϊστάμενο» της Αδελφότητας. Έναν κληρικό όμως που εντελώς μόνοι σας επιλέξατε και ορίσατε!
Πώς τολμάτε και παρακάμπτετε την εντολή του π. Θεοφίλου; Ποιοι νομίζετε ότι είστε; 
Σε επιστολή του, που είναι και δημοσιοποιημένη στο διαδύκτυο έγραφε «Σας ορίζω πνευματικό σας τον π. Ισαάκ…».
Και πολλοί εξ ημών που είχαμε πνευματικό τον Γέροντα, γνωρίζαμε για την ανάθεση του μυστηρίου της ι. εξομολογήσεως των αδελφών και ημών των ιδίων στον εν λόγω κληρικό.
 Από πού προκύπτει ο π. Νικάνωρ;Ποιος τον όρισε να διχάσει και να διαλύσει την Αδελφότητα;
Στην εκπομπή της 4Ε έγινε αναφορά στα πρώτα χρόνια του Κοινοβίου που ίδρυσε ο π. Θεόφιλος. Όλα ήταν τόσο ελλιπή!
Το βασικότερο ήταν, ότι έλειπαν αισθητά οι αδελφές που δούλεψαν σκληρά μαζί με τον π. Θεόφιλο για να στηθεί το μεγάλο αυτό έργο της Αδελφότητας. Όταν γίνεται αναφορά σ’ ένα μεγάλο έργο τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχουν οι πρωτεργάτες του έργου, τα ιδρυτικά μέλη της Αδελφότητας.
Γιατί δεν τις εμφανίσατε; Πού «εξαφανίστηκαν» οι μεγάλες αδελφές, επιστήμονες και εργαζόμενες, τα ιδρυτικά μέλη της ΛΥΔΙΑΣ;
Ακούστηκε στην εκπομπή ότι συμβουλεύονται τις ηλικιωμένες αδελφές! Πώς; Πότε; Ποιές;
Αυτές που περιφρόνησαν, λοιδόρησαν, προπηλάκισαν, φέρθηκαν με απρέπεια και εν τέλει τόλμησαν -Κύριε ελέησον- να τις διώξουν από το σπίτι τους; Έτσι τις συμβουλεύονται; Αυτή είναι η αμοιβή της αυτοθυσίας τους; Η εξόντωση;
Εμείς τις θαυμάζουμε για την ψυχική τους δύναμη, την ανοχή, την ηερεμία, την υπομονή, την ταπεινοφροσύνη, την αντοχή και την ανεξικακία με την οποία αντιμετωπίζουν τους χλευασμούς και τους ονειδισμούς των νεωτέρων κυρίως αδελφών (!) τους.
Και ευγνωμονούμε το Θεό, που στα εφηβικά μας χρόνια γνωρίσαμε τον π. Θεόφιλο και τα ιδρυτικά μέλη της Αδελφότητος, για τις αρχές και τις αξίες που μας έδωσαν.
Τον π. Θεόφιλο και την Αδελφότητα τους διέκρινε η αγάπη, η λιτότητα, η απλότητα, ο σεβασμός, η ανεξικακία, η ταπεινοφροσύνη, η συγχωρητικότητα, η ιεραποστολή και προπάντων η φιλανθρωπική δράση.
Γιατί προσπαθείτε να καθιερωθείτε στην συνείδησή μας, όπως θέλετε, επιβάλλοντας τις δικές σας επιλογές; Γιατί αποκρύπτετε τις επιλογές και τις επιθυμίες του μακαριστού Γέροντα;
Εμείς, τα χιλιάδες παιδιά του Οικοτροφείου του Κιλκίς, που μεγαλώσαμε στα χέρια των αδελφών και όλα τα πνευματικά τέκνα του π. Θεοφίλου, από σεβασμό στη μνήμη του και στο έργο του, απαιτούμε απεγνωσμένα και επιτακτικά να δημοσιεύσετε τη διαθήκη του. Τί σας φοβίζει επιτέλους;
Ο π. Θεόφιλος, όπως κάθε άνθρωπος, φρόντισε να γράψει την διαθήκη του. Το ανέφερε κατ’ ιδίαν όπως γνωρίζουμε σε μερικές αδελφές και το κοινοποίησε σε όλες. Μάλιστα όπως μας είπαν οι αδελφές, ανέφερε και πού ακριβώς την τοποθέτησε. Όλα τα τακτοποίησε.
Στην κάθε μια αδελφή ανέθεσε το διακόνημά της. Στους διάφορους επώνυμους «φίλους» του, ιεράρχες, καθηγητές, γιατρούς, αλλά και σε απλούς συνεργάτες και βοηθούς του έργου άφησε την τελευταία του παρακαταθήκη: «να μην εγκταλείψετε τις αδελφές. Να είστε κοντά τους». Πού είναι λοιπόν όλοι αυτοί; Όλοι ελάκισαν! Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, απλών ανθρώπων που συνεχίζουν να είναι αρρωγοί στο έργο, οι υπόλοιποι παραμένουν θεατές. Αλοίμονο! Πώς μπορούν να βλέπουν αυτό το τεράστιο έργο του π. Θεοφίλου και των ιδρυτικών μελών της Αδελφότητας να το οικειοποιούνται και να το σφετερίζονται «ξένοι»;
Ο μόνος που έμεινε πιστός και τήρησε τον λόγο του στην υπόσχεση που έδωσε στον μακαριστό Γέροντά μας, είναι ο Σεβ. Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος προσπάθησε πολύ διακριτικά και περίμενε καρτερικά να γίνει ο ενωτικός κρίκος της Αδελφότητας.
Δυστυχώς όμως, η βασική ομάδα διάλυσης της Αδελφότητας υπό τον π. Νικάνορα, έχει χάσει κάθε έννοια σεβασμού, εκκλησιαστικού φρονήματος και ήθους και τολμά να ασεβεί ακόμη και προς τις Εκκλησιαστικές Αρχές.
Προσπαθείσατε στην περίτεχνα μονταρισμένη εκπομπή να σφετεριστείτε το έργο του π. Θεοφίλου. Αυτοχριστήκατε «πνευματικός προϊστάμενος». Μάλιστα! Ποιός λοιπόν ευθύνεται για την έλλειψη ενότητας της Αδελφότητας; Γιατί δεν μπορείτε να διασφαλίσετε ως «πνευματικός» την ενότητα της Αδελφότητας; Γιατί δεν εμποδίσατε την διαίρεση και επιτρέψατε να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της;
Σε όλα προσπαθήσατε να δώσετε τη δική σας σφραγίδα, χωρίς να συνεχίζετε το έργο όπως ακριβώς το παραλάβατε (ή καλύτερα το υφαρπάξατε). Για να καθιερωθείτε στη συνείδηση του κόσμου, πρέπει να είστε συνεχιστές του έργου του π. Θεοφίλου και όχι σφετεριστές, χαράζοντας τη δική σας νοοτροπία και το δικό σας πνεύμα. Οι πράξεις σας και η συμπεριφορά σας προς τα ιδρυτικά μέλη της ΛΥΔΙΑΣ αποκαλύπτει την ταυτότητά σας.
Θα χαιρόμασταν αν όντως ήσασταν οι αληθινοί συνεχιστές του τεράστιου αυτού έργου.
 Το έργο αυτό δεν είναι ανθρώπινο, είναι θεϊκό. Το ιεραποστολικό έργο του π. Θεοφίλου και των αδελφών ξεκίνησε με τα Κατηχητικά Σχολεία, όπου πάντοτε γινόντουσαν με την ευλογία της τοπικής Εκκλησίας και των εκάστοτε Επισκόπων. Συνεχίστηκε αργότερα με το περιοδικό ΛΥΔΙΑ, που καμία δεν τόλμησε να το κατονομάσει στην περίτεχνα μονταρισμένη εκπομπή!
Ήταν φυσικό, εφ’ όσον οι νεώτερες δημιούργησαν δικό τους περιοδικό με την ονομασία «Όσιος Θεόφιλος».
Έτσι, με τέτοιου είδους ενέργειες συνεχίζετε το έργο του π. Θεοφίλου; Με το διαίρει και βασίλευε; Πατώντας πάνω στο έργο του π. Θεοφίλου και προβάλλοντας τη δική σας ματαιοδοξία και τα φιλόδοξα όνειρά σας;
Διαμαρτυρόμαστε για την αδικία εις βάρος των αδελφών της ΛΥΔΙΑΣ! Με εξώδικη δήλωση τις απαγορέψατε να τυπώνουν το ιστορικό περιοδικό της Αδελφότητος, την ΛΥΔΙΑ, στο τυπογραφείο της Ασπροβάλτας (λες και σας ανήκει) κι εκείνες το τυπώνουν σε τυπογραφείο των Αθηνών! Τι προσφέρατε αγαπητές , για να γίνει αυτό το τυπογραφείο;
Όταν ξεκίνησε ο π. Θεόφιλος με τις ιδρύτριες της Αδελφότητας να αγοράζουν τα πρώτα μηχανήματα, εσείς δεν ήσασταν καν γεννημένες! Ενώ εκείνες πρόσφεραν μέχρι την τελευταία δεκάρα του μισθού τους.
 Άλλες έφεραν τις περιουσίες τους από τα σπίτια τους και δούλεψαν σκληρά. Έσκαψαν το πετρώδες έδαφος της Ασπροβάλτας, έχτισαν, όργωσαν, πότισαν, έπλεξαν, άρμεξαν… έκαναν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε κι ό,τι δεν μπορείτε εσείς οι της νέας γενιάς «αφιερωμένες».
Και τώρα, χωρίς φόβο Θεού, ξεστομίζετε απρεπείς φράσεις και τις λέτε να φύγουν από το σπίτι τους! Ποιό αρρωστημένο μυαλό σας καθοδηγεί; Πόση πόρρωση υπάρχει; Πόσο σκότος σας έχει κυριεύσει; Να φύγετε εσείς!
Ο π. Θεόφιλος ως κύκνειο άσμα τους δημιούργησε ακόμη ένα έργο. 
Έργο συντήρησης και φιλανθρωπίας. Προέβλεψε τα δύσκολα χρόνια, την επισιτιστική κρίση και έλεγε «αυτό θα θρέψει εσάς και τους ανήμπορους συνανθρώπους μας». 
Πώς είναι τώρα δυνατόν να διώκονται οι οκτώ αδελφές που βρίσκονται εκεί και εργάζονται στην αγροκτηνοτροφική μονάδα της Αδελφότητας; Εκείνες εργάζονται κι εσείς απολαμβάνετε τις επιδοτήσεις! Τις κάνατε διακοπή του ρεύματος σε περίοδο χειμώνα. Φέρατε υπηρεσίες και προκαλέσατε κατάσχεση της παραγωγής τους. Αυτά δεν τα κάνουν ούτε οι κοσμικοί και δαιμονισμένοι άνθρωποι.
Εσείς αν και «αφιερωμένες» μπορείτε να ενεργείτε έτσι; Από τα σπίτια σας φέρατε μήπως χρήματα και αγοράσατε την έκταση στο Χωράφι; Δεν χαίρεστε που επιτελείται θεάρεστο έργο;
Δεν χορτάσατε από την έτοιμη περιουσία που βρήκατε και θέλετε και το Χωράφι; Γιατί διώκετε τις αδελφές; Πόση πλεονεξία πια; Πόση αδικία;
Φύγετε από την Ασπροβάλτα και πηγαίνετε να δημιουργήσετε δική σας Αδελφότητα και δώστε της το στίγμα και την σφραγίδα που εσείς επιθυμείτε.
Σε ξένο έργο αυτό που κάνετε είναι ιεροσυλία. Ήρθατε μουσαφίρηδες και διώχνετε τους νοικοκυραίους. Το χαράμι δεν γίνεται χαλάλι!
Ο κόσμος που με τόση αγάπη και αφοσίωση έχει αγκαλιάσε την Αδελφότητα και το έργο της, έχει κλονιστεί. Βλέπει όλη αυτή την διαίρεση και στενοχωρείται. Πολλοί με τα ίδια τους τα μάτια είδαν την περιφρόνηση και τους προπηλακισμούς προς τις μεγάλες αδελφές και σκανδαλίστηκαν! Ο τόπος της Αδελφότητας, που ήταν πόλος έλξης, τώρα τους σκανδαλίζει. Δεν το βλέπετε;
Δεν σεβαστήκατε τον ιερέα πνευματικό που έστειλε στις αδελφές ο Άγιος Σερρών! Δεν σέβεστε δηλαδή τον τοπικό Επίσκοπο! Αυτό υπαγορεύουν οι εκκλησιαστικοί κανόνες; Δεν ανήκετε στην Εκκλησία; Αν ναι, τότε οφείλετε σεβασμό στους εκκλησιαστικούς θεσμούς και κανόνες!Αν όχι να σηκωθείτε να φύγετε!
Αγωνίστηκε ο π. Θεόφιλος με τα ιδρυτικά μέλη της Αδελφότητας και ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό «Λυδία η Φιλιππησία».
Πολύ περισσότερο κουράστηκαν απ’ όταν πήραν από την Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (ο αείμνηστος Παντελεήμων Χρυσοφάκης ήταν ο ιδρυτής της 4Ε, που τόσο προκλητικά αποκρύπτετε!).
 Το κανάλι κάποτε έδειχνε ακολουθίες από διάφορα Μοναστήρια της Β. Ελλάδας. Έδειχνε και από την Ι. Μονή Παναγίας Γουμένισσας, εκεί που χειροτονήθηκε ο π. Θεόφιλος. Τώρα μέρα-νύχτα διαφημίζετε την Μονή Σπαρμού Ολύμπου.
Τώρα το έργο του π. Θεοφίλου χρησιμοποιείται να διαφημίζει και να ικανοποιεί τις επιθυμίες συγκεκριμένων προσώπων.
Το έργο του π. Θεοφίλου όμως είναι καθολικό, ιεραποστολικό και εκκλησιαστικό! Ανήκει στην Εκκλησία. Δεν δημιουργήθηκε να διαφημίζει και να υπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς!
Εμείς, τα χιλιάδες παιδιά του Οικοτροφείου του Κιλκίς, προσευχόμαστε ο Θεός να δίνει στις αδελφές δύναμη για να συνεχίσουν το έργο του π. Θεοφίλου, όπως αυτές ξέρουν και το βιώσανε μαθητεύοντας κοντά στον Γέροντά τους. Ατέλειωτες σελίδες χρειάζονται για ν’ αφηγηθεί κανείς τον αγώνα, τις στερήσεις, τις θυσίες, τον ιδρώτα, τις δυσκολίες, την αγωνία, το άγχος και την κόπωση των αδελφών! Ευχόμαστε ολόψυχα να έχουν σωματική και πνευματική υγεία, μακροζωΐα και δύναμη ν’  αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις κακότητες και τις αδικίες. Έχουν ακόμα πολλά να επιτελέσουν. Η Αδελφότητα Λυδία και όλοι εμείς οι φίλοι της Αδελφότητας τις έχουμε ανάγκη!
Ο Θεός να φωτίζει όλους!
Τα χιλιάδες παιδιά του Οικοτροφείου Κιλκίς.