You are currently viewing Η Οικουμενική προσφορά της «Αποστολικής Διακονίας» και ο μέντορας της Μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος

Η Οικουμενική προσφορά της «Αποστολικής Διακονίας» και ο μέντορας της Μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος

Πριν δύο περίπου χρόνια είχε παρουσιαστεί και προσφερθεί στο φιλάγιο αναγνωστικό κοινό, ένα σπουδαίο έργο, πόνημα του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα.
Το βιβλίο με τίτλο «Άγιος Νεκτάριος Κεφαλάς, Μητροπολίτης Πενταπόλεως» ήταν μια δίτομη ιστορική μελέτη επί τη βάσει ανέκδοτων αρχειακών πηγών και ήταν δίγλωσσο, ελληνικά και αγγλικά σε έκδοση της Αποστολικής Διακονίας.Πρόκειται για μια προφητική και πολύτιμη Αγιολογική και ιστορική έκδοση για τον Άγιο του αιώνα μας.Και αυτό αποτελεί μία μεγάλη πνευματική «επένδυση» της Εκκλησίας μας χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Αποστολικής Διακονίας η οποία σε μια εποχή που δεν γίνεται τίποτα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που παράγει πνευματικό έργο.
Το βιβλίο αυτό προσφέρει στον αναγνώστη πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την ζωή και το έργο του Αγίου  Νεκταρίου από σπάνιες και ανέκδοτες πηγές. Γραμμένο στα ελληνικά και ταυτόχρονα μεταφρασμένο στα αγγλικά έδωσε την ευκαιρία να είναι προσιτό στους απανταχού Ορθοδόξους. Και πράγματι το βιβλίο αυτό άγγιξε το λαό μας και έγινε αποδεκτό από όλους τους ορθοδόξους.
Και  όπως αποκάλυψε ο συγγραφέας του βιβλίου Σεβ.  κ. Κλεόπας στο φεστιβάλ βαλκανικών ταινιών, προμηθεύτηκε από τον ίδιο η σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας «Ο άνθρωπος του Θεού», κ. Yelena Popovic, αρκετούς μήνες πριν την έναρξη των γυρισμάτων της πολυβραβευμένης και πετυχημένης ταινίας, ώστε να έχει ικανό υλικό για την σύνταξη του σεναρίου της ταινίας της.
Τήν έκδοση του πολύτιμου αυτού έργου επιμελήθηκε προσωπικά ο Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος.
Επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά το θαυμάσιο έργο που επιτελεί η Αποστολική Διακονία και προσωπικά ο Μητροπολίτης Φαναρίου  στον τομέα αυτό της Εκκλησίας μας ώστε να δικαιολογεί την άριστη επιλογή του στην πολυεύθυνο αυτή θέση από τον Μακαριστό οραματιστή Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο. 
Ο Άγιος Φαναρίου καθ’ όλο το διάστημα της θητείας του ως Γενικού Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας κατάφερε να λύσει πολλά προβλήματα, να διευρύνει το έργο της Εκκλησίας καθιστώντας την Α.Δ. πραγματικά οικουμενική και να προσφέρει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα περισπούδαστες εκδόσεις και μνημειώδη έργα.
Ίσως γι’ αυτό… «συνωμότησαν» οι Άγιοι Αρχιερείς με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο και τον κρατούν στη θέση αυτή, για να μην χάσει η Αποστολική Διακονία τον ικανό οικονόμο και άξιο διευθυντή της.
Και εκ της πορείας των γεγονότων και εκ του αποτελέσματος καλώς έπραξαν.
Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε και εδώ το παράδειγμα της ΕΚΥΟ , που το μόνο που νοιάζει τους υπευθύνους της είναι το γλωσσόκομον. Και αυτό πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.
Ίσως γιαυτό η παραμονή του Αγίου  Φαναρίου Αγαθαγγέλου  στο πηδάλιο της Αποστολικής Διακονίας εξασφαλίζει την βιωσιμότητά της και την συνέχιση του εκκλησιαστικού και ιεραποστολικού της έργου. Και μακάρι στα χρόνια που ακολουθούν να συνεχίσει με τον ίδιο απαράμιλλο ζήλο το σπουδαίο έργο που επιτελεί! Και να πούμε και κάτι που μπορεί να ακουστεί υπερβολικό αλλά είναι απολύτως ρεαλιστικό:  μετά τον Άγιο Φαναρίου στην Αποστολική Διακονία θα ακολουθήσει το… χάος αν όποιος αναλάβει τα ηνία της δεν έχει το ίδιο όραμα !Θυμηθείτε το!
Σ.Μ.Τ.