You are currently viewing Μοιραίος και άβουλος παρατηρητής ή απλά ανεπαρκής;

Μοιραίος και άβουλος παρατηρητής ή απλά ανεπαρκής;

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Όπως σας έχω ενημερώσει στο παρελθόν, αγαπητοί αναγνώστες, ο Αρχιμ. π. Νικάνωρ Παπανικολάου ἔχει καταθέσει ἐναντίον μου στά δικαστήρια των Αθηνών, ογκώδεις αγωγές, συνολικά 170 και πλέον σελίδων ζητώντας και τα ρέστα που είχα το θάρρος να αποκαλύψω την δράση του και να καταγράψω όσα λυπηρά λαμβάνουν χώρα στην ιστορική και άλλοτε κραταιά, αλλά δυστυχώς ευρισκόμενη σε διαρκή αποδομή εξ αιτίας του, Αδελφότητα της ΛΥΔΙΑΣ, που εμπνεύστηκε και ίδρυσε με την συμπαράσταση και συνδρομή των παλαιών αδελφών ο μακαριστός Γέροντας π. Θεόφιλος Ζησόπουλος, ο οποίος όπως έχουμε καταδείξει ουδέποτε σκέφτηκε να αφήσει ως πνευματικό και γέροντα τον π. Νικάνορα στην Αδελφότητα. Κάτι που γνωρίζει καλά ο Σεβ. Ελασσώνος Χαρίτων, διότι ήξερε ότι άλλον κληρικό άφησε γι’ αυτό και στην νεκροφόρα με τον Γέροντα εκείνον έβαλαν να συνοδεύει τον νεκρό και όχι τον π. Νικάνορα.
Εν πάσει περιπτώσει, στην δικαστική αυτή εξέλιξη δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα είχε την έμπρακτη στήριξη και υποστήριξη – για λόγους που γνωρίζει ο ίδιος-  του Σεβ. Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, ενός ανθρώπου που με λύπη μου διαπιστώνω ότι αποδεικνύεται καθημερινά κατώτερος των περιστάσεων και ανίκανος να διαχειριστεί το μεγάλο δώρο που του χάρισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος με μεγάλη προθυμία αποδέχτηκε την επιθυμία του Μακαριστού Μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου να είναι διάδοχός του ο τότε πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Χαρίτων, ένας κληρικός εντελώς άγνωστος μέχρι τότε στο ευρύ κοινό! Ούτε οι εκλέκτορες Αρχιερείς τον γνώριζαν στην πλειοψηφία τους αλλά τον ψήφισαν ως τελευταία  επιθυμία του Βασιλείου και προτροπή του Αρχιεπισκόπου. Να τον χαίρεστε Μακαριώτατε! 
Παρά τις προσπάθειες του π. Νικάνορος να εκλεγεί ο ίδιος, σε διαδοχή του ασθενούς Βασιλείου, και μάλιστα όπως γνωρίζουν άπαντες, εντός και εκτός Εκκλησίας, υπήρξε έντονη καψυποψία και διακριτή απόσταση μεταξύ των δύο υποψηφίων. Στη συνέχεια όμως αποδέχθηκε ο ένας τον άλλον και έκτοτε πορεύονται μαζί αλλά σε απόσταση ο ένας από τον άλλον.
Στην ένορκη βεβαίωση που υπέγραψε ο Σεβ. Ελασσώνος  σε συμβολαιογράφο της περιοχής του προς υποστήριξη της εναντίον μου αγωγής που κατέθεσε ο Νικάνωρ, του  πλέκει το εγκώμιο  σε σημείο που ο αναγνώστης να αναρωτιέται αν ο Σεβ.Χαρίτων ζει σε ένα άλλο  παράλληλο σύμπαν και αν είναι ο ιδιος που λέει αυτά σήμερα όταν μέχρι χθες έλεγε άλλα για τον Νικάνορα σε κάθε συνομιλητή του. Κρίμα το μπόι του! 
Η ζωή βέβαια είναι γεμάτη εκπλήξεις, δυσάρεστες εν προκειμένω. Διότι όταν οι παλαιές αδελφές της Λυδίας είχαν απευθυνθεί στον π. Χαρίτωνα (όπως τον γνωρίζουν από παλιά) μετά τα πρώτα γεγονότα και ξεσπάσματα του π. Νικάνορος, ο Χαρίτων τις παρηγόρησε, τις ενίσχυσε και προσπάθησε να απαλύνει τον πόνο που είχε δημιουργήσει  ο π. Νικάνωρ, λέγοντας τες μάλιστα πως και ο ίδιος υπέφερε μαζί του και ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει την Ελασσώνα, αν δεν εκλέγετο Μητροπολίτης!
  Και τώρα αυτός ο ίδιος άνθρωπος και μάλιστα Επίσκοπος   της Εκκλησίας μας πια   αραδιάζει ένα σωρό απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες σε σχέση με αυτά που έλεγε στο παρελθόν.
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα! Το έχουμε εμπεδώσει πια.
Αλλά πόση υποκρισία πια; Τι έμεινε όρθιο; Χάθηκε η ντομπροσύνη Άγιε  Ελασσώνος; 
Γράφετε διάφορα στην ένορκη κατάθεσή σας ενώπιον συμβολαιογράφου, στην οποία σημειωτέον διαβεβαιώνετε «στην Αρχιερωσύνη(!!!) σας, ενώπιον του Θεού να πείτε ευσυνείδητα όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια χωρίς να προσθέσετε ή να κρύψετε τίποτα»!
Και ερωτώ ώ  Άγιε Ελασσώνος:
Αν ο π. Νικάνωρ όπως ισχυρίζεστε «με πατρική αγάπη και φροντίδα σκέκεται δίπλα στις αδελφές, άγρυπνος φρουρός και αρωγός σε κάθε τους προσπάθεια» και αν οι ίδιες πάλι οι αδελφές λέτε πως γνωρίζετε ότι «νιώθουν ασφάλεια με τον π. Νικάνορα, ο οποίος τις στηρίζει πνευματικά, τις συμβουλεύει και τις ενθαρρύνει», τότε γιατί ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ύστερα από ειδική έρευνα που διεξήγαγε προσωπικά με ειδική επιτροπή που έστειλε στην Αδελφότητα(η οποία Επιτροπή ξεκίνησε το έργο της ευνοϊκά διακείμενη προς τον Νικάνορα και τις υπ´αυτού εξαρτώμενες αδελφές ) γιατί λέγω αποφάσισε την αποπομπή του από εκεί;
Γιατί του απαγόρευσε να τελέσει στο μέλλον οποιαδήποτε ιεροπραξία αλλά και το Ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως;
Γράφετε Άγιε Ελασσώνος ότι ο π. Νικάνωρ «ουδέποτε έχει φανεί ανακόλουθος στον λόγο του, ουδέποτε επέδειξε αδιαφορία, απείθεια ή περιφρόνηση προς τις εκκλησιαστικές Αρχές και τους εκκλησιασιαστικά ανωτέρους του Ποιμένες».
Διαβάστε Άγιε Σερρών και αγαπητοί αναγνώστες και κρίνετε μόνοι σας, ύστερα από όσα έχουμε δημοσιεύσει δύο χρόνια τώρα από αυτήν εδώ την έπαλξη για να διαπιστώσετε ότι ένας Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην προσπάθεια του να καλύψει και να υποστηρίξει έναν κληρικό παλαιό συνοδοιπόρο του επί ίσοις όροις  – προφανώς για τους…λόγους που ξέρουν οι δυο τους -προβαίνει σε αναληθείς καταθέσεις και διαστρεβλώνει τα γεγονότα! Ντροπή!
Τελειώνοντας ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων σημειώνει στην ένορκη βεβαίωσή του: «Ως Επίσκοπος και εκκλησιαστικά προϊστάμενος του π. Νικάνορος, είμαι σε θέση να γνωρίζω κάθε πτυχή της προσωπικής και ιερατικής του ζωής και πορείας, αφού ο ίδιος σε εμένα αναφέρεται, από εμένα λαμβάνει κάθε άδεια που αφορά την μετακίνηση, την απουσία και τον τρόπο άσκησης των ιερατικών του καθηκόντων. Ουδέποτε έχει υποπέσει στην αντίληψή μου η διάπραξη εκ μέρους του π. Νικάνορος οποιουδήποτε πραπτώματος, διότι πρόκειται περί κληρικού ανεπιλήπτου χαρακτήρος, ακεραίου ήθους, πνευματικού και ικανού ιερωμένου, που κοσμεί και δεν ζημιώνει την Εκκλησία του Χριστού»(!!)
Επομένως ο Σεβ.  Ελασσώνος μας λέει ότι γνωρίζει πολύ καλά και έχει δώσει άδεια:
– για τα πολυήμερα ταξίδια του π. Νικάνορος στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην Ρωσία, παρέα με τις αδελφές Αναστασία Πεχλιβάνη και Μαρία Κράλλη; 
-για την συμμετοχή του π. Νικάνορος στις Γενικές Συνελεύσεις κερδοσκοπικής ανώνυμης εταιρίας, αυτής του Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού 4Ε του οποίου τυγχάνει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού; 
– για τις διανυκτερεύσεις αδελφών- γυναικών το γένος – της ΛΥΔΙΑΣ στην Σταυροπηγιακή Μονή Σπαρμού  παρά τις απαγορευτικές διατάξεις των Ιερών Κανόνων 
-για την παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών στο Άγιο Όρος. Κρίμα που δεν ενημέρωσαν την Ι. Μονή Μεγίστης Λαύρας ότι υπήρχε άδεια από… τον Σεβασμιώτατο (!!)διότι τα έγγραφα που εξέδωσε η Μονή βάζουν τον Νικάνορα στη θέση του
-για το επιτίμιο της ακοινωνισίας που επέβαλλε σε 20 και πλέον αδελφές, χωρίς εξομολόγηση, χωρίς λόγο και αιτία;
-για τις διώξεις αδελφών από την Λυδία χωρίς λόγο αλλά γιατί έβλεπαν κατασπατάληση των κόπων του Γέροντα Θεοφίλου από τον Νικάνορα και το δίδυμο Μαρία Κράλλη και Αναστασία Πεχλιβανίδη;
-για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Αδελφότητα;Παρακαλώ να μας απαντήσετε για όλα τα παραπάνω. Και αν η απάντηση σας είναι καταφατική ότι δηλαδή  ναι τα γνωρίζατε όλα αυτά, τότε είστε και συνένοχος! Ναι συνένοχος! 
Είναι λυπηρό που  ο Σεβ.Χαρίτων αντί να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγου  να μην θιγεί η Εκκλησία μας από την αντικανονική και δικαστικά ελεγκτέα συμπεριφορά ενός φιλόδοξου και αρχομανούς κληρικού που θέλει να εκμεταλλευτεί τους κόπους του Γέροντος Θεοφίλου και των Γεροντισσών Αδελφών που δημιούργησαν όλο αυτό τον πνευματικό πλούτο μαζί του, τουναντίον στέκεται δίπλα του, επικυρώνει τις συμπεριφορές του, επιβεβαιώνει το αφήγημα( που σκαρφίστηκε με την Μαρία Κραλλη και την Αναστασία)  περί δήθεν υποδειχθέντος διαδόχου του π. Θεοφίλου που υποτίθεται ότι του συμπαραστάθηκε έως το τέλος της ζωής του και στηρίζει το σενάριο του διωκόμενου κληρικού !!! Σαν δεν ντρέπεται!
Το ότι το βλέμμα του εν λόγω αρχιμανδρίτη είναι διαρκώς στραμμένο σε άλλα εκκλησιαστικά κλίματα- Ρωσία, Σερβία κ.λ.π.- ουδόλως σας προβληματίζει  Άγιε  Ελασσώνος; Τί θέλει να αποκομίζει ο π.Νικάνωρ από αυτούς οι οποίοι μηχανεύονται και εχθρεύονται πρωτίστως  το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ασφαλώς και την Εκκλησία της Ελλάδος. 
Γιατί φοβάστε Άγιε Ελασσώνος να αναλάβετε τις ευθύνες σας, ενώ στο παρασκήνιο μιλάτε για το πείσμα και τις εμμονές του π. Νικάνορος με τον οποίο «δεν θέλετε να τα βάλετε και όπως έμπλεξε ας ξεμπλέξει»;; Αυτό δεν είπατε σε μένα τον ίδιο  στο Φανάρι στο περιθώριο των εργασιών της Σύναξης της Ινδίκτου;
Τέλος, δημόσια σας ευχαριστώ για την στο όνομα της Αρχιερωσύνης σας και «ενώπιον του Θεού» κατάθεσή σας εναντίον μου.
 Δεν σας κρατώ κακία. Ούτε σκανδαλίζομαι. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε πως θα έρθει εποχή που οι κληρικοί θα γίνουν σαν τους λαϊκούς και χειρότεροι απ´αυτούς! Δυστυχώς έζησα να το δω και αυτό διότι βιώνουμε  αναμφισβήτητα ημέρες Αποκαλύψεως.
Και αείμνηστος Ροίδης στην απέναντι όχθη έχει πει πως στα επίμαχα θέματα ο καθένας  στη ζωή ο,τι έχει προσφέρει:  άλλοι άνθη και άλλοι κέρατα!
Η αλήθεια όμως Άγιε  Ελασσώνος κάποτε θα λάμψει και τότε όλα θα ξεσκεπαστούν. Οι άνθρωποι ξεγελιούνται, ο Θεός όμως ποτέ! Να το θυμάστε αυτό!
🔺Ιδού δια του λόγου το αληθές τα έγγραφα- ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν ότι μόνον τον π. Νικάνορα δεν άφησε στη θέση του ο Άγιος Γέρων Θεόφιλος,Ιδρυτής και πνευματικός ηγέτης της ΛΥΔΙΑΣ