You are currently viewing Σιγοψήνεται στο Φανάρι η λύση για την Εκκλησία των Σκοπίων;

Σιγοψήνεται στο Φανάρι η λύση για την Εκκλησία των Σκοπίων;

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Η τελευταία Σύνοδος στο Φανάρι εκτός από τη… σημαδεμένη τράπουλα, με την οποία θέλησε να κάνει την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης ( με τις γνωστές παράπλευρες απώλειες),πληροφορούμαστε ότι άρχισε να ξεσκονίζει το θέμα της Εκκλησίας των Σκοπίων.
Συγκεκριμένα όπως μάθαμε υπήρξε μια προσπάθεια εκ μέρους του Πατριάρχη να φέρει το θέμα αυτό προς συζήτηση και να δημιουργήσει, τρόπον τινα,  τετελεσμένα γεγονότα στο θέμα της αναγνώρισης της «Εκκλησίας» των Σκοπίων… Αλλά ευτυχώς δεν το συνέχισε.
Προφανώς υπάρχουν  κάποιοι που συμβουλεύουν  ή και  πιέζουν – κρίμασιν οίς οίδε Κύριος- τον Πατριάρχη να προχωρήσει στην αναγνώριση, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις και τις συνέπειες.
Το θέμα όπως μάθαμε δεν έμεινε αναπάντητο εν Συνόδω! Ακούστηκαν κι άλλες φωνές εντός της Ι. Συνόδου που μίλησαν στον Πατριάρχη για τους κινδύνους που υπάρχουν αν γίνει κάτι τέτοιο βιαστικά και χωρίς να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που το συνοδεύουν.
Σαφώς και δεν πρέπει να χάσουμε την «Εκκλησία» των Σκοπίων από την επιρροή μας, αλλά αυτό να γίνει με συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων. Το αποφασίσαμε και διατάσσουμε δεν μπορεί να ισχύει πάντοτε!
Το ταξίδι του Πατριάρχη των Σέρβων Πορφυρίου στην Πόλη είναι προφανώς… ο καπνός από τη φωτιά που σιγοκαίει για το θέμα αυτό. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος για την Εκκλησία της Ουκρανίας.Αλλά πρώτος αυτός αθέτησε τα συμφωνηθέντα και άνοιξε ο ασκός του Αιώλου.
Με τον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο  τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θα συζητήσουν σίγουρα για τα Σκόπια καί ίσως και για το Μαυροβούνιο. Και από τα όσα συμφωνήσουν ή διαφωνήσουν θα εξαρτηθεί η πορεία των πραγμάτων.
Ωστόσο ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος  πρέπει να έχει στη σκέψη του για το θέμα αυτό, και το λαό μας και μάλιστα τον λαό και τους Ιεράρχες της Β. Ελλάδος και μάλιστα της  Μακεδονίας μας!
Εξ άλλου είχε υποσχεθεί παλαιότερα ότι θα τους ενημερώσει για τις όποιες εξελίξεις.
 Και μάλιστα  είχε ζητήσει από τους Ιεράρχες  των Νέων Χωρών, να διαβεβαιώσουν το ποίμνιό τους ότι η Μητέρα Εκκλησία δεν πρόκειται να τους ζημιώσει! Πώς θα γίνει αυτό;
Δεν θα πληγωθούν κατάστηθα οι Μακεδόνες που διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην λεγόμενη συνθήκη των Πρεσπών; Που βγήκαν και φώναξαν και διαδήλωσαν για το θέμα αυτό;
Πως θα νιώσουν τώρα αν υπάρξει λύση στο θέμα της Εκκλησίας που ήταν για μας μεγάλο διαπραγματευτικό μας χαρτί για να τους κρατάμε σε μειονεκτική θέση και απόσταση;
Έπειτα θα λέγεται Μητροπολίτης «Βόρειας Μακεδονίας» ο Σκοπιανός, και υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Μακεδονίας ο Καστορίας, ο Φλωρίνης κ.ο.κ.
Δεν θα δημιουργηθεί ένα μπάχαλο; Ή μήπως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;
Δεν είναι παράκαιρο να ανοίξει ένα τόσο επώδυνο θέμα για τους Έλληνες Μακεδόνες; Τί θα γίνει με τους ελάχιστους, αλλά υπαρκτούς, «αυτονομιστές» της περιοχής της Αριδαίας; Είναι καιρός για να δημιουργούμε ή να ξεθάβουμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν;
Από τον τρόπο που θα χειριστεί το θέμα αυτό ο Πατριάρχης και η περί αυτόν Σύνοδος και η λύση που θα δώσουν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό οπωσδήποτε την εκκλησιαστική ζωή των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.Αυτό να το θυμάται ο Πατριάρχης όταν υπογράφει Τόμους και Αυτοκεφαλίες.
Ας ελπίσουμε ότι τα λάθη του περελθόντος θα γίνουν γέφυρες στο σήμερα και δεν θα επαναληφθούν. Φθάνει πια τόσος διχασμός που γεύτηκε και εξακολουθεί να γεύεται  το Έθνος μας.