You are currently viewing Εξεδήμησε η φιλάνθρωπος πρεσβυτέρα Καλυψώ Καραχάλιου στη Βοστώνη

Εξεδήμησε η φιλάνθρωπος πρεσβυτέρα Καλυψώ Καραχάλιου στη Βοστώνη

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ομογένεια της Βοστώνης, η Εκκλησία και το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο έχουν φτωχύνει πολύ από την εκδημία της πρεσβυτέρας Καλυψούς Καραχάλιου, η οποία πρόσφερε εθελοντικά πολύτιμες και πολύχρονες υπηρεσίες. Η αείμνηστη ήταν και από τους πιο πρόθυμους και γενναιόδωρους ανθρώπους που στήριξαν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Θεολογικής Σχολής.

Η πρεσβυτέρα Καλυψώ ή Lee όπως είναι επίσης γνωστή στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, γεννήθηκε στην Πάρο και μετανάστευσε με τους γονείς της στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν μικρό κορίτσι μόλις τρεισήμισι ετών και η οποία διατήρησε τον σύνδεσμο και τη συνάφειά της με τις ελληνικές της ρίζες, καταβολές και παραδόσεις.

Ανατράφηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στη γειτονιά East Flatbush όπου τότε ήταν η μόνη ελληνική οικογένεια, πλην όμως οι Ιταλοί, Εβραίοι, Ιρλανδοί και Γερμανοί γείτονές τους ήταν όλοι τους σαν δική τους οικογένεια. Ο πατέρας της Αναστάσιος και ο θείος της Παναγιώτης Κάπαρης ήταν ιδιοκτήτες του εστιατορίου «Beverly» το οποίο βρισκόταν πολύ κοντά στο σπίτι τους. Σαν μικρό κορίτσι η Καλυψώ θαύμαζε τον πατέρα της ο οποίος αντί να δειπνήσει στο εστιατόριο, πήγαινε κάθε βράδυ στο σπίτι και δειπνούσε  μαζί με τα παιδιά του την Καλυψώ, τον Γιάννη, τη Βαρβάρα και τη Μαργαρίτα.

Επειτα από τις σπουδές η αείμνηστη Καλυψώ πήγε να εργασθεί σε επιφανή Εκδοτικό Οίκο στο Μανχάταν, όπου γνώρισε τον Γεώργιο Καραχάλιο από την Αθήνα ο οποίος σπούδαζε στο πανεπιστήμιο Columbia και μέσα σε δύο μήνες παντρεύτηκαν. Στη συνέχεια, ο Γεώργιος εισήλθε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, σπούδασε Θεολογία και Φιλοσοφία και χειροτονήθηκε ιερεύς έχοντας πάντοτε στο πλευρό του συμπορευτή και συνοδίτη την πρεσβυτέρα Καλυψώ. Ο πρώτος του διορισμός ήταν στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος στο Κόνκορντ (Concord) του Νιου Χαμσάιρ και αργότερα πήρε μετάθεση στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος του Λόουελ Μασαχουσέτης.

Οι αείμνηστοι πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής Γεώργιος και πρεσβυτέρα Καλυψώ Καραχάλιου άνθρωποι της προσφοράς στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

Η πρεσβυτέρα Καλυψώ εργάσθηκε από διάφορες υψηλόβαθμες διοικητικής φύσεως θέσεις του Αμερικανικού Στρατού, ενώ συμμετείχε ενεργά και δραστήρια στις κοινότητες στις οποίες υπηρετούσε ο ιερεύς σύζυγός της όπως στη χορωδία, στη Φιλόπτωχο, ενώ δημοσίευσε και βιβλία ελληνικής μαγειρικής.

Όταν ο π. Γεώργιος μετέβη στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα, ήταν ταυτόχρονα εφημέριος για τους Ελληνες στρατιώτες στην Αμερικανική Στρατιωτική Βάση της Χαϊδελβέργης η πρεσβυτέρα Καλυψώ εργαζόταν ως διοικητική βοηθός στον επικεφαλής στρατηγό της Βάσης.

Οταν επέστρεψαν από τη Γερμανία ο π. Γεώργιος διορίσθηκε καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική όπου υπηρέτησε με ευδοκίμηση από πολλές θέσεις: Ως καθηγητής της Φιλοσοφίας και Λογικής, ως Αντιπρόεδρος και Πρόβοστ. Επίσης, διετέλεσε επί σειρά ετών ως πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Βοστώνης, αλλά και ως εφημέριος για τα Ελληνορθόδοξα μέλη του Αμερικανικού Στρατού και πολιτών εργαζόμενων στο στράτευμα. Ταυτόχρονα, ήταν και ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η οποία έδρευε αρχικά στην πόλη Laurence (Λόρενς) της Μασαχουσέτης και στη συνέχεια μετακόμισε στη γειτονική πόλη Andover (Αντόβερ) όπου με ενέργειές του χτίσθηκε καινούργιος ναός και κοινοτικό συγκρότημα. Η πρεσβυτέρα Καλυψώ μετατέθηκε στην Αεροπορική Βάση Hanson Air Force Base στην πόλη Μπέτφορντ της Μασαχουσέτης ως διοικητική βοηθός του διοικητή της Βάσης.

Με δωρεά της πρεσβυτέρας Καλυψώς Καραχάλιου προς το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Θεολογικής Σχολής, στη μνήμη του συζύγου της πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Καραχάλιου, ο οποίος εξεδήμησε πριν από έξι χρόνια, δημιουργήθηκε Βιβλιοθήκη και αίθουσα συναντήσεων επ’ ονόματί του, η «Rev. Dr. George Karahalios Library and Lounge».

Επίσης, συνέβαλλε γενναιόδωρα στη γενικότερη ανακαίνιση του Μαλιωτείου Κέντρου, το οποίο σήμερα διοργανώνει πολιτιστικές και ακαδημαϊκές εκδηλώσεις, δημόσιες διαλέξεις, συνέδρια, εκθέσεις έργων, κινηματογραφικές ταινίες και μουσικά προγράμματα.

Η πρεσβυτέρα Καλυψώ είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στον «Ε.Κ.» τον Σεπτέμβριο του 2017 πως «είναι τιμή μου να μπορέσω να βοηθήσω έστω και λίγο το Mαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στο οποίο εγώ και ο σύζυγός μου είμαστε στενά συνδεδεμένοι για πάνω από πενήντα  χρόνια».

Η αείμνηστη πρεσβυτέρα Καλυψώ βοηθούσε πολλά παιδιά από την Ομογένεια να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και του εξωτερικού. Κατά την επιθυμία της, αλλά και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η Εξόδιος Ακολουθία της τελέσθηκε στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του στο Κέμπριτζ Μασαχουσέτης, ενώ ο ενταφιασμός της πλησίον του αείμνηστου συζύγου της π. Γεωργίου στο κοιμητήριο Γεσθημανή του West Roxbury Μασαχουσέτης.

Οσοι επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη της μπορούν να αποστείλουν χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου ως εξής: Maliotis Cultural Center 50 Goddard Avenue, Brookline, MA 02445