You are currently viewing Σαν σήμερα….

Σαν σήμερα….

Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιος Κόμπος – Ένας σύγχρονος Άγιος 
Γνωρίζατε ή ξεχάσατε  ότι υπήρχε δεσπότης που κυκλοφορούσε με λεωφορείο και πήγαινε στη σύνοδο με ΚΤΕΛ; Γνωρίζατε ότι κυκλοφορούσε με φθαρμένα ράσα και όχι με πολυτελή και καλοραμμένα; Ότι δεν είχε αυτοκίνητο δικό του, ούτε οδηγό; Δεν χρησιμοποιούσε τηλέφωνο και σε καμία περίπτωση κινητό;
 Έκανε ωτοστόπ και ανέβηκε στην καρότσα φορτηγού και όταν έφτασε Σιάτιστα και πήγε να κατέβει τον είδαν οι κάτοικοι και τον βοήθησαν να κατέβει, τότε ρώτησε ο οδηγός του φορτηγού ποίος ιερέας είναι αυτός κι οι κάτοικοι του απάντησαν «ο δεσπότης», τότε  ο οδηγός του φορτηγού έβαλε τα κλάματα.
 Ότι με τα χρήματα του πλήρωνε το νοίκι  φοιτητών της επαρχίας του;
Στις  17 Δεκεμβρίου κλείνει τα 17 χρόνια από τότε που άφησε σε ηλικία 85 ετών  το 2005, τον μάταιο  τούτο  κόσμο αλλά και τον λαό μας που  τον λάτρευε.
Πρόκειται για τον Μακαριστό  μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο Κόμπο, τον σύγχρονο Άγιο.
Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου καὶ Σιατίστης κ. Ἀντώνιος Κόμπος ἐγεννήθη τῷ 1920 εἰς Ἄργος Ἀργολίδος. Ὑπῆρξε ἀπόφοιτος τῆς Μαρασλείου Παιδαγωγικῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν καὶ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. Μετεξεπαιδεύθη εἰς τὰ Πανεπιστήμια Ὀξφόρδης καὶ Παρισίων. Διετέλεσε καθηγητὴς καὶ Διευθυντὴς Ἱερατικῶν Σχολῶν. Κατὰ τὰ ἔτη 1971-74 ὑπηρέτησεν ὡς Ἱεροκήρυξ εἰς τὴν Ἱερὰν Μητρόπολιν Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας. Διάκονος ἐχειροτονήθη εἰς τὰς 3.12.67, πρεσβύτερος δὲ εἰς τὰς 4.12.67. Τὴν 23ην Μαΐου 1974, στήν  ηλικία των 54 ετών,  ἐξελέγη Μητροπολίτης Σισανίου καὶ Σιατίστης. Ἐξέδωκεν ἀξιόλογα ἐπιστημονικὰ ἔργα. Ἐδημοσίευσε βιβλιοκρισίες  καὶ ἄρθρα ἐποικοδομητικὰ σέ διάφορα περιοδικά. Ἐκοιμήθῃ ἐν Κυρίῳ τῇ 17ῃ Δεκεμβρίου 2005.
Έδινε 100 ευρώ το μήνα σε κάθε φοιτητή της Μητρόπολης ως οικονομική ενίσχυση της μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης.
Του χάρισαν ένα πολυτελές αυτοκίνητο  και ενώ είχε δικαίωμα να κατέχει κρατικό αυτοκίνητο με οδηγό σύμφωνα με  νόμο του 1932. Χάρισε αυτό το αυτοκίνητο την άλλη κιόλας  μέρα σε πολύτεκνη οικογένεια και απάντησε στην ερώτηση γιατί το έκανε αυτό  ως εξής «ήταν μεγαλύτερη ανάγκη για την οικογένειά να μεταφέρει τα παιδιά τους».
Κυκλοφορούσε στην Αθήνα με τρόλεϊ και πάντα με δημόσια μέσα συγκοινωνίας και τον αποκαλούσαν «ο Μητροπολίτης των τρόλεϊ».
Του χάρισε ένας ιερέας έναν δερμάτινο χαρτοφύλακα γιατί κυκλοφορούσε με έναν ξύλινο με επένδυση από χαρτόνι. Την άλλη μέρα τον χάρισε σε κάποια κυρία και είπε στον ιερέα που τον ρώτησε «έπιασε τόπο», γιατί της είχα μεγάλη υποχρέωση.
Πήγαινε με στρατιωτικά αυτοκίνητα που υπήρχαν στην περιοχή και ήταν στο δρόμο τους και στη συνέχεια πήγαινε με τα πόδια στα «κουτσοχώρια»,όπως τα αποκαλούσε των 20-30 κατοίκων. Πέρασε αρκετές φορές από όλα τα χωριά περίπου 150 στον αριθμό.
Σφουγγάριζε το χώρο το δικό του στη μητρόπολη ΜΟΝΟΣ του!!! Είμαι πρώτα καλόγερος και μετά επίσκοπος απαντούσε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου πως σχολιάζει τα «σκάνδαλα»  στο χώρο της Εκκλησίας απάντησε: «Δεν μπορώ να πω και να κρίνω κανέναν, εγώ είμαι πιο αμαρτωλός απ’ όλους. Τι είμαι εγώ μπροστά σ’ αυτούς; Ένα τίποτα..»
«Τι τα θέλει τα κινητά τηλέφωνα ο καλόγερος; Η επικοινωνία με τον ουρανό γίνεται δωρεάν χωρίς να μας εμποδίζουν  τα βουνά και να μην έχουμε σήματα, και χωρίς μαγνητικά κύματα που βλάπτουν κιόλας». Απαντούσε όταν τον ρωτούσαν γιατί δεν έχει κινητό τηλέφωνο.
Τόση θεϊκή εύνοια και περίσσευμα αγιότητας πια στην Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης  από τον Θεό.. σημαίνει ότι ο λαός της ακριτικής αυτής Μητρόπολης πορεύεται σωστά και γιαυτό ο καλός Θεός τους ευνοεί τα τελευταία 50 χρόνια με το μα τους στέλνει Αγίους και εναρέτους Ιεράρχες. Μετά τον Αντώνιο πήγε ο Παύλος και μετά τον Παύλο ο Αθανάσιος για να συνεχίσει το έργο των Αγίων προκατόχων του . Ο Θεός, όντως, δεν  ξεχνά…