You are currently viewing Οι αχάριστοι έχουν πάντα το ίδιο γλοιώδες πρόσωπο και την ίδια μπόχα στα χνώτα …

Οι αχάριστοι έχουν πάντα το ίδιο γλοιώδες πρόσωπο και την ίδια μπόχα στα χνώτα …

✔️Η διαθήκη του μακαριστού Καστορίας Σεραφείμ, ο διασυρμός των εκτελεστών της  και οι αχάριστοι διαβολείς… 
 
🔺Ανάλυση:Σωτήρης Μ. Τζούμας 
Ο Πέρσης ποιητής του 13ου αι Σααντί έχει πει πως «μόνο τα δέντρα που έχουν καρπούς πετροβολούν». Και δυστυχώς διά μέσου των αιώνων ολοένα και επαληθεύεται η ρήση αυτή ώστε να υιοθετείται πάντα σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανθρώπινης συμπεριφοράς. Βεβαίως, δεν μπορούμε να τα έχουμε καλά με όλους. Θα υπάρχουν και οι άνθρωποι που έχουν διαφορετική άποψη με μας. Από την διαφορά απόψεων και το χάσμα ιδεών, μέχρι το αβυσσαλέο μίσος,την κακότητα και την εμπάθεια, όμως, υπάρχει διαφορά.
Ένας γέροντας έλεγε «όταν έχεις εχθρούς σημαίνει πώς κάτι καλό κάνεις»!
Έχει εξελιχθεί στην Καστοριά σε μείζων θέμα το περιεχόμενο και η εκτέλεση της διαθήκης του μακαριστού πολύκλαυστου  Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, ο οποίος άφησε πίσω του μεγάλο κενό. 
Και το ξέσπασμα αυτό  δεν έγινε μόνο του. Συγκεκριμένοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και κληρικοί, βρίσκονται πίσω από αυτή την τεχνητή ένταση που δημιουργήθηκε με στόχο την δολοφονία ανθρωπίνων χαρακτήρων.
Ο μακαριστός  επίσκοπος της ακριτικής γωνιάς της Δυτικής Μακεδονίας, ο καλός μας και χαριτωμένος άνθρωπος ο αείμνηστος  Σεραφείμ,  όρισε στην διαθήκη του -την οποία συνέταξε και υπέγραψε αρκετά χρόνια προ του θανάτου του , τον οποίο δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει- ως αποκλειστικούς διαχειριστές  , τους τότε πατέρες της Αδελφότητας του Ιερού Επισκοπείου, όπως του άρεσε να ονομάζει την συνοδεία του, π. Αθανάσιο Γιαννουσά -νυν Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης- και τον αυτάδελφό του π. Νικόλαο μέχρι πρότινος πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Καστορίας και νυν κληρικό της Ι. Μ. Σισανίου.
Πρόκειται για τα δύο πνευματικά παιδιά του τα οποία παράτησαν τα πάντα πίσω τους στην Αθήνα, πούλησαν το σπίτι τους και ακολούθησαν τον Μακαριστό Σεραφείμ στην Καστοριά, διαθέτοντας ο,τι χρήματα είχαν για  στο πνευματικό έργο της Μητροπόλεως Καστορίας. Όσοι ήξεραν τον Σεραφείμ, τα ήξεραν όλα αυτά από πρώτο λόγο, διότι ο ίδιος τα έλεγε, καμαρώνοντας για τους πνευματικούς του βλαστούς που είχαν εξελιχθεί σε πνευματικά αναστήματα πρώτης γραμμής δίπλα του. 
Πού το μεμπτό σε όλο αυτό ώστε  να προσπαθούν ορισμένοι – δυστυχώς γνωστοί οσφυοκάμπτες  ψευτάδελφοι – αυτό και μόνο, να το ψέξουν για να διασύρουν υπολήψεις και ονόματα;
Ποιούς  ήθελαν  να αφήσει ο μακαριστός Σεραφείμ ως εκτελεστές; Δεν θα όριζε τα πρώτα, πιστά και αγαπημένα τέκνα του, που άφησαν πριν χρόνια την άνεση του κλεινού άστεως και τον ακολούθησαν στην ακριτική Καστοριά;  Δεν θα άφηνε τους βραχίονες του;
Με ποιό δικαίωμα τους κατηγορούν, ενώ τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα και μάλιστα παρόντων των  μαρτύρων που ορίζουν οι διατάξεις περί διαθηκών;
Τι σκοπιμότητα έχει αυτή η αήθης επίθεση και συμπεριφορά και μάλιστα όπως μαθαίνουμε από ανθρώπους που έχουν ευεργετηθεί στο παρελθόν από τους ως άνω κληρικούς;
Ονόματα ξέρουμε αλλά δεν τα γράφουμε προς το παρόν αλλά αν συνεχιστεί η κατάσταση θα τους αποκαλύψουμε για να τους αναγκάσουμε να μας πουν ποιος τους έβαλε να τα πουν όλα αυτά και να καταλάβουμε το ζόρι που τραβούν. Σε κάθε πράξη υπάρχει το αίτιον και το αιτιατόν και εν προκειμένω το αιτιατόν είναι προς έρευνα για να καταλάβουμε το ήθος των ανθρώπων αυτών.
Οι πατέρες απάντησαν στο ανυπόγραφο (γιατί δεν είχαν άραγε το θάρρος να υπογράψουν συκοφαντικό δημοσίευμα που κυκλοφόρησε και διευκρίνησαν με το ήθος, την σεμνότητα , την ευγένεια, την ταπείνωση και την ειλικρίνεια που τους διακρίνει, πώς ακριβώς συνέβησαν τα γεγονότα και τι ακριβώς έγινε.
Οι δύο πατέρες είναι διαμάντια! Τόσο ο άγιος Σιατίστης όσο και ο π. Νικόλαος ήταν και στάθηκαν δίπλα στον αείμνηστο Σεραφείμ ως γνήσια πνευματικά τέκνα, με μια αγία βιοτή.
Αλλά «έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν»! 
Οι ευεργετηθέντες αχάριστοι έχουν πάντα το ίδιο γλοιώδες πρόσωπο και τα ίδια ταπεινά ένστικτα. Έχουν δυστυχώς, την ίδια μπόχα τα  χνώτα τους  και τον ίδιο κακό τρόπο αντίδρασης. 
Θέλουν να κάνουν κακό σε ανθρώπους που τους ευεργέτησαν στο παρελθόν και αυτό το κάνουν πάντα όταν χάνουν την εξουσία την οποία είχαν και κάνουν ο,τι μπορούν για να κερδίσουν την εύνοια της νέας προϊσταμένης τους αρχής.
Ας λάβουν υπόψη τους πάντως πως το εισιτήριο της ρουφιανιάς δεν οδηγεί πάντα σε ασφαλείς λιμένες. Μπορεί να ανοίγει πόρτες στην αρχή αλλά στη συνέχεια μεταβάλλεται σε ξεσκονόπανο που το πετάνε  στο καλάθι των αχρήστων αφού προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε  και στραγγίχθηκε επαρκώς. Πρόκειται για το σύνδρομο της στημένης λεμονόκουπας!
Κρίμα γιατί πολλοί από αυτούς που πρωταγωνιστούν σε αυτή τη λάσπη φορούν το τιμημένο ράσο.Και  όλοι τους,κληρικοί και λαϊκοί συκοφάντες , έχουν ευεργετηθεί πολλαπλώς από τον Σεραφείμ ο οποίος τους συμπαραστάθηκε σε κάθε περίσταση ανάγκης στον προσωπικό τους ταραγμένο βίο. Και σήμερα αντί μνημοσύνου επιστρέφουν με την αχαριστία τους στα παιδιά του Σεραφείμ το σαθρό περιεχόμενο της ψυχής τους! Ο Θεός να τους ελεήσει και συγχωρήσει! 
 
🔺Ιδού η απάντηση του Σεβ. Σισανίου κ.Αθανασίου και του Αρχιμ. Νικολάου Γιαννουσά  στις αθλιότητες που είδαν το φως της δημοσιότητας με ύποπτο τρόπο:
 

Σε απάντηση ανυπογράφου συκοφαντικού δημοσιεύματος,το οποίο κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες στο διαδίκτυο, αναφορικά με τη Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, παρέχονται οι κάτωθι διευκρινήσεις.

α. Όσον αφορά τις διαδικασίες σφραγίσεως των ιδιαιτέρων ενδιαιτημάτων του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, του γραφείου του και της αίθουσας του θρόνου, αυτές έγιναν άμεσα, νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια από τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ. Ομοίως, οι διαδικασίες αποσφραγίσεως των χώρων αυτών διεκπεραιώθηκαν νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στη σφράγιση και αποσφράγιση των ως άνω χώρων παρευρίσκονταν όλοι οι εκ του νόμου προβλεπόμενοι μάρτυρες.

β. Όσον αφορά τη Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, αυτή έχει κηρυχθεί ΚΥΡΙΑ κατόπιν Πράξεως του Ειρηνοδικείου Καστοριάς, σύμφωνα με έκθεση γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης δικαστικού γραφολόγου.

γ. Όσον αφορά την εκτέλεση της Διαθήκης του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ, επειδή ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των κληρονομηθέντων, δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαχειρίσεως των κληρονομηθέντων. Συνεπώς οποιαδήποτε κρίση για την καλή ή όχι διαχείρισή της, είναι πρώιμη και υποθετική.

δ. Όσον αφορά την εκκλησιαστική πολιτιστική κληρονομιά της Καστοριάς και τα ιερά κειμήλια της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας (Μίτρα Γερμανού Καραβαγγέλη, Χειρόγραφα και Παλαίτυπα βιβλία, Άμφια προθηκών, Ιερές Εικόνες, Ιερά Σκεύη, Θεολογικοί τόμοι, κώδικας Μητροπόλεως, κλπ), αυτά παραμένουν στο Ιερό Επισκοπείο άθικτα και ασφαλή.

ε. Όσον αφορά τα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ εκκλησιαστικά αντικείμενα και είδη θείας λατρείας και ευλάβειας (Ιερά Λείψανα, Ιερά Άμφια κλπ) του εκάστοτε Μητροπολίτου, αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται στη θεία λατρεία και να τίθενται σε δημόσια λατρευτική προσκύνηση, όμως δεν χάνουν ποτέ τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

στ. Όσον αφορά τις προσωπικές Ιερές Εικόνες του μακαριστού, αυτές παραμένουν στον χώρο του Ιερού Επισκοπείου.

ζ. Όσον αφορά τα Ιερά Λείψανα που ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ είχε στην κατοχή του (και δεν φυλάσσονταν προσωρινά), αυτά αποτελούν προσωπική του περιουσία, διότι αποκτήθηκαν από τον ίδιο προσωπικά. Ο ίδιος ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ στο Ιερό Επισκοπείο κανένα Ιερό Λείψανο όταν ενθρονίστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς.

Είναι γνωστό επίσης σε ολόκληρο τον εκκλησιαστικό χώρο, ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ δώριζε ως ευλογία πολλά προσωπικά του λατρευτικά αντικείμενα καθώς και αποτμήματα Ιερών Λειψάνων. Αυτό αποτελεί τιμή για τον ίδιο και αποκαλύπτει το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Μεγάλος αριθμός Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και αλλού, έχουν στην κατοχή τους ένα πλήθος Ιερών Λειψάνων, ως “κτήμα Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ”.

Είναι προφανές ότι οι Λειψανοθήκες με τα Ιερά Λείψανα που τυχόν σχετίζονται με την Καστοριά, θα δωριθούν από τους διαχειριστές της Διαθήκης στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και στις Ιερές Μονές της, όπως έγινε συνεννόηση κατά την αποσφράγιση του Ιερού Επισκοπείου παρόντων τόσο του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, όσο και όλων των νομίμως παρευρισκομένων. Αυτό εξάλλου ορίζεται και από το εκκλησιαστικό ήθος του μακαριστού Μητροπολίτου, το οποίο ακολουθούν έντιμα και δεσμευτικά οι διαχειριστές της διαθήκης.

η. Στη διαθήκη ορίζεται με σαφήνεια ότι οι διαχειριστές οφείλουν “να τα χειρισθούν κατά την κρίση τους…”, ώστε “Να δοθούν ως ευλογία στις Μονές Αγίου Όρους και εκτός Αυτού με τις οποίες γνωρίζουν ότι συνδέομαι, με την υπόμνηση να με μνημονεύουν στην Ιερά προσκομιδή και να κάνουν τα νενομισμένα μνημόσυνα. Το αυτό να κάνουν και για τα Ιερά Λείψανα.” Είναι αυτονόητο ότι αυτό ακριβώς θα πράξουν οι διαχειριστές, υπακούοντας απόλυτα τον μακαριστό γέροντά τους και μετά την κοίμησή του όπως ακριβώς τον υπάκουαν τα τελευταία 38 χρόνια.

θ. Η αδελφότητα του Ιερού Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας σε καμία περίπτωση δεν αισθάνεται πικρία και απογοήτευση στο πρόσωπο του μακαριστού γέροντός της κυρού Σεραφείμ. Οι πατέρες της αδελφότητος αισθανόμαστε ΜΟΝΟ ευγνωμοσύνη απέναντι στον μακαριστό γέροντά μας.

ι. Η Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ,  αμέσως μόλις βρέθηκε (ΜΕΤΑ την κηδεία του μακαριστού), παραδόθηκε ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ από τον Αρχιμ. Νικόλαο Γιαννουσά στον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ. Συνεπώς ο Σεβ. Τοποτηρητής δεν θα μπορούσε να είχε εκτελέσει την επιθυμία του μακαριστού να ταφεί σε άλλο χώρο, διότι παρέλαβε τη Διαθήκη μετά την κηδεία/ταφή και μάλιστα ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ.

ια. Ο ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟΣ (σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος) χώρος της αίθουσας του θρόνου, των προσωπικών ενδιαιτημάτων και του γραφείου του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ, παρέμεινε ασφαλής και απαραβίαστος, όπως επιβεβαιώνει η Πράξη Αποσφράγισης του Ιερού Επισκοπείου, με παρόντες τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο και όσους άλλους προβλέπει ο νόμος.

ιβ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, παρέλαβε ένα πλήρως εξοπλισμένο Ιερό Επισκοπείο.

Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος

Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς