You are currently viewing Εκοιμήθη ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Εκοιμήθη ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Έφυγε από τη ζωή μετά από μεγάλη μάχη που έδωσε με τον κορονοϊό ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς. Είναι ο τρίτος Μητροπολίτης που φεύγει με την επάρατη νόσο μετά τους προώρως κοιμηθέντες Λαγκαδά Ιωάννη και Καστορίας Σεραφείμ.

Ο Μητροπολίτης Κοσμάς ( κατά κόσμον Κωνσταντίνος Παπαχρήστος)γεννήθηκε  στη Σκουτεσιάδα Αιτωλοακαρνανίας το 1945. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Παντείου Σχολής το 1971 και από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1976.

Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητο το 1974. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίαςγια περισσότερα από 30 χρόνια. Στις 5 Οκτωβρίου 2005 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η χειροτονία του έγινε στις 8 Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο.

Μάλιστα ο μεγάλος Αριεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος ο οποίος είχε δεχθεί ως Πρωθιεράρχης απαράδεκτες προσβολές απο το Φανάρι στα δέκα χρόνια της Αρχιεπισκοπείας του είχε στείλε τον Κοσμά αν και είχε εκλεγεί  σε Μητρόπολη της Παλαιάς Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να πάρει ευχή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Και πήγε ο Κοσμάς μαζί με τον νεοεκλεγέντα επίσης Δράμας κ. Παύλο ο οποίος καθηκόντως βς Ιεράρχης των νέων Χωρών πήγαινε να υποβάλλει τα σέβη του και να πάρει ευχή. Αλλά αυτός ήταν ο Χριστόδουλος! 

Το 2021, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον παρέπεμψε σε εκκλησιαστικό ανακριτή για την κατηγορία της απείθειας προς τις αποφάσεις της σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα 2021 και τα μέτρα πρόληψης της Covid-19. Ο Μητροπολίτης, που ήταν ανεμβολίαστος, διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό στις 18 Νοεμβρίου 2021 και αρχικά παρέμεινε σπίτι του διότι έτσι τον συμβούλευαν οι πνευματικοί του Αγίου Όρους( θα γράψουμε εκτενώς γιαυτή την πλάνη που παιρνει ανθρώπους στο λαιμό της  κάποια άλλη στιγμή) και ένας ιατρός από το Βόλο που προΐσταται του κινήματος των ανεμβολιαστών και δυστυχώς  μέλη της οικογενείας του παρασυρμένα από αρνητές του εμβολίου. 

Παρά την αρχική του άρνηση να νοσηλευτεί,τελικά χάρη στην επιμονή του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Επιφανίου- ο οποίος έδωσε μόνος του  μάχες εναντίον όλων- διασωληνώθηκε και εισήχθη στο Νοσοκομείο Αγρινίου την 1η Δεκεμβρίου. Ωστόσο η κατάστασή του επιδεινώθηκε και εμφάνισε δύσπνοια σε συνδυασμό με χαμηλό κορεσμό, οπότε τα ξημερώματα της 2ης Δεκεμβρίου διακομίστηκε διασωληνωμένος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα,όπου παρέμεινε νοσηλευόμενος Απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών στις 3 Ιανουαρίου 2022.έπειτα από επιπλοκές της COVID-19.

Ο Κοσμάς υπήρξε ένας πνευματικός Ιεράρχης πράγματι με έργο και αγάπη στο ποίμνιο του. Ωστόσο ακολουθούσε μια γραμμή καθαρά Οργανωσιακή (της παλιάς εποχής) που άγγιζε προτεσταντικές συνήθειες και μεθόδους. Και με αυτό θα έλθει αντιμέτωπος ο διάδοχος ή οι διάδοχοι του την επόμενη μέρα. Και σίγουρα θα πρέπει να ανατραπεί η γραμμή αυτή για να βρει η Μητρόπολη την περπατησιά της στην κανονικότητα.

Σ.Μ.Τ.