You are currently viewing Ο “Χορός του Λεμονιού” αναβίωσε από τους Καραβιώτες της Νέας Ιερσέης
Το χορευτικό τμήμα της "Λάμπουσας" με τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος, δρα Κωνσταντίνο Κούτρα, τον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Κυριάκο Παπαστυλιανού, τον πρώην πρόεδρο Κώστα Τσέντα και τον πρόεδρο της Λάμπους, Σταύρο Καμηλάρη. (Φωτογραφίες: Λάμπουσα)

Ο “Χορός του Λεμονιού” αναβίωσε από τους Καραβιώτες της Νέας Ιερσέης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

‘Ενα παραδοσιακό έθιμο του κατεχόμενου Καραβά, τον “Χορό του Λεμονιού”, αναβίωσαν και φέτος τα μέλη του ιστορικού συλλόγου “Λάμπουσα” σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Νέας Ιερσέης “Σαλαμίς” και τη Νεολαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κυπρίων- Αμερικής (NEPOMAK USA) το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στο κέντρο “ELAN” στο Λόντι της Νέας Ιερσέης.

Την εκδήλωση ευλόγησε ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος και τους συνδαιτυμόνες καλωσόρισε ο πρόεδρος της “Λάμπουσας”, Σταύρος Καμηλάρης, λέγοντας πως “έχουμε την ηθική υποχρέωση να συνεχίσουμε αυτή την παράδοη εδώ στις ΗΠΑ, έως τη στιγμή που θα γιορτάσουμε το “Χορό του Λεμονιού” στον ελεύθερο Καραβά και την Κερύνεια.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο πρόεδρος της Σαλαμίνος, Στάθης Ζαμπάς και ο πρόεδρος της NEPOMAK USA, Αργύρης Ελευθερίου. Μήνυμα απέστειλε ο Δήμαρχος του κατεχόμενου Καραβά, Νίκος Χατζηστεφάνου.

 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος εξήρε στο χαιρετισμό του το έργο που προσφέρουν στην πατρίδα τα κυπριακά σωματεία και οι κυπριακές οργανώσεις και συνεχάρη τους διοργανωτές. Παρών ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσέντας.

Το χορευτικό της “Λάμπουσας”, αγόρια και κορίτσια, μικρά και μεγάλα, ντυμένα με τις παραδοσιακές κυπριακές τους φορεσιές σκόρπισαν συγκίνηση και υπερηφάνεια, χορεύοντας υπό την καθοδήγηση της δρος Ελιάνας Αντωνίου τους χορούς της μαρτυρικής Μεγαλονήσου υπό τους ήχους παραδοσιακών κυπριακών τραγουδιών από τον Νίκο Νικολαϊδη και την ορχήστρα “The Cosmopolitans”, οι οποίοι φρόντισαν για το μουσικό μέρος της βραδιάς, ενώ για την όλη διοργάνωση της βραδιάς φρόντισαν οι άξιες κυρίες του συλλόγου με επικεφαλής την κα. Μαρία Καμηλάρη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν και οι απόφοιτοι της φετινής χρονιάς (εννέα από το Λύκειο και 3 από το Κολλέγιο) με καταγωγή από τον Καραβά.

Η γιορτή κορυφώθηκε με τον διαγωνισμό του “Χορού του Λεμονιού” όπου τα ζευγάρια χορεύουν με ένα λεμόνι στο μέτωπο.

Η “Λάμπουσα” ιδρύθηκε το 1937 από Καραβιώτες και άτομα από την περιοχή της Λαπήθου στην Κερύνεια που ήρθαν ως μετανάστες στην Αμερική με σκοπό την αλληλοβοήθεια των μελών του και τη βοήθεια στην πατρίδα και πήρε το όνομά του από την πρωτοχριστιανική πόλη της Λαμπούσας, η οποία χτίστηκε στα κατάλοιπα της αρχαίας Λαπήθου, στη βόρεια ακτή της Κύπρου, βόρεια των σημερινών χωριών Λάπηθος και Καραβάς.

Στην περιοχή, που χρησιμοποιείται σήμερα ως στρατόπεδο των κατοχικών δυνάμεων, σώζεται το μεσαιωνικό παρεκκλήσι του Αγίου Ευλαλίου και σε κοντική απόσταση το μοναστήρι της Παναγίας Αχειροποιήτου, το οποίο πανηγύριζε το Δεκαπενταύγουστο.

Η Ενωση Κυπρίων Νέας Ιερσέης “Σαλαμίς” ιδρύθηκε την άνοιξη του 1993 από μια ομάδα νεαρών Ελληνοκυπρίων επαγγελματιών που αναζητούσαν ένα μέσο για να προσφέρουν για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

Ο “Χορός του Λεμονιού” πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1951 στο κέντρο “ΖΕΦΥΡΟΣ” στην παραλία του Καραβά, και συνεχίζεται να διοργανώνεται κάθε χρόνο όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και όπου υπάρχουν σωματεία και συνδέσμοι Καραβιωτών, εδώ στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία.

ΠΗΓΗ: greeknewsusa.com