You are currently viewing Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος συλλειτούργησαν στην Μητρόπολη Αθηνών – Ο Πατριάρχης μίλησε «για ενότητα ακόμη και αν υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες..»

Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος συλλειτούργησαν στην Μητρόπολη Αθηνών – Ο Πατριάρχης μίλησε «για ενότητα ακόμη και αν υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες..»

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων τελέσθηκε, σήμερα Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συλλειτουργούντων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και των Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Σάμου κ. Ευσεβίου, Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου και Μεγάρων κ. Κωνσταντίνου.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχομενοι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και οι Έξαρχοι των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων.

Στην προσφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καλωσόρισε εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου τον Οικ. Πατριάρχη στην Ελλάδα, τον ευχαρίστησε για την ευλογητή επίσκεψή του και του προσέφερε σε αγαθή ανάμνηση ένα ασημένιο Ευαγγέλιο. «Οφείλουμε, ιδιαιτέρως φέτος που στην Πατρίδα μας εορτάζουμε τα 200 έτη από την Εθνική Παλιγγενεσία μας, να υπογραμμίσουμε τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διατήρηση της πίστης κα της ταυτότητας των υπόδουλων Ρωμιών. Και οι Πανέλληνες είμεθα ευγνώμονες προς το Πατριαρχείο μας γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Στην αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και την Εκκλησία της Ελλάδος κι εξέφρασε την χαρά του για την πρόσκληση. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ενότητα των δυο εκκλησιών, ακόμη και αν υπήρξαν ορισμένες  δυσκολίες, ενώ από την πλευρά του προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο  Ιερώνυμο ως δώρο ένα τριπλό σετ Σταυροεγκολπίων.

. (Διαβάστε εδώ την ομιλία του Οικ. Πατριάρχη)

Επίσης παρέστησαν η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι αρχών.

Απο χθές στην Αθήνα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Υπενθυμίζεται πως, ο  Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται στην Αθήνα από χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του.

Χθες το απόγευμα συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στο κτήριο της Αρχιεπισκοπής.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν στην Αθήνα οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, οι Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος, Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, Δευτερεύων κ. Αλέξανδρος, Τριτεύων κ. Καλλίνικος, ο Άρχων Διδάσκαλος του Γένους κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομοτ. Καθηγητής Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου, ο κ. Νικόλαος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριάρχου, και ο κ. Παναγιώτης Γραφιαδέλλης, Πατριαρχικός υπάλληλος.

 

Παρά τω Πατριάρχη και ο πατήρ Θωμάς Συνοδινός Ιερατ. Προϊστάμενος του Καθεδρικού ναού ο οποίος είχε φροντίσει τα πάντα- και την πιο μικρή λεπτομέρεια -για την θεία λειτουργία καθιστώντας την Μητρόπολη Αθηνών πρότυπο  ναού πανορθοδόξως.

 


Η ιστορική φωτό με επίκεντρο τους δύο Προκαθημένους, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως το επιστέγασμα της ημέρας, έξω από τον Μητροπολιτικό ναό των Αθηνών μετά την θεία λειτουργία και ολίγον προ του επισήμου γεύματος!

 

Φωτο: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο