You are currently viewing Δράσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας

Δράσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας

Του π. Ηλία Μάκου

Οι δράσεις της Εκκλησίας της Αλβανίας είναι πολλές και καθημερινές. Και μεταγγίζουν χάρη και δημιουργικότητα. Και το κυριότερο αγάπη, που είναι η μόνη απάντηση στα αδιέξοδα του ανθρώπου και το μυστικό “όπλο”, που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Μερικές από τις δραστηριότητες της Εκκλησίας της Αλβανίας των τελευταίων ημερών, δείχνουν, όπως και όλες οι υπόλοιπες, ότι στέκεται αληθινά “πλησίον” στον άνθρωπο.
Παρών ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, όπως και οι άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας, στην απονομή του υψηλού τίτλου “Τιμή του Έθνους” στον Αλβανό δημοσιογράφο Ferdinand Samarxhi   από τον πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

 

Σε δύσκολες εποχές συνετέλεσε με το λόγο και τη γραφή του στην εδραίωση της ελευθερίας της πίστης στη χώρα του και στην ειρηνική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Και στήριξε τόσο τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, όσο και τους άλλους θρησκευτικούς παράγοντες, από τους οποίους και προτάθηκε η τιμητική διάκρισή του, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα κλίμα συνεργασίας, ειρήνης και αλληλεγγύης.
***
 
Ζευγάρι, που ζει στην Αμερική, ο Στέφανος και η Θεοφανία Σαρηγιάννη, προσέφεραν εθελοντικά επί πολλούς μήνες στο ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξος Εκκλησίας της Αλβανίας.
Θαυμάζοντας την πλούσια και φωτεινή και φωτισμένη δράση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που σχεδόν από την τέφρα της αναγέννησε την Ορθοδοξία στην Αλβανία, με πολύ κόπο και αγώνα, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αλλά και με πολύ εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού.
Για τους πιστούς η ιεραποστολή είναι μια πρόκληση, ώστε  να μην αφήνονται να ατενίζουν στωικά τα συμβαίνοντα και με αδιαφορία.  Δεν παραδίδονται σαν απλοί θεατές στη ροή του γεγονότος, αλλά δραστικά σπέρνουν, όπως και όσο μπορούν, το Λόγο του Θεού, που θα βρει γόνιμο έδαφος για να καρποφορήσει.
***
Η “Διακονία Αγάπης» της Εκκλησίας της Αλβανίας υλοποιεί το έργο «επανένταξη Αλβανών Μεταναστών, που επιστρέφουν στον τόπο τους με σκοπό την κοινωνικοοικονομική ενδυνάμωσή τους.
Και τούτο επιτυγχάνεται με τη συμβολή στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, στη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην επαγγελματική κατάρτισή τους.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ολοκληρωτική υποστήριξη οικογενειών, νέων και παιδιών. Στους δήμους Belsh, C ërrrik και C renrenjas, 95 οικογένειες έχουν στηριχθεί με πακέτα τροφίμων και υγιεινής, καθώς και 7 οικογένειες με ηλεκτρο-οικιακές συσκευές.
Επίσης 56 οικογένειες ενημερώθηκαν σε διάφορα θέματα, ώστε να γίνει πιο εύκολη η επανένταξή τους.

Ακόμη 35 παιδιά βοηθήθηκαν για την προσαρμογή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ σε νέες γυναίκες εξασφαλίστηκαν οι σπουδές τους για την εκμάθηση της κομμωτικής.

Επίσης προετοιμάστηκαν επιχειρηματικά σχέδια για 32 άτομα, από τα οποία τα 6 ενισχύονται οικονομικά, ενώ οι δράσεις άλλων 8 ατόμων στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του λιανικού εμπορίου προωθήθηκαν.
Οι πράξεις αγάπης είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για την Εκκλησία της Αλβανίας και ένας αξιόπιστος οδηγός. Για να ζουν οι άνθρωπο τη ζωή τους, έχοντας ένα ανέσπερο φως δίπλα τους και μια άσβηστη ελπίδα.
***

Προσκυνηματική εκδρομή έκαναν πιστοί από το Φίερι με επικεφαλής τον σεμνό Μητροπολίτη τους Αντώνιο.

Επισκέφτηκαν ναούς στο χωριό Βανάγι του Λιμπόφσι ( η εκκλησία είναι παλαιά, του 1780), όπου στον εξωτερικό χώρο ο κ. Νικόλαος τους μίλησε πνευματικά, καθώς και στο ναό του χωριού Αγίμ, όπου συνέφαγαν.
Από αυτό το οδοιπορικό όλοι κατάλαβαν ότι υπάρχει στήριγμα, υπάρχει τρόπος λύτρωσης απ’ όλους τους κινδύνους και νίκης όλων των φόβων. Έχουμε οι πιστοί καταφύγιο, έχουμε πηγή δύναμης.
Καταφυγή μας και πανίσχυρος βοηθός μας είναι ο παντοδύναμος Θεός. Και όποιος έχει αυτή την πίστη, είναι και η ζωή του ανάλογη.
Search this website