You are currently viewing Το περιοδικό ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ και άλλες εξελίξεις στην Αδελφότητα

Το περιοδικό ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ και άλλες εξελίξεις στην Αδελφότητα

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Μπορεί να έχω καιρό να σας ενημερώσω για τα τεκταινόμενα στην Αδελφότητα Λυδία, ωστόσο όλο αυτό το διάστημα οι εξελίξεις τρέχουν και εμείς τις παρακολουθούμε ανελλιπώς. Η ομάδα των παλαιών αδελφών που σέβονται και τηρούν αλλά και διατηρούν  τις διδαχές του μακαριστού Γέροντος Θεοφίλου, συνεχίζουν τον αγώνα τους και πορεύονται στα ίχνη που εκείνος χάραξε.
Ως γνωστόν κάποιοι προσπαθούν εμμονικά να σφετερίζονται «λόγοις και έργοις» τον Γέροντα Θεόφιλο και την ΛΥΔΙΑ, θέτοντας την προσωπική τους προβολή σε πρώτη προτεραιότητα, διαλύοντας κυλιολεκτικά το θαυμαστό αυτό έργο.
Ο Θεός όμως, αγαπάει τον κλέφτη αγαπάει και τον νοικοκύρη, λέει ο σοφός μας λαός. Έτσι, μετά το βιβλιοπωλείο ΛΥΔΙΑ  στο κέντρο της Θεσσαλονίκης περιήλθαν στον έλεγχο των γηραιών αδελφών οι ιστοσελίδες, αλλά και το περιοδικό της Αδελφότητας. Η «Αγία Λυδία» λοιπόν, το περιοδικό με τον παρεμβατικό θεολογικό λόγο,που φιλοξενούσε τις διδαχές και τις κατευθύνσεις του Γέροντα Θεοφίλου, με ιστορία πολλών δεκαετιών και χιλιάδες αναγνώστες – συνδρομητές, συνεχίζει την ευλογημένη πορεία του με ευθύνη πλέον των έμπειρων και λόγιων συνεργατισσών του μακαριστού Γέροντος Θεοφίλου, αυτών που κρατούν τη γραμμή του και δεν παρεκκλίνουν.
Η ανταπόκριση του λαού του Θεού είναι πραγματικά θαυμαστή. Τα τηλέφωνα των παλαιών αδελφών χτυπούν συνέχεια από συνδρομητές που είχαν διαγραφεί τα προηγούμενα χρόνια, διαμαρτυρόμενοι για το άσχετο περιεχόμενο και την ύλη που είχε επιλεγεί με ευθύνη άλλωνν και ζητούν την επανεγγραφή τουςν εκφράζοντας όπως μαθαίνουμε  τα συγχαρητήρια τους.
Πέραν αυτών έλαβε χώρα και άλλη μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Το τετραόροφο κτίριο που στεγάζονταν η κατασκήνωση της αδελφότητας και βρίσκεται σε διακριτό και περιφραγμένο χώρο εντός του συγκροτήματος της Ασπροβάλτας, πέρασε πλέον στον αποκλειστικό έλεγχο των παλαιών αδελφών. Ήδη, αρκετές από τις γερόντισσες που ήθελαν να απαλλαγούν από τις επιθέσεις και τις προσβολές και τις προσβλητικές χειρονομίες και τα σπρωξίματα των δήθεν αφιερωμένων γενιτσαρίνων  έχει μετακομίσει εκεί. Δεν άντεξαν   την καταπίεση και το μπούλινγκ που υφίσταντο από τις νεότερες εντός του παλαιού Κοινοβίου, καταστάσεις για τις οποίες έχουμε αναφερθεί σε παλιότερα δημοσιεύματα και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και τις υπομένουν οι λίγες Γερόντισσες που απέμειναν εκεί για συναισθηματικούς λόγους. Στον νέο πλέον κτίριο , μπορούν άνετα να επικοινωνούν «με τον έξω κόσμο», χωρίς να χρειάζεται να ζητούν άδεια και να παρακαλούν για τα αυτονόητα. Μπορούν να δέχονται επισκέψεις συγγενικών και φιλικών προσώπων, με τα οποία διατηρούν πολυετείς πνευματικούς δεσμούς, τις οποίες «οι άλλες» τους διέκοψαν με απαγορεύσεις και πρόκληση φόβου. Είχαν φθάσει στο σημείο να… «ενημερώνουν» όσους τηλεφωνούσαν, ότι οι αδελφές που αναζητούσαν στο τηλέφωνο «δεν είναι πια καλά στα μυαλά τους»(!!!)και να αποφεύγουν να τις επισκέπτονται!
Στην νέα τους κατοικία, νιώθουν πια άνετα να εκφραστούν και να συνομιλήσουν μεταξύ τους! Μπορούν να αναπνέουν ελεύθερα! Γιατί μόνο το οξυγόνο έμεινε να τους ελέγχουν εκεί! Τώρα πια δεν μπορούν να τις παρακολουθούν και να τις καταγράφουν με κάμερες, που -ειρησθω εν παροδω- έχουν κατακλύσει τις εγκαταστάσεις στην Ασπροβάλτα.Καλά δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας να πάει να ελέγξει αυτές τις καραμπινάτες παραβιάσεις;  Τι αλήθεια, φοβούνται οι «προεστώσες» και ο«Γέροντάς» τους;
Ο εν λόγω γέροντας, ο π. Νικάνωρ, παρότι έχει αποπεμφθεί από την Ασπροβάλτα με ρητή απόφαση του επιχωρίου Επισκόπου, του Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ήδη από τον Μάρτιο του 2021, εντούτοις αυτός αγνοώντας και προσβάλλοντας χείριστα την οικεία Εκκλησιαστική Αρχή συνεχίζει να εμφανίζει εαυτόν ως «πνευματικό προϊστάμενο της αδελφότητας Λυδία» στις τηλεοπτικές του εκπομπές!
Δεν εννοεί να καταλάβει ο άνθρωπος ότι παραβιάζει τους ιερούς κανόνες και προκαλεί με την συμπεριφορά του τόσο την κοινή λογική όσο και την εκκλησιαστική τάξη.
 Πού ο σεβασμός του προς την Εκκλησία και τους Επισκόπους;Αλλά όλα αυτά είναι για τους άλλους…. Ο ίδιος τα καταπατεί και τα περιφρονεί και προσφεύγει στην ποινική Δικαιοσύνη για να βρει το δίκαιο του. Είναι και αυτό μία άποψη η οποία στο τέλος θα αποβεί μοιραία για τον συγκεκριμένο κληρικό!
Όταν το 2004  βιώναμε το εκκλησιαστικό τσουνάμι με τις ποικίλες επιθέσεις κατά του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου του είχαμε πει γιατί δεν προσφεύγει  στη Δικαιοσύνη για να καταγγείλει όλα αυτά τα ψέμματα που λέγονταν και εξυφαινόντουσαν εναντίον του. Και ο μεγαλόκαρδος Πρωθιεράρχης μας είχε πει:
«Δεν πάει ένας κληρικός  στη Δικαιοσύνη για τέτοια θέματα! Τα  αφήνει στο Θεό. Άσε τους παιδάκι μου να βγάλουν τα σωθικά τους και ότι είναι αλήθεια θα φανεί αλλά ότι είναι ψεύτικο και υστερόβουλοι θα αποκαλυφθεί και θα πάρει μαζί του τους δεινούς συκοφάντες».
Αλλά αυτά ίσχυαν για μία άλλη Εκκλησία με έναν Αρχιεπίσκοπο του διαμετρήματος του Χριστοδούλου. Τώρα μπορούμε να κάνουμε ο,τι θέλουμε! Έστω και για αντιπερισπασμό!